Scumpiri mari la raft în prima zi de lucru din 2024. Cât a ajuns să coste o Fanta la 2,5 litri la Lidl VIDEO viral pe TikTok

2024 a venit cu o avalanșă de scumpiri în magazine, benzinării și nu numai. Cresc prețurile pentru țigări, alcool, alimente bio, dulciuri și sucuri, dar și pentru cei care merg la sala de sport, dar şi produse în magazinele unde românii s-au obişnuit cu preşuri mici.
Filip Stan
03 ian. 2024, 11:43
Scumpiri mari la raft în prima zi de lucru din 2024. Cât a ajuns să coste o Fanta la 2,5 litri la Lidl VIDEO  viral pe TikTok

Scumpiri la Lidl la început de an. Primele minute ale noului an au adus și prețuri noi la pompă. Carburanții s-au scumpit ca urmare a majorării accizelor. Pentru un litru de benzină plătim acum cu 29 de bani mai mult, iar la motorină – cu 26 de bani, iar efectele par să fie în lanţ.

De notat că, din ianaurie 2024 a crescut TVA-ul la produsele care conțin zahăr într-o anumită cantitate, la produsele BIO, crește acciza la tutun, la alcool, dar și la băuturile cu concentrație mai mare de zahăr.

Un utilizator de TikTok a postat un clip în care arată că o sticlă de Fanta a ajuns să coste la raf 12,5 lei.  „Fraților nici n-am intrat bine în noul an că deja scumpiile și-o făcut apariția. Doișpe lei 50 pentru o sticlă de Fanta? Dă-o dracu!”, a spus acesta, iar comentariile au început să curgă:

„Nu i o problemă ca mi am luat inainte pe 31 decembrie un palet de fanta ca sa am pana la Paște 😂😂

Când scad vânzările o va face 9 lei 😂Jalnic de la 5 lei la 12.50 mai trec 5 ani și face 20 😡 E buna și apa

azi am luat aceeași sticlă de 2.5 litri cu 7.19 lei. Deci cei de la Lidl speculează, altfel nu îmi explic diferența asta majoră 🤬🤬🤬

la cocos luai sucul la 2 l cu 6 lei și un pic. posibil acu sa fie 8, dar la Lidl e și sepcula

Când scad vânzările o va face 9 lei 😂Jalnic de la 5 lei la 12.50 mai trec 5 ani și face 20 😡 E buna și apa

prețul creste,pentru ca e cumpăra mult…Noi nu mai știm sa bem apă…”

Vezi catalogul LIdl cu toate reducerile la început de an 2024 AICI

Lidl a făcut însă şi un anunț care o să-i bucure pe mulți români. La început de an, un produs pe care mulți îl adoră și îl gătesc în fiecare zi intră la reducere. Stocul este limitat și se va termina repede.

Lidl, ofertă pentru români

Românii au primit o veste bună după Revelion. Lidl bagă la reducere un produs pe care foarte mulți se grăbesc să-l cumpere, astfel că se va vinde ca pâinea caldă începând de miercuri, 3 ianuarie 2024.

Citește și: De unde provin produsele Deluxe vândute de Lidl. În ce țară sunt produse, de fapt

Este vorba despre caserola de piept de pui, dezosat, fără piele și feliat, de 500 de grame. Dacă în mod normal acestea se găsesc în vitrine cu 17 lei, acum are o reducere de 26% și costă numai 12,49 de lei.

O reducere substanțială, de data aceasta destinată doar celor care au card de fidelitate, o are un alt produs și anume mini-mozzarella. Pentru 125 de grame, prețul este acum de 4,49 de lei, mai ieftin cu 25%.

De asemenea, Lidl oferă reducere săptămâna aceasta și pentru fileul de șalău de Nil. Mai exact, 100 de grame se vând cu 4,29 de lei, de la 5,29 de lei- prețul inițial pe care îl avea produsul.

Produsul pe care toți românii îl vor vrea ajunge pe rafturile Lidl din 2 ianuarie 2024. Are reducere și se va vinde imediat
Iaurtul cremos grecesc, cu fructe, marca Pilos, înregistrează o reducere de 20%. În aceste condiții, paharul de 500 de grame nu mai costă 10 lei, ci doar 7,99 de lei, începând cu 2 ianuarie 2024.

