SCRISOAREA unui europarlamentar român trimisă unui britanic, care a stârnit SENZAŢIE la PE

Scrisoarea unui europarlamentar român face furori, după ce acesta i-a răspuns într-un mod neaşteptat candidatului Grupului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni la Preşedinţia Parlamentului European. Sajjad Karim le-a trimis eurodeputaţilor o scrisoare prin care le cerea sprijinul pentru a câştiga şefia organului legislativ al Europei. Social-democratul Sorin Moisă i-a răspuns lui Sajjad Karim, spunându-i însă că refuză să îl voteze, amintindu-i campania negativă împotriva românilor pe care partidul său a tolerat-o şi promovat-o în ultimul an.
Iulian Tudor
02 iul. 2014, 08:06
SCRISOAREA unui europarlamentar român trimisă unui britanic, care a stârnit SENZAŢIE la PE

Parlamentarul roman Sorin Moisa (S&D) i-a adresat o scrisoare lui Sajjad Karim, candidatul Grupului Conservatorilor si Reformistilor Europeni, la Presedintia Parlamentului European, primul britanic de origine musulmana ales in Parlamentul European.

Sajjad Karim le-a cerut eurodeputaţilor să îi acorde votul pentru a câştiga Preşedinţia PE, însă Moisă i-a răspuns negativ, explicând şi de ce nu îi acordă încrederea sa.

Iată scrisoarea europarlamentarului român trimisă lui Sajjad Karim:

„Draga Saj,

Va multumesc pentru mesajul de felicitare pentu alegerea mea in Parlamentul European, in care imi cereti si votul in incercarea dvs. de a deveni Presedinte al Parlamentului European.

Spuneti ca Europa si institutiile europene trebuie sa ‘arate unitate’, ‘sa demonstreze viziune’ si ca ‘nu ne mai putem baza pe abordari invechite, care i-au indepartat pe cetateni de proiectul european’. Interesant, doriti ‘reinchegarea unei legaturi puternice cu oamenii pe care ii reprezentam’. In sfarsit dar nu in cele din urma, pareti sa ii indemnati pe europarlamentarii carora le cereti votul sa se distanteze de propriile ‘masinarii de partid’.

CITEŞTE ŞI Adina Vălean şi Corina Creţu, alese vicepreşedinte în Parlamentul European

Ati fost reales europarlamentar din partea Partidului Conservator britanic, caruia i-ati redevenit membru in 2007.

Din pacate, in ultimii ani conservatorii britanici, ca sa-l parafrazez pe Nigel Farage, au ales sa joace pe terenul [extremist al] UKIP. Asta a inclus, de exemplu, ideea de prelungi interdictia la munca pentru romani si bulgari in Marea Britanie pana in 2018, propusa de zeci de parlamentari din partidul dvs la sfarsitul anului trecut si reluata anul acesta. Sau, faptul ca sunteti fara incetare in cautarea unor modalitati de a limita sau bloca imigratia in interiorul UE, prin tot felul de metode: plafoane, cote, praguri de bogatie ale tarilor de origine.

Toate astea, cand sunt dovezi clare ca imigratia a dus beneficii nete Marii Britanii, respectiv cand economia si cetatenii britanici profita din plin de avantajele pietei interne europene, inclusiv lucrand, pensionandu-se si beneficiind de ingrijiri in celelate state europene. Dar, cel mai grav, dvs., conservatorii britanici, daca este greu de stabilit cu precizie cat ati contribuit direct, cu siguranta nu v-ati opus unei atmosfera generale de insulta in Marea Britanie impotriva romanilor, ca si a bulgarilor, polonezilor sau altor cetateni europeni. Stereotipuri, generalizari grosolane, neadevaruri flagrante legate de fapte si cifre, au abundat in spatiul public din tara dvs, in timp ce, in realitate, de exemplu, 2.200 de medici gata educati tocmai pe banii acelor romani saraci invocati in Marea Britanie, constituie 0.8% din totalul medicilor din sistemul dvs. national de sanatate.

CITEŞTE ŞI Martin Schultz a fost REALES PREŞEDINTELE Parlamentului European

In loc sa va conduceti tara confruntand si raspunzand fricilor si preocuparilor oamenilor cu ajutorul ADEVARULUI, facand apel la bunul simt britanic, dvs., ca partid, ati ales sa va ridicati politic pe fricile oamenilor, o strategie care de altfel s-a dovedit gresita, dovada fiind victoria extremistilor de la UKIP in alegeri. Multi dintre compatriotii mei care traiesc in Marea Britanie, oameni onesti si foarte harnici simt acum ca au devenit tinta discrimnarii sociale, deseori insidioase, si uneori fatise. Asta este foarte dureros.

