Această apă contaminată a rupt o barieră subterană, se ridică aproape de suprafaţă şi depăşeşte limitele admise privind radioactivitatea, a declarat pentru Reuters Shinji Kinjo, şeful unui grup operativ al Autorităţii de Reglementare Nucleară (NRA), Shinji Kinjo, informează Agerpres.
Contramăsurile pregătite de grupul Tokyo Electric Power Co (Tepco) reprezintă doar o soluţie temporară, a spus el.
Shinji Kinjo a precizat că răspunsul Tepco la criză este slab şi că, din acest motiv, compania nu trebuie lăsată singură să se ocupe de dezastru.
„În prezent avem o situaţie de urgenţă”, a afirmat el.
Tepco a fost criticată dur pentru că nu a fost pregătită corespunzător pentru tsunamiul şi cutremurul puternice din 2011 care au devastat centrala de la Fukushima şi a fost arătată cu degetul pentru răspunsul nepotrivit la accidentul nuclear. Grupul a mai fost acuzat că a muşamalizat existenţa deficienţelor.
Nu se ştie deocamdată cât de mare este ameninţarea reprezentată de apa subterană. În primele săptămâni după dezastru, guvernul japonez a permis Tepco să arunce zeci de mii de tone de apă contaminată în Pacific ca măsură de urgenţă.
Scurgerile de apă toxică au fost totuşi criticate de ţările vecine, precum şi de pescarii locali, iar compania a promis de atunci că nu va mai arunca apă iradiată, fără acordul consiliilor locale din zonă.
Tepco susţine că ia diverse măsuri pentru a preveni scurgerea apei contaminate în golful din apropierea centralei. Într-un comunicat transmis prin e-mail agenţiei Reuters, un purtător de cuvânt al companiei a spus că Tepco le cere scuze locuitorilor din prefectura Fukushima, din regiunea din jur şi întregii opinii publice pentru inconvenientele şi problemele create.