Lovitură grea pentru toţi românii. Se aplică de la 1 ianuarie 2022

Prima zi a anului vine cu scumpirea de care toţi românii se temeau - energia electrică costă chiar şi de cinci ori mai mult în unele zone. Scumpierile la energie atrag scumpiri în lanţ la produsele de bază.
Filip Stan
01 ian. 2022, 21:50
Lovitură grea pentru toţi românii. Se aplică de la 1 ianuarie 2022

Anul Nou vine cu scumpiri la motorină, benzină și utilități iar BNR urmează să ia decizii care ar putea majora ratele la credite imobiliare.

Analistul economic Mircea Coșea a atras atenția că, deocamdată, românii au văzut criza doar la știri și că urmează să simtă în buzunare efectele acesteia. Coșea avertizează că majorarea prețului la energie „distruge economia”, în contextul în care unități productive mari se închid, deoarece nu mai pot suporta noile tarife.

Întreprinderile închise generează șomaj, a cărui creștere se grefează pe inflația ridicată. Cei cărora le expira contractul la energie electrică zilele acestea se pot aștepta la prețuri astronomice din ianuarie. Curentul se vinde și cu 4,5 lei pe kwh în ianuarie față de o medie de sub 1 leu pe kwh în prezent, anunţă A3.

Din toamnă și până acum, în ultimele luni prețul maxim pentru energie electrică și gaze naturale a crescut de 2,5 ori potrivit datelor ANRE.

Scumpiri în lanț la alimente în prima zi de 2022. Prețul pentru o pâine crește cu 15%, la fel și carnea de pasăre
Până la sfârșitul lunii martie, românii nu vor resimți aceste scumpiri datorită plafonării prețurilor, dar începând cu luna aprilie nu vor mai fi protejați de stat și vor plăti foarte mult.

Scumpiri astronomice la energie electrică în 2022

1 ianuarie 2022: 0,64 lei/kWh- 4,51 lei/kWH

1 octombrie 2021:0,62 lei/kWh- 1,76 lei/kWH

Prețul maxim de 2,5 ori mai mare decât în octombrie.

Scumpiri mari la gaze în 2022

1 noiembrie: 0,34 lei/kWH – 0,4 lei/kWH

1 ianuarie: 0,79 lei/kwh -1,03 lei/kWh

Nivelul accizelor va creşte uşor anul viitor, fiind indexat cu inflaţia, pentru aproape toate categoriile de produse, singura excepţie fiind ţigaretele, unde nivelul accizelor rămâne la 563,97 lei pentru 1.000 de bucăţi.

Prin urmare, potrivit cifrelor publicate de Ministerul Finanţelor, la benzina cu plumb accizele urcă la 2.226,24 lei/1.000 litri, de la 2.149,09 lei/1.000 litri în acest an, la benzina fără plumb la 1.892,72 lei/1.000 litri, de la 1.827,13 lei în prezent, iar la motorină accizele aplicabile anul viitor vor fi de 1.734,66 lei/1.000 de litri faţă de 1.674,55 lei/1.000 litri în acest an. Acest lucru va duce la o creştere de circa 7 bani pe litru a preţului carburanţilor la pompă, conform Agerpres.

Acciza la bere creşte la 3,77 lei/hl/1 grad Plato, de la 3,64 lei, în timp ce la berea produsă de producătorii independenţi a căror producţie anuală nu depăşeşte 200.000 hl taxa a fost stabilită la 2,08 lei, în creştere de la 2,01 lei. La vinuri spumoase, acciza va fi de 54,14 lei pe hl de produs, faţă de 52,26 lei, iar la alcoolul etilic produs de micile distilerii – 1.889,44 lei, de la 1.823,96 lei.

În ceea ce priveşte gazul natural utilizat drept combustibil pentru motor, acciza va creşte la 14,08 lei/GJ, de la 13,59 lei, la electricitate utilizată în scop comercial noile accize aplicabile de anul viitor vor fi de 2,71 lei//MWh faţă de 2,61 lei în prezent, iar la electricitate utilizată în scop necomercial de 5,42 lei/MWh, faţă de 5,23 lei/MWh.

Și analistul energetic Corina Murafa avertizează asupra creșterii riscurilor pentru consumatorii vulnerabili.

Ea spune că sunt factori obiectivi în virtutea cărora România nu poate ocoli creșterile de prețuri în domeniul energetic.

„Este inevitabil să existe creșteri de prețuri la energie, din cauza inflației, a centralelor vechi care au costuri de producție ridicate și a dependenței de gazul rusesc, scump, și de țițeiul pe care trebuie să îl importăm.

ANALIZĂ. Tendinţe economice în 2022, de la munca de acasă până la tranzacţionarea de criptomonede
Analist în domeniul energiei: „Guvernul trebuie să lase piețele să funcționeze”

Asta, în timp ce pe piețele energetice globale prețurile sunt în continuă creștere (…) Până la 31 martie prețurile pentru consumatorii casnici sunt plafonate. Nu se știe ce se va întâmpla după aceea, pentru că nu poți să plafonezi și să compensezi la nesfârșit creșterile de prețuri pe cale administrativă.

Guvernul, până la urmă, trebuie să lase și piețele să funcționeze (…)

Există riscul slăbirii protecției pentru consumatorii vulnerabili și riscul ca deconectările permise să fie mult mai frecvente decât se poate în prezent.

Există şi veşti bune: Creşte  salariul minim, punctul de pensie şi  alocaţiile pentru copii.

Salariul minim în 2022 va fi 2.550 lei brut, reprezentând o creştere de 10,8% comparativ cu cel din 2021. Punctul de pensie va creşte cu 10%, la 1.586 lei, iar indemnizaţia socială minimă se majorează la 1.000 lei.

De asemenea, se majorează la 243 de lei alocaţia de stat pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, dar şi pentru tinerii de peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale, până la terminarea acestora, inclusiv pentru cei cu handicap care urmează o formă de învăţământ preuniversitar prevăzută de lege, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 de ani.

Tot începând cu 1 ianuarie 2022, creşte la 600 de lei şi alocaţia pentru copiii în vârstă de până la 2 ani sau până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat în direct: Acum am primit...
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Veste năucitoare pentru proprietarii de mașini. Vor trebui să plătească bani grei de la 1 ianuarie
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Cel mai nou cuplu din showbiz! Ireal cu cine s-a cuplat Fulgy, fiul Clejanilor 😲
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cine este Cristela Georgescu, de fapt. S-a aflat ce a făcut soția lui Călin Georgescu
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Un bărbat din Prahova arestat după ce a furat o mașină și a condus cu viteză excesivă
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?