În viziunea liderului PSD problema nu e întâmplătoare.
„Din nefericire, problema nu este punctuală, ci sistemică, și nici nu se rezolvă, ci dimpotrivă, constatăm că se amplifică.
De ce se amplifică problema?
În primul rând, pentru că se fură mai mulți bani decât se atrag. Există rapoarte ale Parlamentului European sau chiar ale Comisiei care arată că, în Romania, frauda constituie peste jumătate din cuantumul total al neregulilor constatate în gestionarea fondurilor europene! Dacă vorbim de POSDRU, nu trebuie decât să ne amintim de cazurile Botiș, Mandas Vergu sau Sorina Plăcintă.
În al doilea rând, pentru că nici acum, după apeluri repetate ale Comisiei, legislația achizițiilor publice nu este în concordanță cu exigențele UE.
În al treilea rând, pentru că autoritățile de management sunt puternic politizate. Sute de experți, în care guvernul a investit sume importante pentru instruire, au părăsit sau au fost alungați din sistem pentru a face loc numirilor politice. Miliardele de euro sunt pe mâna unor adevărați baroni ai fondurilor europene, de care nimeni nu știe nimic altceva decât că au fost puși de PDL. Nimeni nu se atinge de ei, deși din cauza lor pierdem bani și primim sancțiuni. Singurii care plătesc pentru toate acestea sunt românii, care în loc să beneficieze de autostrăzi, primesc terenuri de fotbal în pantă, și în loc să beneficieze de fonduri pentru proiecte, trebuie să plătească, din taxe și impozite, amenzile României către UE.
În al patrulea rând, pentru că, în acest moment, România are mai multe fonduri suspendate din cauza neregulilor decât bani atrași efectiv de la UE! Pentru că în cei 5 ani de zile, din totalul de 7, am reușit să atragem doar 5% din banii europeni alocați, adică circa un miliard din 20 de miliarde de euro. Pentru că, începând cu acest an, Banca Națională și Ministerul Finanțelor trebuie să înceapă rambursarea ratelor primite de la FMI, adică trebuie să dăm înapoi 2 miliarde, dublu cât a atras România în cei 5 ani de zile de la UE. Pentru ca, incredibil, dar in ianuarie 2012, nu a fost atras nici un euro din fondurile structurale in Romania! Ca și cum acestea nu ar fi de ajuns, gradul de absorbție trebuie să crească vertiginos până în 2013, pentru a evita dezangajarea automată a fondurilor alocate anilor 2010 şi 2011. Însă, cu actuala rată de absorbție, nu doar că perspectivele sunt sumbre pentru actualul cadru bugetar, dar țara noastră riscă că primească mai puțini bani de la UE inclusiv în viitorul exercițiu financiar, pentru că, iată, dovedește că nu știe să-i cheltuie corespunzător.”
Iată, în continuare, soluţiile propuse de copreşedintele USL în problema absorbţiei fondurilor comunitare:
„Ca prime măsuri, dincolo de revenirea la un sistem de salarizare speciala pentru cei care lucreaza in sistem, consider că este nevoie de un Un Pact Strategic la nivel politic, care să prevadă ca obiectiv fundamental al României pana in 2013 (dar și pentru perioada 2014-2020) creșterea capacității de absorbție a fondurilor europene.
USL propune, de asemenea, generalizarea sistemului SEAP pentru achizițiile publice, în așa fel încât să fie atacate concomitent problema corupției, problema cheltuielilor publice nejustificate și decuplarea clientelei politice de partidul de guvernare.
Cerem, totodată, legislație unică privind achizițiile publice, în acord cu exigențele UE, crearea unui corp de audit unic, precum și crearea unui corp de contestație unic și experimentat.
Nu in ultimul rand, vrem responsabilizarea factorului politic prin declarații naționale de management, semnate la nivel ministerial. În cazul în care oficialitățile europene constată nereguli, cel responsabil să fie chemat în Parlamentul României pentru acordarea unui vot de încredere”