Potrivit sursei citate, sistemele Patriot vor intra în dotarea Forțelor Terestre și Forțelor Aeriene ale Armatei României în a doua parte a anului 2019, primul sistem urmând să fie operațional la jumătatea anului 2020.
„Achiziția celor șapte sisteme de rachete sol-aer constituie, pentru țara noastră, un interes esențial de securitate având în vedere că, prin realizarea capabilității de apărare aeriană cu baza la sol, se asigură întărirea securității naționale și regionale, acest demers contribuind, totodată, în mod semnificativ la consolidarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii„, se precizează în comunicat.
Ministrul Fifor a adresat mulțumiri partenerilor americani și a apreciat că România devine un aliat din ce în ce mai important pentru NATO.
De asemenea, el a punctat consolidarea Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii ca fiind o prioritate pentru România.
„Semnarea Scrisorii de ofertă și acceptare pentru sistemele Patriot reprezintă un prim pas într-o relație de cooperare pe termen lung„, a precizat ministrul Fifor.
Ambasadorul Hans Klemm a menționat, în cadrul ceremoniei, câteva repere importante ale cooperării excelente dintre România și SUA.
„Așa cum a spus secretarul de stat Rex Tillerson ieri, în discursul de la Centrul Wilson, din SUA, apreciază foarte, foarte mult angajamentul de care a dat dovadă România, atât în calitate de partener strategic, cât și în calitate de aliat în cadrul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord. Și în calitate de aliat în cadrul NATO, spre deosebire de multe, multe alte țări aliate, România și-a propus să îndeplinească angajamentul asumat de Alianță, de a cheltui peste 2% din produsul intern brut pentru apărare. Domnule ministru, angajamentul dumneavoastră față de îndeplinirea acestui obiectiv a fost foarte, foarte apreciat nu doar de mine, ci și de secretarul american al Apărării, James Mattis„, a precizat ambasadorul american.
Oficialii MApN susțin, prin același comunicat, că România, în calitate de stat membru al NATO și UE, are obligația să continue și să își intensifice eforturile naționale pe dimensiunea de apărare și securitate.
Potrivit acestora, în contextul politico-militar actual, Forțele Aeriene și Forțele Terestre române trebuie să dispună, pentru îndeplinirea misiunilor specifice, de capabilități și sisteme de apărare aeriană cu baza la sol cu bătaie mare credibile, flexibile și eficiente, pentru a contribui la descurajarea agresiunilor la adresa României și articularea unui răspuns adecvat la provocările actuale și viitoare ale mediului de securitate.