Liderul deputaţilor PDL Mircea Toader a declarat, luni, după şedinţa Biroului Permanent, că preşedintele a adresat o scrisoare conducerii Camerei în care a solicitat să se analizeze oportunitatea discutării cazurilor Dobre şi Borbely odată cu sesizarea MJ în cazul Trăşculescu.
Toader a spus că solicitarea a fost trimisă Comisiei Juridice, pentru un punct de vedere.
În scrisoarea trimisă preşedintelui Camerei Deputaţilor, Traian Băsescu solicită Camerei, având în vedere faptul că în momentul de faţă la Cameră este posibil să fie luat în discuţie solicitarea de ridicare a imunităţii parlamentare a lui Alin Trăşculescu, să găsească căile legale pentru a relua dezbaterea cu privire la cazurile foştilor miniştri Laszlo Borbely şi Victor Paul Dobre.
„Având în vedere faptul că în momentul de faţă la Camera Deputaţilor este posibil să luaţi în discuţie solicitarea de ridicare a imunităţii parlamentare a domnului deputat Alin Trăşculescu vă rog să găsiţi, cu respectarea legislaţiei şi a procedurilor parlamentare, căile legale pentru a relua dezbaterea cu privire la cele două solicitări ale Parchetului general de pe lângă ICCJ privind încuviinţarea începerii urmăririi penale faţă de domnii deputaţi (foşti miniştri) Laszlo Borbely şi Victor Paul Dobre, pentru a permite autorităţii judecătoreşti să-şi desfăşoare activitatea în absenţa oricăror influenţe sau obstrucţii”, se menţionează în scrisoarea lui Băsescu.
Preşedintele a mai arătat că în calitate de preşedinte al României şi în virtutea atribuţiei constituţionale de a veghea la buna funcţionare a autorităţilor publice semnalează că în perspectiva noului raport de ţară (MCV) „orice încercare de blocare a activităţii autorităţii judecătoreşti va conduce la neîndeplinirea de către România a condiţionalităţilor asumate în cazul MCV cu consecinţe grave în planul reformei justiţiei şi luptei împotriva corupţiei”.
Şeful statului şi-a exprimat convingerea că se vor face toate demersurile legale necesare astfel încât autorităţile judecătoreşti competente să-şi deruleze în continuare activitatea de cercetare.
În luna septembrie, deputaţii s-au pronunţat marţi, în şedinţa de plen, împotriva cererilor de începere a urmăririi penale pentru foştii miniştri Victor Paul Dobre şi Laszlo Borbely.
Pentru ridicarea imunităţii lui Laszlo Borbely s-au înregistrat 53 de voturi „pentru” şi 181 de voturi „împotrivă”.
„Ştiam că sunt nevinovat. Când a fost decizia de a cere începerea urmăririi penale, imediat am decis să îmi dau demsia ca ministru. Mi s-a părut corect să-mi depun mandatul, pentru a nu pune sub semnul întrebării activitatea Guvernului din care am făcut parte. Astăzi, plenul a confirmat că este nejustificată cererea de începere a urmăririi penale. Acesta este un semnal foarte clar că este vorba de respect faţă de oricine, de demnitatea cetăţeanului din România. Este prima zi când pot să spun că am răsuflat uşurat pentru că s-a făcut dreptate„, a declarat Laszlo Borbely, fostul ministru al Mediului, după votul din plen.
În cazul lui Victor Paul Dobre s-au înregistrat 47 de voturi „pentru” ridicarea imunităţii şi 183 de voturi „împotrivă”.
„Cred că după mai bine de 20 de ani de politică, după mai bine de 20 de ani de activitate în administraţia publică, unde am îndeplinit foarte multe responsabilităţi, pentru mine a fost o zi foarte tristă. Sunt extrem de dezamăgit că am fost pus într-o situaţie de acest fel, atât timp cât am respectat legile ţării şi instituţiile. Am un mai respect pe Ministerul Administraţiei şi Internelor şi niciodată nu mi-am permis să impun cuiva să nu respecte legea„, a precizat Victor Paul Dobre, fostul ministru al MAI.