Furtul de alimente din magazine a atins cote alarmante. Autoritățile din Ungaria au anunțat că numărul furturilor de alimente din magazine a crescut cu 22%. În ultima perioadă, hoții nu au mai sustras din magazine băutură sau țigări, ci salam sau legume.
Autoritățile spun că această fenomen este unul dintre efectele nefaste ale inflației care a lovit Ungaria, unde viața a devenit tot mai scumpă, iar oamenii abia dacă reușesc să mai facă față scumpirilor.
În ciudat tuturor măsurilor de protecție pe care reprezentanții magazinelor și supermarketurilor din Ungaria și le-au luat, numărul hoților este într-o continuă creștere.
Poliția maghiară a anunțat că în primele zece luni ale acestui an, au fost înregistrate peste 8.000 de furturi de alimente din magazine, adică în medie cam 25 de furturi pe zi.
Acest fenomen le dă mari bătăi de cap autorităților de la Budapesta, asta pentru că față de aceeași perioadă a anului trecut, numărul furturilor de alimente din magazine a crescut cu peste 20%.
Înainte ca inflația să se instaleze în Ungaria, oamenii furau în general, electrocasnice, țigări și băuturi scumpe. Acum, situația este cu totul alta, iar oamenii împinși de sărăcie fură salamuri, brânzeturi, fructe și legume.
Singura explicație pentru acest fenomen este scumpirea alimentelor de bază. De exemplu, în Ungaria, prețul cărnii a crescut cu peste 40%, iar cel al lactatelor cu peste 75%.
Și mai îngrijorător este faptul că hoții din magazine sunt mult mai agresivi decât au fost până acum. Reprezentantul celui mai mare lanț de supermarketuri din Ungaria spune că unii hoți îi amenință pe agenții de pază și îi sperie pe cumpărători.
„Devine tot mai frecvent ca autorul să scoată un cuțit și să înceapă să se bată cu personalul de securitate”, spune Attila Fodor, purtătorul de cuvânt al unui lanț de supermarketuri din Ungaria.
Situația este mult mai grea în piețe, unde vânzătorii abia dacă reușesc să le mai facă față hoților care dau târcoale tarabelor lor.
„Oamenii au furat dintotdeauna și vor continua să fure”, a spus o vânzătoare.
Pereții magazinelor sunt plini de fotografii cu oamenii în timp ce fură. Pozele sunt lipite pe un “zid al rușinii” în încercarea de a-i descuraja pe unguri să mai sustragă alimente.