Eu am fost trimis in Parlamentul European de voturile cetatenilor romani. Partidul dvs nu i-a tratat in mod just pe romani, ca de altfel nici pe bulgari sau pe polonezi. Votul meu in Parlamentul European, pe care mi-l cereti acum, se bazeaza pe votul romanilor care m-au ales: acesta este ‘legatura mea puternica cu oamenii pe care ii reprezint’. Deci este exclus ca dvs., conservator britanic, sa aveti votul meu. Nu stiu, apropo de principiile pe care le-ati invocat, daca aceste realitati v-ar determina sa va distantati de propria ‘masinarie de partid’, sau daca retorica asta dureroasa din tara dvs. legata de imigratie vi se pare cumva o demonstratie de ‘unitate europeana’ sau ‘viziune’.

In ceea ce va priveste pe dvs. personal, trebuie sa spun ca va admir foarte mult munca de europarlamentar in mandatele trecute legata de drepturile omului, comert si reducerea birocratiei, si respect enorm faptul ca sunteti primul europarlamentar britanic musulman ales vreodata. Astept sa lucrez cu dvs. pe orice subiect in acest mandat, dar nu va pot vota pentru un post de inalta reprezentare.

In concluzie, sunt de acord cu dvs ca ‘a sosit timpul’. A sosit timpul sa reinventam politica ‘normala’, a sosit timpul pentru mai multa autenticitate, adevar si empatie, in contrast cu profitoria politica ieftina abuzand de rezervorul cu spaime sociale. Marea Britanie merita politicieni care sa o reinventeze in aceste vremuri dificile plecand de la punctele ei tari, si nu cultivandu-i fricile ca sa profite de ele”.

Europarlamentarul Ionel-Sorin Moisă, în vârstă de 38 de ani, este de profesie economist, fiind absolvent al Academiei de Studii Economice din București, Facultatea de Relații Economice Internaționale.

Moisă a absolvit un program de masterat în Relații Internaționale al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative București, și este în curs de finalizare a lucrării de doctorat în Relații Internaționale, la Universitatea Oxford din Marea Britanie, cu o teză, începută în 2006, despre ”Uniunea Europeană ca actor politic transformator în contextul extinderii UE către fostele țări comuniste”.

În 2001, la invitația Departamentului de Stat al SUA, a participat la un program de vizite în Statele Unite ale Americii axat pe probleme de securitate internațională.

Între ianuarie 2002 și august 2006, Sorin Moisă a fost consilierul politic al Delegației Comisiei Europene la București. Și-a început activitatea profesională la rețeaua de ziare Monitorul, unde a publicat articole de analiză și opinie pe teme economice, politice și de afaceri europene.

Este căsătorit cu Cristina Moisă, și au o fetiță de 8 luni, Maria Alexandra.

Spynews
Emoții mari pentru Vlad Pascu! Zi decisivă pentru șoferul drogat care a produs accidentul de la 2 Mai
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Vacanța li s-a transformat într-un coșmar. Ce au putut să pățească niște turiști care au rezervat o cameră cu vedere la mare: ”Am fost înșelați”
Capital.ro
Mașinile interzise din 24 august. S-a decis în România: Interes național
Playtech.ro
ȘOC! Mariana Bitang a AJUNS de nerecunoscut! Doamna gimnasticii românești e SCHIMBATĂ total
DailyBusiness
NIMENI nu va pierde bani! Pensionarii vor primi deciziile săptămâna aceasta!
Adevarul
Românii nu au dreptul la o moarte demnă. Medic: Ne trebuie testament medical. Pacient: Dumnezeu ne-a dat viață, Dumnezeu ne-o ia
Spynews
Laura Cosoi, imagini emoționante postate cu părinții: „Am mai fi avut multe de povestit...”. Fiica cea mică, Aida, îi amintește de tatăl ei / FOTO
Spynews
Insula iubirii, 13 august 2024. Cornel, uimit de comportamentul Iustinei. Concurentul a avut nevoie de îngrijiri medicale la scurt timp după bonfire: „Am ajutat-o să fie o doamnă”
Evz.ro
Scandal în Familia Regală. Acuzații de agresiune pentru fiul prințesei Mette-Marit
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Rebela tenisului feminin românesc s-a pozat într-o pereche de pantaloni mult prea mulați şi a postat imaginile controversate pe internet
wowbiz.ro
Un al treilea ADN, găsit pe trupul doctoriței ucise. Cu cine era Marina în cabinet?!
Cancan.ro
Mega bombă în sport! Ana Bărbosu riscă să piardă medalia din nou! Imaginile video care răstoarnă cazul cu Jordan Chiles, detalii șocante
Playsport.ro
L-a ÎNȘELAT pe fostul jucător din naționala României! Prima ei explicație este INCREDIBILĂ
kanald.ro
Cât costă o porție de hamsie pe litoralul Mării Negre, în minivacanța de Sfânta Maria! Prețurile nu sunt deloc mici
Capital.ro
Durere pentru Elena Udrea. Adrian Alexandrov i-a rupt inima în două
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
stirilekanald.ro
Cutremurător! Au murit Dani și Dragoș! Sfârșit crunt pentru băieții de 18 ani
substantial.ro
Negocierile pentru o alianță AUR-SOS România pentru prezidențiale au eșuat printre scandaluri și acuzații
MediaFlux
RECALCULAREA PENSIILOR, FINALIZATĂ! Simona Bucura Oprescu a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...