Scăderi masive de preţuri la produsele de bază. Anunţ de la Consiliul Concurenţei

Raportul Consiliului Concurenței evidențiază scăderi semnificative ale prețurilor pentru majoritatea produselor alimentare de bază comparativ cu perioadele anterioare.
Filip Stan
28 mai 2024, 20:57
Scăderi masive de preţuri la produsele de bază. Anunţ de la Consiliul Concurenţei

Consiliul Concurenţei a transmis un raport detaliat către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale privind evoluția prețurilor medii ale alimentelor de bază, vizate de Ordonanțele de Urgență nr. 67/2023, 89/2023 și 5/2024. Raportul, adresat Ministrului Florin-Ionuț Barbu și Secretarului de Stat Aurel Simion, analizează impactul măsurilor legislative asupra prețurilor din marile lanțuri de magazine din România.
Cele trei ordonanțe de urgență au fost adoptate cu scopul de a combate creșterea excesivă a prețurilor la produsele agricole și alimentare. Măsurile prevăd reglementări stricte privind prețurile, în efortul de a proteja consumatorii și de a menține o concurență sănătoasă pe piață.

Consiliul Concurenţei: Scăderi semnificative ale prețurilor

Cât costă un kilogram de roșii românești în piață. Prețurile s-au prăbușit față de perioada dinaintea Sărbătorilor Pascale

Consiliul Concurenţei evidențiază scăderi semnificative ale prețurilor pentru majoritatea produselor alimentare de bază comparativ cu perioadele anterioare. Printre cele mai notabile scăderi se numără:

Mălai: -22,32% (Aprilie 2024 vs. Septembrie 2023), -33,74% (Aprilie 2024 vs. Iunie 2023)

Zahăr: -20,33% (Aprilie 2024 vs. Septembrie 2023), -23,18% (Aprilie 2024 vs. Iunie 2023)

Orez: -19,25% (Aprilie 2024 vs. Septembrie 2023)

Smântână: -17,86% (Aprilie 2024 vs. Septembrie 2023)

Făină: -36,50% (Aprilie 2024 vs. Iunie 2023), -16,24% (Aprilie 2024 vs. Septembrie 2023)

Ulei: -13,83% (Aprilie 2024 vs. Septembrie 2023), -24,97% (Aprilie 2024 vs. Iunie 2023)

Creșteri de prețuri izolate
Cu toate acestea, au existat și câteva produse care au înregistrat creșteri de prețuri. De exemplu, prețul usturoiului a crescut cu 43,35% în Aprilie 2024 comparativ cu Septembrie 2023, iar prețul castraveților a înregistrat o creștere medie de 48,11% în aceeași perioadă.

Vouchere sociale 2024. Lovitură grea pentru pensionarii care au CARDURI de ALIMENTE. Vor primi mai puțini bani  

Variații pe retaileri

Analiza per retailer arată variații semnificative în scăderea prețurilor:

Pâine: Scăderi de până la 34,53% la Cora, cu o medie de -24,64%.

Lapte: Scăderi de până la 14,84% la Auchan, cu o medie de -5,92%.

Telemea: Scăderi de până la 33,91% la Auchan, cu o medie de -19,31%.

Iaurt: Scăderi de până la 32,61% la Kaufland, cu o medie de -7,32%.

Făină: Scăderi de până la 49,39% la Profi, cu o medie de -36,50%.

Ulei: Scăderi de până la 46,23% la Profi, cu o medie de -24,97%.

 

Ministrul Agriculturii anunţă că noua Ordonanţă privind plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază va fi finalizată în două săptămâni: Vor fi incluse toate alimentele produse în România

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, anunţă că noua Ordonanţă privind plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază va fi finalizată în două săptămâni şi vor fi incluse toate alimentele produse în România. El a menţionat că îşi doreşte ca toate produse româneşti, care sunt procesate cu materie primă din România, să aibă o plafonare de adaos comercial de maxim 20%.

Ministrul Agriculturii a declarat în emisiunea România Politică de la Prima News că noua ordonanţă care prevede plafonarea adaosului comercial la produsele româneşti va fi gata în două săptămâni.

Prețurile din supermarketurile din România, mai mari decât cele din Grecia. STUDIU

”În două săptămâni ordonanţa va fi  finalizată, va fi pusă în dezbatere publică şi ne dorim, aşa cum ne-am dorit şi la ordonanţa privind plafonarea adaosului comercial la celelalte 21 de produse alimente de bază ca românii cu venituri mici şi medii să aibă acces la alimente de bază de caşitate, româneşti, cu preţuri corecte. În ordonanţă vor fi incluse toate alimentele produse în România”, a spus ministrul.

El a precizat că perioada de valabilitate a plafonării va fi stabilită împreună cu procesatorii şi retailerii. ”Nu am intervenit niciodată cu un act normativ dacă ar fi o piaţă stabilă şi dată preţul alimentelor româneşti la raft ar fi corect”, a menţionat ministrul Florin Barbu.

”Ne dorim ca toate produse româneşti, care sunt procesate cu materie primă din România, să aibă o plafonare de adaos comercial de maxim 20%. Ne dorim să protejăm acest produse româneşti şi nu ne mai dorim să vedem adaos comercial pe produsele româneşti de 60%, 70%, 80%,  iar cele din import să aibă un adaos de 15 sau 16%”, a subliniat ministrul.

El a dat exemplul magiunului de Topoloveni care avea un adaos comercial de aproape 100%, iar magiunul din alte state, Grecia sau Franţa, avea un adaos de maxim 25%. ”Asta ne arată că preţul era mai mic la produsele de import cu 7 sau 8 lei”, a explicat Florin Barbu.

Despre prezenţa acestor produse la raft, ministrul a spus că îşi doreşte ca pe rafturile din supermarketurile din România să intre cât mai multe produse româneşti. Ele vor fi semnalizate iar etichetarea va fi clară, cu ţara de origine.

DailyBusiness
Elevii care vor primi 1.100 de lei! Care sunt CONDIȚIILE pentru a primi banii
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Pasărea rară și ciudată care se vinde cu peste 2.000 de euro. A suferit o mutație, iar lumea se sperie când o vede
Capital.ro
Se transferă minim 2.300 de lei pe cardurile românilor. Decizie la Guvern. Plăți finale pe 2 decembrie
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
ANPC continuă controalele! Este ILEGAL!
Adevarul
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. Analist: „Mă aștept ca Simion să nu fie susținut” | ANALIZǍ
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Medicament retras de urgență din farmacii. Poate provoca efecte secundare grave
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Ilegal pentru proprietarii de locuințe. Poliția intră peste tine în casă și confiscă tot
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Pagube materiale în Constanța: opt mașini vandalizate pe o stradă din oraș
MediaFlux
A MURIT DUMNEZEU! ERA mâna dreaptă a lui CEAUȘESCU
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Burse de 1.000 de lei pentru elevii din acest județ. Ce trebuie să facă pentru a fi eligibili