De asemenea, o sticlă de Sana Light, tot de la Pilos, se vinde în această perioadă cu 2,49 de lei, fiind mai ieftină cu 10%. Iar untul de la Albalact, se găsește la Lidl cu 9,99 de lei, iar stocul este limitat.

Macroul afumat, fără cap, înregistrează o reducere de 25% pentru 100 de grame. În așa fel încât, prețul de la raft al acestui produs nu va mai fi de 3,99 de lei, ci doar de 2,99 de lei.

Iar pentru cei care nu au timp să-și pregătească mereu pachetul pentru muncă sau le place să aibă o gustare rapidă în frigider, trebuie să știe că wrapul cu pui de la Lidl costă acum numai 6 lei.

 

Scumpirile din 2024. Lista bunurilor și serviciilor care vor avea prețuri mai mari

Anul 2024 vine cu scumpiri, dar și cu reducerea puterii de cumpărate. Crește TVA-ul la produsele care conțin zahăr într-o anumită cantitate, la produsele BIO, crește acciza la tutun, la alcool, dar și la băuturile cu concentrație mai mare de zahăr.

Oamenii se vor îndrepta spre produse mai ieftine, iar producătorii vor reduce cantitatea. Anul viitor se anunță unul dificil pentru români, atât cei care consumă, cât și cei care produc și au întreprinderi.

Produsele alimentare organice și cele tradiționale, serviciile oferite de festivaluri, cluburi sau săli de sport, locuințele și panourile fotovoltaice vor suferi majorări de preț începând cu 1 ianuarie 2024, conform pachetului de măsuri fiscal-bugetare adoptat de guvern.

Astfel, alimentele BIO, cele tradiționale sau cele de tip montan vor cunoaște o creștere a prețului din cauza majorării cotei TVA de la 5% la 9%.

Majorarea TVA-ului va fi aplicată și în cazul locuințelor cu valoare de până la 120.000 de euro, precum și al serviciilor oferite de festivaluri, cluburi sau săli de sport.

Pe lista scumpirilor se numără și panourile fotovoltaice și produsele alimentare dulci.

Ultimele vor suferi creșteri de preț, deoarece se introduce o nouă acciză pentru băuturile cu concentrație mare de zahăr, iar în plus, TVA-ul pentru alimentele cu concentrație mare de zahăr va fi majorat.

Firmele vor fi supuse și ele unor taxe mai mari. Astfel, începând din anul viitor, se va implementa un impozit de 3% pe cifra de afaceri pentru anumite companii, iar vor fi introduse noi taxe pentru bănci și pentru firmele active în sectorul petrol și gaze, ceea ce va conduce la creșteri de prețuri la combustibili.

Scumpiri la vacanțe în noul an
Creșterea TVA-ului la hoteluri și restaurante la 19% ar putea avea consecințe semnificative asupra costurilor serviciilor turistice din România, estimându-se o majorare de cel puțin 10%, avertizează agențiile de turism afiliate Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT).

În contextul eforturilor guvernamentale de a stabili noi măsuri fiscale pentru a asigura stabilitatea bugetară, propunerile de majorare a fiscalității, inclusiv creșterea TVA-ului, ridică îngrijorări serioase în rândul agențiilor de turism. ANAT subliniază că aceste propuneri, cum ar fi eliminarea voucherelor de vacanță pentru bugetari și majorarea taxelor pentru industria turismului, ar putea genera probleme sociale și adânci deficit bugetar.

”ANAT se alătură specialiștilor economici și ai patronatelor care trag un semnal de alarmă serios privind impactul grav negativ al acestor măsuri asupra economiei. Mărirea TVA a doua oară, în scurt timp, în turism, ar duce la creșteri ale prețurilor in lanț. Această măsură ar duce economia în zona gri de subzistență și ar accelera spirala negativă a consumului. În toate țările din jur, turismul are o cotă de TVA redusă. De altfel, turismul, atât de grav afectat de pandemie și de proximitatea războiului, a fost compensat mult mai puțin în România decât în restul Europei. Măsura Horeca 2 anunțată drept certă și inclusă într-o OUG anul trecut, nu s-a mai materializat, iar firmele din turism, decapitalizate și fără personal calificat, au fost lăsate să se descurce cum pot. Incomingul românesc e încă la jumătate față de 2019, revenindu-și cel mai greu”, subliniază Adrian Voican, vicepreședinte ANAT și vicepreședinte al Consiliului Consultativ al Turismului din România.

