Conform Gândul, Mark Gray a declarat că oficialii CE nu au fost informaţi de premierul Ponta că va propune direct fără o selecţie transparentă a noilor şefi ai Parchetului General şi DNA.
„Nu am renunţat la necesitatea unei selecţii transparente a şefilor parchetelor din România”, a mai declarat Mark Gray pentru gândul. „Am luat notă de numele propuse pentru funcţiile de procuror general şi procuror şef al DNA. Am constat că există o procedură în derulare iar aceste propuneri vor fi analizate de CSM. Vom analiza şi cum se va finaliza acestă procedură”, a declarat Mark Gray pentru gândul Mark Gray a mai adăugat că CE nu şi-a schimbat recomandarea ca şefii DNA şi procurorul general să fie aleşi în urma unei proceduri de selecţie transparente şi în urma unui concurs. „În acestă privinţă CE nu şi-a schimbat poziţia exprimată în ultimele rapoarte MCV. Desigur nu CE numeşte procurorii în România dar CE nu şi-a modificat recomandarea în privinţa unei proceduri de selecţie transparentă„, a mai declarat Mark Gray.
După cum se poate observa, nicăieri nu există citată declarația conform căreia CE nu a fost informată că procurorii vor fi desemnați „netransparent”. Citarea nu există pentru că declarațiile lui Gray, în sensul descris de Gândul, nu există.
Ulterior, agenția de știri Agerpres publică și ea declarațiile lui Mark Gray, de o manieră extinsă, dovedindu-se de fapt că purtătorul de cuvânt al CE a făcut declarații pentru toți corespondenții români, nu doar pentru cel al Gândul, iar afirmațiile sale au fost scoase din context sau chiar denaturate de publicația trustului Pro.
Ce a spus Gray de fapt: „În ceea ce priveşte evoluţiile de azi dimineaţă, respectiv nominalizările pentru procurorul general şi procurorul şef al DNA, se înţelege de la sine că acest posturi sunt de cea mai mare importanţă şi am luat notă de numele avansate pentru numire. Atunci când procedura se va finaliza vom judeca în funcţie de rezultate. Este important ca nominalizaţii finali să aibă o abordare cu accent special asupra rigorii şi a independenţei. Dar în acest stadiu suntem încă în cursul procesului şi vom aştepta să vedem evoluţiile de la Bucureşti.(…)’Cred că CE a prezentat în toate rapoartele şi în multe scrisori punctele sale de vedere asupra procedurii /de nominalizare/. Nu ne-am schimbat poziţia asupra criteriilor pe care le-am prezentat în diferite rapoarte. Evident, acum trebuie să vedem cum va reacţiona CSM. Din punctul de vedere al Comisiei, noi nu ne-am schimbat poziţia şi ne-am prezentat opiniile foarte clar” (declarații complete Agerpres).
Cu alte cuvinte, Comisia European ia act de declanșarea unei proceduri și nu comentează nimic până nu vede rezultatele. CE nu respinge desemnările ci, dimpotrivă, constată că există o procedură în derulare, cu care nu își exprimă dezacordul și pe care nu o acuză ca fiind „netransparentă” cum în mod fals a prezentant Gândul.info lucrurile, pentru a susține că decizia premierului este una împotriva recomandărilor europene.