„Deşi din punct de vedere juridic, nu există o relaţie cauzală între progresele înregistrate în cadrul MCV şi aderarea la Schengen, nu putem face abstracţie de faptul că procesul de extindere a spaţiului Schengen este unul interguvernamental în care Comisia Europeană nu are rol şi rezolvarea decizieiprivind România depinde exclusiv de voinţa politică a celorlalte state membre. Or această voinţă politică a fost consolidată în timp în sensul stabilirii că la baza aplicării de către România a oricărei politici a Uniunii stau voinţa şi capacitatea statului român de a asigura existenţa unui sistem judiciar independent şi funcţional, care să permită nu în ultimul rând, combaterea eficace a corupţiei”, se arată la începutul scrisorii trimise de Traian Băsescu, prezentată de pesurse.ro.
El cere celor trei demnitari să adopte în acest sens patru măsuri concrete până în data de 3 martie, măsuri care să fie aduse la cunoştinţa şefilor de stat şi guvern din statele membre ale spaţiului Schengen.
Prima este desemnarea procurorului general al Parchetului de pe lângă ICCJ şi a procororului-şef al DNA.
A doua este „îndepărtarea imediată din Guvern a miniştrilor care au dosare penale pe rolul instanţelor precum şi asigurarea că niciun ministru declarat incompatibil de ANI nu va fi menţinut în Guvern”.
În al treilea rând, Băsescu solicită rediscutarea în Parlament a Statutului deputaţilor şi senatorilor. „Statutul trebuie să consacre condiţii egale pentru persoanele vizate de rapoarte ale ANI, independent de calitatea lor, inclusiv în ceea ce priveşte termenele de contestare”, apreciază preşedintele României.
În fine, şeful statului cere „conjugarea eforturilor Guvernului şi Parlamentului pentru punerea efectivă în aplicare a tuturor celor patru coduri juridice, în termenele stabilite, fără alte amânări”.
Băsescu susţine că aceste măsuri sunt necesare pentru ca România să aibă parte de o decizie favorabilă la Consiliul JAI din 7-8 martie privind intrarea în spaţiul Schengen. „În lipsa unor acţiuni hotărâte legate de cele mai sus prezentate, membrii Guvernului care vor participa la Consiliul JAI nu vor avea argumentele necesare susţinerii intereselor României, iar eşecul este previzibil”, conchide Băsescu.