Unele dintre bunătăţile cu care bunicuţele ne întâmpinau adesea erau delicioasele scovergi pufoase şi aburinde. Ce gustoase mai erau! Obişnuiam să ne „stricăm foamea” cu ele fără nicio remuşcare, în pofida apostrofărilor venite în mod repetat de la bunici.
Cu siguranţă, bunica adăuga în aluat un ingredient secret, dragostea pentru nepoţi. Nu se găsea de cumpărat la magazinul din sat, nu se găseşte nici azi la hipermarket, dar asta nu înseamnă că nu ar trebui să încercăm să le pregătim şi noi, măcar de dragul vremurilor de mult apuse.
În trecut, scovergile erau preparate din aluatul de pâine dospit care apoi era împărțit. O parte din acest aluat era folosit la prepararea pâinii, altă parte era împărțit în biluțe mici care se întindeau cu mâna, apoi se prăjeau în untură sau ulei vegetal. Odată prăjite, scovergile erau asezonate fie cu zahăr presărat deasupra, fie cu brânză sau cu gem.
Iată, aşadar, în rândurile următoare, cea mai simplă reţetă de scovergi gustoase şi pufoase, exact aşa cum ni le făcea şi bunica.
Pentru început, amestecă făina cu drojdia uscată şi cu sarea. Dizolvă zahărul în apă călduță, apoi adaugă treptat această apă peste amestecul de făină, frământând temeinic până obții un aluat omogen.
Adaugă uleiul și continuă să frămânţi până când aluatul se dezlipeşe de pe mână. Acoperă aluatul și lasă-l la dospit într-un loc cald până își dublează volumul.
După ce aluatul a dospit, unge-ţi mâinile cu ulei şi rupe bucăţi din aluat formând bile mici. Ulterior, turteşte aceste bile între mâini ca să formezi scovergile. Așază scovergile pe o suprafață unsă cu ulei și continuă să le presezi ușor până se întind bine.
Prăjește scovergile în ulei bine încins până se rumenesc pe ambele părți. Nu uita să supraveghezi prăjirea, deoarece scovergile sunt subțiri și se vor rumeni rapid. Poftă bună!
Sursa: delicatese.net