Scriitorul britanic David Lodge, autorul „trilogiei campusului”, a murit

Scriitorul britanic David Lodge, cunoscut pentru o trilogie de romane în care descrie cu ironie mediul universitar, a murit la vârsta de 89 de ani, a anunţat vineri editura care i-a publicat operele, potrivit agenției de știri AFP.
Filip Stan
03 ian. 2025, 22:56
Scriitorul britanic David Lodge, autorul

Scriitorul britanic David Lodge a murit la vârsta de 89 de ani. A devenit cunoscut pentru o trilogie de romane în care descrie cu ironie mediul universitar.

David Lodge s-a născut pe 28 ianuarie 1935 în Dulwich, sudul Londrei, și a crescut în Brockley, pe care l-a descris drept „o zonă oarecum sordidă și neîngrijită a Londrei”. A urmat cursurile unei școli catolice din Blackheath, unde directorul l-a încurajat să meargă la universitate.

A absolvit cu o diplomă de excelență de la University College London înainte de a face doi ani de serviciu militar. „După aproximativ trei săptămâni de antrenament de bază … eram destul de sigur că vreau să mă întorc la viața academică”, a spus el. Experiența din armată a stat la baza celui de-al doilea roman al său, Ginger, You’re Barmy, publicat în 1962.

Fanii Star Wars încheie anul în doliu. Unul dintre actorii preferați ai admiratorilor seriei a murit

În 1959, la vârsta de 24 de ani, s-a căsătorit cu Mary Jacob, pe care o cunoscuse când avea 18 ani. Timp de un an, a lucrat pentru British Council la Londra, predând engleză studenților străini.

Primul său roman, The Picturegoers, a fost publicat în 1960, o lucrare pe care a început-o în perioada serviciului militar. Cartea este plasată într-un cinematograf din „Brickley”, un oraș fictiv inspirat de Brockley, și explorează tema catolicismului, care va rămâne o constantă în opera lui Lodge.

În același an, a început să predea în departamentul de engleză al Universității din Birmingham, unde a lucrat până în 1987, când s-a retras pentru a se dedica scrisului. În 1976, a devenit profesor de literatură engleză.

Orașul Birmingham a devenit modelul pentru universitatea fictivă din Midlands, Rummidge, locul în care se desfășoară acțiunea trilogiei sale despre viața academică.

Primul roman din trilogie, Changing Places, a fost publicat în 1975. Subintitulat O poveste despre două campusuri”, romanul urmărește doi academicieni care participă la un schimb între universitatea Rummidge și Euphoric State University, inspirată de Berkeley, California.

Changing Places este „cel mai experimental din punct de vedere formal” dintre cele trei, incluzând părți scrise sub formă de text dramatic și secțiuni compuse din decupaje din ziare, a scris Natasha Tripney în The Guardian în 2011.

Lucrările critice ale lui David Lodge includ The Art of Fiction, Consciousness and the Novel și The Practice of Writing. De asemenea, a publicat o trilogie de memorii: Quite a Good Time to Be Born, Writer’s Luck și Varying Degrees of Success, apărute între 2015 și 2020.

În 1997, Lodge a fost numit Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor, iar în 1998 a primit titlul de Comandor al Ordinului Imperiului Britanic. În 1976, a fost ales membru al Societății Regale de Literatură.

Citește și: Filme de top pe Netflix şi Disney+, în 2025. Premierele lunii ianuarie

Romanele Small World și Nice Work au fost adaptate pentru televiziune; scenariul pentru Small World a fost scris de Howard Schuman, în timp ce Lodge a realizat personal scenariul pentru Nice Work.

În 1994, Lodge a adaptat romanul Martin Chuzzlewit (1844) al lui Charles Dickens pentru o serie difuzată de BBC. A scris, de asemenea, trei piese de teatru: Home Truths, Secret Thoughts și The Writing Game, ultima fiind adaptată și pentru televiziune.

Prin ”trilogia campusului” – ”Changing Places” (1975), ”Small World” (1984) și ”Nice Work” (1988) – autorul își afirmă pe deplin valoarea artistică.

DailyBusiness
Ofertă imbatabilă. Cum arată garsonieră din România care a fost scoasă la vânzare cu prețul de 5.000 de euro
Spynews
Dubaiul e mai mic decât Bucureștiul! Gabi Bădălău, suspicios de aproape de Daria, fosta lui Bodi, cea cu care a înșelat-o pe Bianca! Disperat să îi atragă atenția vedetei?
Bzi.ro
Andra a mers într-un loc special după Revelion! Este o tradiție de familie
Fanatik.ro
Filmul românesc de pe Netflix care a stârnit controverse în debut de an. E plin de vedete și faze amuzante
Capital.ro
Victorie imensă pentru Călin Georgescu. A câștigat cu peste 40%, fără discuție
Playtech.ro
Ce este bine să faci cu apa sfințită de Bobotează imediat ce ajungi acasă. Sfatul preoților pentru credincioși
DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Adevarul
Ipostaza neplăcută în care Loredana Groza a pus-o pe Simona Halep. „Mi se pare un gest foarte urât”
wowbiz.ro
După Covid-19, un nou virus face ravagii! Spitalele sunt pline. Ce simptome prezintă
Spynews
Horoscop duminică, 5 ianuarie 2025: Vărsătorii fac cumpărături pentru casă
Spynews
Natalia Mateuț, mai sexy ca niciodată în vacanța din Marrakech! Cum s-a lăsat fotografiată prezentatoarea TV / FOTO
Evz.ro
Cine este, de fapt, Călin Georgescu. Theodor Paleologu vine cu bomba anului
Ego.ro
Anastasia Lazariuc, de nerecunoscut! Imaginile au ajuns pe internet
Prosport.ro
A apărut lângă o domnişoară cu 51 de ani mai tânără. Cine este, de fapt, femeia
kanald.ro
El este Daniel, tânărul ucis în fața mănăstirii din Maramureș. Care au fost ultimele lui cuvinte. Martorii fac declarații sfâșietoare
Cancan.ro
Daniel Tomșa, un tânăr de doar 23 de ani, a fost ucis în Ajunul Bobotezei 😢
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Călin Georgescu. Nu-l mai poate scăpa nimeni. S-a aflat adevărul
StirileBZI
Amendă de până 2.000 de lei pentru șoferi! Ce nu ai voie să faci pe geamul mașinii
Prosport.ro
FOTO. Imagini cu Maria, noua bombă sexy a fotbalistului de 300.000.000 de euro
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale băiatului înjunghiat în fața mănăstirii din Ieud. Daniel avea doar 23 de ani și era frizer
substantial.ro
Urme fosile ale dinozaurilor descoperite într-o carieră de piatră din Anglia
MediaFlux
RĂSTURNARE după ANULAREA ALEGERILOR! CĂLIN GEORGESCU are o șansă la CEDO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
INXS: există exces în rock de senzație? Da. Michael Hutchence