Asociația susține că eliminarea voucherelor de vacanță ar putea afecta echitatea și dezvoltarea turismului în România, risipind potențialul valoros al acestei facilități care a avut un impact pozitiv considerabil asupra industriei turismului.

Totodată, ANAT atrage atenția asupra importanței adoptării de măsuri inteligente și eficiente care să promoveze creșterea fiscalizării în turism, menținând voucherele de vacanță ca o soluție esențială pentru stimularea acestui sector vital pentru economie.

Agențiile de turism subliniază că sectorul turistic reprezintă o investiție necesară pentru economia țării și că guvernanții ar trebui să aibă o viziune de ansamblu asupra impactului acestor măsuri fiscale asupra turismului, având în vedere instabilitatea economică și inflaționistă.

ANAT îndeamnă la reconsiderarea propunerilor fiscale restrictive și la adoptarea unor măsuri coerente și eficiente pentru sprijinirea dezvoltării industriei turistice, recunoscând turismul drept o investiție strategică pentru economia României.

Ca exemplu, o vacanță în Antalya în 2024 ar crește cu 5-10% față de anul acesta din cauza inflației.

Toate costurile au crescut, la fel ca și cheltuielile cu personalul, iar asta nu e valabil doar în Turcia, ci și în Europa.

Majorarea prețurilor la vacanțe ar putea duce la scăderea turiștilor.

Ce alte prețuri cresc în 2024
De la 1 ianuarie 2024, TVA-ul va crește de la 5% la 9% pentru toate produsele care au o astfel de cotă redusă, ceea ce înseamnă că românii vor cunoaște scumpiri la tot felul de produse și servicii.

Se păstrează TVA de 5% pentru livrarea de manuale școlare, cărți, ziare și reviste, accesul la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură și arheologice, grădini zoologice și botanice, târguri, expoziții, cinematografe și evenimente culturale.

Totuși, Guvernul propune creșterea accizelor pentru tutun, alcool și băuturi alcoolice din ianuarie 2024. Se scumpesc, așadar, țigările și alcoolul, dar și băuturile care conțin alcool.

Și produsele care conțin tutun încălzit și lichidul care conține nicotină se vor scumpi.

Berea fără alcool și alimentele cu zahăr adăugat al căror conținut total de zahăr este de minimum 10g/100 g produs se vor scumpi, pentru că guvernul propune creșterea TVA-ului de la 9% 19%.

Iată alte modificări menționate de Guvern care intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024:

  • Angajaţii din agricultură şi construcţii vor plăti contribuţii la sănătate;
  • Eliminarea plafonului pentru CASS la PFA-uri;
  • Creşterea impozitului pe dividende de la 8% la 10%
  • TVA de 9% la locuinţele sub 600.000 lei, de la 5%;
  • Companiile cu afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plăti un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri.
  • Impozit de 1% pe case şi apartamente a căror valoare cumulată depășește 500.000 de euro;
  • Taxă de 5% la vânzarea imobilelor;
  • Băncile vor plăti un impozit de 1% pe cifra de afaceri,
  • Scăderea plafonului la 300.000 de lei (60.000 de euro) pentru microîntreprinderi, de la 500.000 de euro, în prezent;
  • Impozit pe venit pentru programatorii din IT cu salariu de peste 10.000 de lei.
  • Trecerea de la aplicarea cotei reduse de TVA de 9% la aplicarea cotei standard de TVA pentru livrarea de bere fără alcool și de alimente cu zahăr adăugat, al căror conținut total de zahăr este de minimum 10g/100g produs.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Planta care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Se spune că aduce energia pozitivă în familie, dar și prosperitatea
Capital.ro
Taxă impusă la bancomate. Avertisment pentru cei care scot banii cash de la ATM
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Gabriela Oțil, de la spital, la bal. Unde a mers să se relaxeze
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Volkswagen va reduce bonusurile managerilor și salariile vor scădea cu 10% în următorii doi ani
MediaFlux
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios