Scrisoare tulburătoare în memoria celor opt militari morţi în accidentele aviatice de la Constanţa: „Piloții nu mor niciodată! Ei trec cu strălucire meteorică prin viaţă, apoi decolează și nu se mai întorc”

În seara zilei de 2 martie 2022, opt militari şi-au pierdut viaţa în două accidente aviatice care au avut loc în Constanţa. Atunci, un avion militar s-a prăbişit în zona Cogealac, iar elicopterul plecat să-l caute a avut aceeaşi soartă.
Oana Anghel
05 mart. 2022, 11:15
Scrisoare tulburătoare în memoria celor opt militari morţi în accidentele aviatice de la Constanţa:

Scrisoare către cei opt militari morţi în accidentele aviatice de la Constanţa. În memoria militarilor căzuţi la datorie, Ministerul Apărării Naţionale a publicat, pe pagina de Facebook, un text extrem de tulburător, al cărui autor este pilotul militar Diana Diaconu.

Scrisoare către cer și către voi

𝑆𝑢𝑛𝑡 𝑜𝑎𝑚𝑒𝑛𝑖 𝑎𝑙 𝑐𝑎̆𝑟𝑜𝑟 𝑑𝑒𝑠𝑡𝑖𝑛 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑠𝑎̆ 𝑡𝑟𝑒𝑎𝑐𝑎̆ 𝑐𝑢 𝑠𝑡𝑟𝑎̆𝑙𝑢𝑐𝑖𝑟𝑒 𝑚𝑒𝑡𝑒𝑜𝑟𝑖𝑐𝑎̆ 𝑝𝑟𝑖𝑛 𝑣𝑖𝑎𝑡̦𝑎̆.

2 martie 2022… Escadrila din cer și-a deschis larg porțile, din nou. Într-o singură noapte a primit cu brațele deschise prea mulți camarazi. Iar golul lăsat în urma lor este infinit. Durerea fără margini. Părinți, copii, soții, prieteni. Nu există alinare pentru ei…

Pentru ei, cei opt căzuți la datorie, AZI nu mai există… clepsidra efemeră a existenței lor s-a spart și totul s-a transformat în veșnicie. Pentru cei rămași și îngenuncheați de durere, amintirea lor va fi de-a pururi. La fel și suferința… poate cu timpul va deveni mai surdă, dar acum… acum sugrumă, îi lasă fără aer.

Pentru ei, Costi, Florin, Sorin, Gelu, Ionuț, Cătălin, Vlad, Sergiu, AZI nu mai există… Însă astăzi vreau să fie despre ei! Pentru că mâine mulți deja îi veți uita.

Veți uita că 7 dintre ei au murit în dorința de a salva alt camarad. Pentru că asta fac camarazii: își poartă de grijă unii altora. Nu s-au gândit la propria siguranță, la riscuri, ci doar la faptul că au de salvat o viață. Când un camarad este în pericol, faci tot ce poți să îi vii în ajutor! Chiar dacă uneori riscul este prea mare! Măcar să știi că ai încercat! Ei au încercat, însă au plătit cu propria viață! Și pentru asta ne înclinăm în fața lor!

Veți uita că pilotul de pe MiG-21, Costi, a decolat la acea oră în noapte pentru a veghea deasupra noastră, a tuturor. El, alături de colegii lui, făceau asta aproape în fiecare zi pentru ca noi, ceilalți, să dormim liniștiți, în brațele celor dragi. Cei care au rămas vor continua să stea de strajă la fel de neclintiți, la fel de destoinici. Chiar dacă inima le plânge după cel care le-a fost mai mult decât coleg. Costi a decolat și nu se mai întoarce! El a rămas să vegheze veșnic peste noi, de acolo, din înaltul cerului, unde îi plăcea atât de mult! Și-l onorăm pentru asta!

Veți uita că familiile ce azi plâng pierderea lor se învățaseră de mult ca ei să lipsească zile întregi de acasă. Au înțeles că cei dragi au ales să servească patria, că trebuiau să fie la datorie 24 din 24, 7 din 7 uneori. Acum sunt tot la datorie, dar pentru totdeauna.

Veți uita că au fost și ei cândva copii care au visat departe, au muncit acerb ca să-și îndeplinească visul, iar visul lor a fost să-și slujească țara chiar cu prețul vieții. Și au slujit-o! Cu demnitate și cu profesionalism! Tăcut și umil!

Înainte să îi uitați, înainte să blamați, înainte să căutați vinovați, vă rog să privim spre cer și să oferim câteva clipe doar lor, celor opt eroi! Pentru că AZI este doar despre ei: Costi, Florin, Sorin, Gelu, Ionuț, Cătălin, Vlad, Sergiu. Ei au dat tot ce au avut mai bun în meseria pe care și-au ales-o. Chiar dacă uneori pentru asta au sacrificat prea multe, iar într-un final au sacrificat totul. Să le mulțumim și să le urăm zbor lin spre Cer!

