Redăm în continuare conţinutul scrisorii:
„Noi, comunitatea din Roșia Montană (județul Alba, Romania) și organizațiile non-guvernamentale reprezentative din comunitatea noastră, vă rugăm să ascultați și vocea noastră, a comunității şi să vă informați cu privire la proiectul minier de la Roșia Montană. Noi, cei care ne-am născut și locuim acolo, care avem părinți, bunici și străbunici născuți acolo, reprezentăm Roșia Montană. Viitorul nostru și al copiilor noștri este serios pus în pericol, suntem amenințați de sărăcie, foame și excluziune socială din cauza unor presiuni naționale și internaționale pe care le exercită unele ONG-uri care pretind că ne reprezintă si cer interzicerea activitatilor miniere. De aceea, vă rugam respectuos să ne susțineți.
În momentul de față cei mai mulţi dintre noi nu avem locuri de muncă şi nu ne putem asigura existenţa noastră şi a copiilor noştri. Suntem o comună cu una dintre cele mai ridicate rate ale șomajului din județ. Majoritatea tinerilor sunt plecați în străinătate, iar întreaga zonă a Munților Apuseni s-a depopulat. De peste 2.000 de ani comunitatea noastră, împreună cu alte localități din împrejurimi, s-au dezvoltat și au prosperat datorita mineritului. Noi, mineri din tată în fiu, știm că mineritul oferă nu doar locuri de muncă, ci susține mai multe ramuri industriale, generează efecte economice benefice și funcționează ca un motor al economiei.
Industria minieră a fost o industrie reprezentativă pentru România. Înainte de 1989, în Romania, sectorul minier asigura locuri de muncă pentru mai mult de un milion de oameni, inclusiv pentru oamenii din Roșia Montană și zona Munților Apuseni. În prezent, în mineritul metalifer mai lucreaza doar 2.500 de persoane (Institutul Național de Statistică – Romania în cifre, 2013). Noi ne legăm speranța de proiectul minier de la Roșia Montană. Pentru noi mineritul este șansa noastră la un viitor mai bun, dreptul de a munci, posibilitatea de a ne întreține familiile, bucuria de a ne trimite copiii la școală. De aceea, la referendumul local de anul trecut, peste 71% din localitățile miniere au votat pentru repornirea mineritului. Asta este adevărata voință a comunității.
Nu vă lăsați manipulați de ONG-uri care reprezintă anumite interese și care luptă împotriva comunităţii noastre și a locurilor noastre de muncă. Ei primesc finanțări pentru a se lega cu lanțuri în faţa Guvernului României sau în Parlamentul European. Activişti bine plătiți, dintre care cei mai mulţi nu au fost niciodată la Roșia Montană, care nu ne cunosc problemele și care nu ar schimba o zi din viața lor îmbelșugată cu una de-a noastră petrecută în sărăcia din Roșia Montană, generează proteste în toată lumea împotriva proiectul minier.
Noi, cei care trăim în Roşia Montană ştim ce înseamnă mediu poluat, pe care l-am moștenit după închiderea exploatării de stat din 2006, cunoașem valoarea patrimoniului de la Roșia Montană. Nimeni nu a făcut nimic pentru a ne soluționa problemele sociale, de mediu sau de patrimoniu. Compania minieră, finanţată de compania canadiană Gabriel Resources, este singura care a construit o stație pilot de curățare a apelor, a investit în patrimoniu pentru a aduce mai mulți turiști, a reparat școli și biserici în zonă, dezvoltă programe de educație și sport pentru copiii noștri, iar nouă ne dă locuri de muncă și șansa de a avea un trai decent. Revitalizarea mineritului in regiune, prin proiectul minier aurifer Rosia Montana, este singura noastra speranta pentru o viata mai buna si singura activitate care poate asigura dezvoltarea economica si sociala a regiunii.
Prin investiții, nu prin activism, se rezolvă problemele unei comunități miniere. În Europa mai multe țări au modificat legislația pentru a facilita dezvoltarea sectorului minier. Portugalia şi-a modificat Codul Muncii pentru a simplifica procedurile de lucru în minerit. Suedia a scăzut taxele pe veniturile corporaţiilor de la 26% la 22.5% pentru a atrage investitori din zona industriei grele, cum este şi mineritul. Rezultatul a fost că noi exploatări de cupru, zinc sau nichel s-au deschis, cu investiţii totalizând miliarde de euro. Aceste schimbări legislative la nivelul fiecărui stat au fost dublate de asumarea unei strategii la nivelul Uniunii Europene în ceea ce priveşte industria extractivă. Dintre statele europene, Finlanda este un model de minerit modern pentru noi. Această țară a elaborat o strategie serioasă de exploatare a resurselor minerale, ca parte a dezvoltării durabile. În prezent aici funcționează 52 de mine, unde lucrează aproape 30.000 de persoane.
Aceastea sunt realitatile despre minerit la Roșia Montană și în Europa. Vă rugăm să nu vă lăsați influențați de minciuni, manipulări grosolane, informații trunchiate și voci care pretind că ne salvează fără să fi ajuns măcar o dată la Roșia Montană sau în zona Munţilor Apuseni. Noi ne dorim minerit, ne dorim ca acest proiect minier să fie pus în aplicare pentru că el va rezolva nu doar problemele comunității, ci problemele întregii regiuni.
Susțineți-ne și încurajați politicile din România în vederea redeschiderii mineritului. Nu ne refuzati noua si copiilor nostri sansa la un viitor mai bun! Luati in considerare si punctul nostru de vedere, prin care sustinem repornirea mineritului aurifer in regiunea noastra si dezvoltarea economica si sociala pe care le aduce”.