Guvernul britanic a blocat mult timp dezvăluirea respectivelor scrisori, considerând că ele sunt ‘prea tranșante’, dar justiția a decis anul trecut că împiedicarea publicării lor este ilegală, decizie confirmată în luna martie de Curtea Supremă.
Colecția celor 27 de scrisori au fost denumită ‘memoriile păianjenului negru’, datorită scrisului de mână greu lizibil al prințului Charles. Textele vor fi publicate în ediția electronică a ziarului The Guardian, care s-a luptat timp de un deceniu în instanțele de judecată pentru a intra în posesia acestor scrisori expediate miniștrilor din Cabinetul condus de Tony Blair, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Motivul inedit pentru care prinţul Charles şi Camilla au o relaţie perfectă
Actualul premier David Cameron a calificat verdictul Curții Supreme drept ‘dezamăgitor’. ‘Este vorba despre principiul conform căruia membrii de seamă ai familiei regale au dreptul să-și exprime confidențial opiniile în fața guvernului. Cred că cei mai mulți sunt de acord că așa este cel mai corect’, a spus șeful executivului de la Londra. Un mesaj asemănător a venit din partea serviciului de presă al prințului Charles, care și-a exprimat ‘dezamăgirea că principiul intimității nu a fost susținut’, potrivit Agerpres.
Conform tradiției britanice, familia regală trebuie să rămână neutră politic. Regina Elisabeta a II-a a respectat acest principiu în cei 63 de ani de când este suverana Marii Britanii. În schimb, prințul Charles a exprimat adesea păreri personale în chestiuni care îi sunt dragi, precum arhitectura sau mediul înconjurător, iar scrisorile ce vor fi publicate ar putea stârni controverse dacă vor lăsa impresia că el nu ar fi fost de acord cu unele politici ale miniștrilor sau că ar fi încercat să-i influențeze.