Iar apoi rugați-vă pentru familiile lor… ei sunt cei care nu îi vor uita nicicând… viața lor va merge cumva, cândva mai departe, dar mereu șchiopătând… Pentru familii, cei opt nu sunt doar simple cifre, simple nume, sunt totul… și acum nu mai sunt…

Se spune că piloții nu mor niciodată! Ei decolează și nu se mai întorc! Oricum ar fi, ne va fi dor de voi, băieți! Ați lăsat un gol imens aici pe pământ și în sufletele noastre!

Cer senin în zborul veșnic! Și să aveți grijă de noi!

Citeste si Povestea impresionantă a copilotului mort în tragedia aviatică de la Constanţa. Sorin Pătraşcu îşi dona o parte din salariu copiilor bolnavi

Programul ceremoniilor funerare

Cei opt militari vor fi înmormântaţi cu ceremonii militare şi religioase sâmbătă, 5 martie, şi duminică, 6 martie. Şase militari dintre cei opt căzuţi la datorie îşi vor dormi somnul de veci în Cimitirul Eroilor din Municipiul Constanţa.

Trupurile neînsufleţite ale căpitan-comandorului (pm) Bogdan Florin, sublocotenentului (pm) Banu Gelu, sublocotenentului (pm) Carp Vlad, sublocotenentului (pm) Bosoi Sergiu, sublocotenentului (pm) Marinescu Ionuţ şi sublocotenentului (pm) Lateş Eduard-Cătălin au fost depuse vineri, 4 martie, la Muzeul Naţional al Marinei Române.

Programul ceremoniilor funerare se va desfăşura astfel:

Sâmbătă, 5 martie, începând cu ora 12.00, va avea loc la Muzeul Naţional al Marinei Române o ceremonie militară în memoria celor şase eroi şi vor fi constituite cortegiile funerare. Slujbele de înmormântare se vor oficia, începând cu ora 13.00, la Catedrala Ortodoxă „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” pentru cinci dintre militarii, şi la Biserica Romano-Catolică „Sfântul Anton de Padova”, de la aceeaşi oră, pentru sublocotenentul (pm) Bosoi Sergiu. Cei şase militari vor fi înmormântaţi în Cimitirul Eroilor din Constanţa.

Tot sâmbătă, 5 martie, începând cu ora 12.00, căpitanul (pm) Pătraşcu Gheorghe Sorin va fi înmormântat în localitatea Lunca Corbului, sat Pădureţi, judeţul Argeş.

Duminică, 6 martie, ora 11.00, locotenent-comandorul (pm) Niţă Iosif-Costinel va fi înmormântat la Cimitirul Militar Ghencea III din Bucureşti.

Pe timpul desfăşurării funeraliilor, în semn de omagiu adus camarazilor care şi-au pierdut viaţa, aeronave ale Forţelor Aeriene Române şi ale aliaţilor vor survola zonele în care au loc ceremoniile.

Cei opt militari au fost înaintaţi în grad şi decoraţi post-mortem de Preşedintele României cu Ordinul „Virtutea Aeronautică” în grad de Cavaler, cu însemn de pace, respectiv cu Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Cavaler, cu însemn de pace, „pentru a onora memoria ofiţerilor care şi-au sacrificat viaţa săvârşind acte de devotament excepţional pe timpul îndeplinirii misiunilor încredinţate„.

Eroilor care au căzut la datorie în catastrofele aviatice de miercuri, 2 martie, le-au fost conferite Emblema de Onoare a Armatei României, Emblema de Onoare a Forţelor Navale şi Emblema de Onoare a Forţelor Aeriene, „în semn de recunoştinţă şi apreciere a rezultatelor remarcabile obţinute în întreaga activitate profesională, a curajului dovedit în înfruntarea riscurilor majore şi a spiritului de sacrificiu până la jertfa supremă”, transmite MApN

Citeste si Soţia lui Sergiu Bosoi, unul dintre cei 7 militari morţi în tragedia aviatică de la Constanţa, mesaj emoţionant: „Vei trăi veșnic în mine prin copiii noștri!”

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Obligație în România. Trebuie să semneze neapărat contractul. Au început amenzile
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Cea mai periculoasă armă din istorie. Poate să facă prăpăd
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Interzis la volan! Legea care se aplică în toată România. Vei fi reținut pentru 24 de ore
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Elena Lasconi despre posibile negocieri cu PNL: „Este nevoie de o igienizare în PNL, nu se pot detașa de PSD”
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!