Părinții din societatea actuală, în dorința de a le asigura copiilor un trai mai bun, își canalizează mai toate eforturile pentru a face bani, pentru a asigura partea materială, astfel încât copiilor ”să nu le lipsească nimic”.
Din păcate, scapă din vedere cel mai important lucru, care nu poate fi cuantificat în bani, și care arată cât de puțin îi trebuie unui copil, pentru a fi fericit. Elias, un puști de doar 11 ani din Vaslui, are o scrisoare sfâșietoare, care exemplifică perfect aspect: absența fizică din viața unui copil nu poate fi compensată de un părinte cu banii pe care îi produce, fiind departe de familie.
Citește și Incredibil! Un șofer român de TIR a fost arestat și amendat cu peste 5 milioane de euro în Franța
„Dragã om bun, mã cheamã Elias si am 11 ani. Materia mea preferatã e matematica, pentru cã-i cea mai usoarã. Nu am note bune la toate materiile, dar la matematicã mã pricep. Tabla înmultirii si împãrtirii le stiu pe de rost. Acasã suntem sase frati. Mama are grijã singurã de noi, pentru cã tata e plecat în Germania. Vorbesc cu tati în fiecare zi la telefon, dupã scoalã, când el are pauza de masã. Nu vorbim prea mult, cã el are pauzã numa’ jumãtate de orã. Mã întreabã cum a fost la scoalã, dacã am mâncat si gata. Pe urmã, vorbeste putin cu mama si cu fratii mei. Tata stã mai mult în Germania decât în România. Dar când vine acasã, de fiecare datã, scoate din valiza lui dulciuri, jucãrii, haine sau adidasi din ãia albi ca pasta de dinti. De obicei se întoarce la noi de sãrbãtori, Crãciun si Paste. Apoi, mai vine iarna sau vara câteva sãptãmâni si pleacã din nou. Tata a plecat în Germania si cu autobuzul, si cu avionul. Eu cu avionul nu am fost niciodatã, dar tata zice cã e tare frumos. Spune cã, de sus, norii sunt ca vata de zahãr. Mi-ar plãcea sã merg si eu într-o zi cu avionul. Dar nu vreau singur. Mi-e fricã. Vreau sã merg cu tati, mami, fratii, toatã lumea. Cu drag, Elias”, se arată în scrisoarea puștiului din Vaslui.
Scrisoarea a fost publicată de World Vision România, cu ocazia Zilei românilor de pretutindeni. „Orice copil percepe plecarea mamei sau a tatãlui ca pe un abandon, chiar dacã i se explicã cã pãrintii muncesc în strãinãtate pentru el, ca sã-i poatã asigura cele necesare unui trai decent: alimente, haine si rechizite. Toate studiile ne aratã cã performanta la scoalã este direct legatã de bunãstarea emotionalã si invers. Tocmai de aceea, noi vrem sã-i sprijinim pe acesti copii atât din punct de vedere educational, cât si emotional. În plus, ne dorim sã intervenim de la vârste cât mai mici, chiar din ciclul primar, pentru cã atunci traumele abandonului sunt resimtite mai puternic decât la adolescentã”, a declarat Mihaela Nabãr, director-executiv World Vision România, citată de Vremea Nouă.
În 2023, peste 72 de mii de copii din România cresc fãrã a avea alãturi unul dintre pãrinti.