„Incluziunea socială înseamnă readucerea celor care se află în situaţii de vulnerabilitate socială (persoane sărace, familii monoparentale, persoane cu dizabilităţi, romi, vârstnici etc.) în zona activă. Soluţia pentru depăşirea problemelor sociale pentru o persoană de vârstă activă este un loc de muncă stabil. Pentru acest lucru, vom introduce primul ajutor social care va stimula ocuparea. Lucrăm deja la acest nou ajutor social: venitul minim de inserţie, aplicabil din 2016. Acest ajutor social va integra cele mai importante ajutoare sociale care combat sărăcia de până în prezent: venitul minim garantat, alocaţia pentru susţinerea familiei şi ajutorul pentru încălzire. Astfel, nu vom mai penaliza intrarea în zona activă pentru o persoană săracă cu pierderea ajutorului social, vom menţine o parte din ajutorul social la care poate adăuga suma câştigată din salariu”, susţine Codrin Scutaru într-o declaraţie de presă.
Secretarul de stat în Ministerul Muncii adaugă că venitul minim de inserţie este un concept nou, care armonizează măsurile de combatere a sărăciei şi care va contribui semnificativ la îndeplinirea ţintei strategice de reducere a numărului de persoane sărace cu 580.000, ţintă asumată în baza Strategiei Europa 2020 şi în Programul Naţional de Reformă (PNR).
„Venitul minim de inserţie trebuie să asigure nevoile de bază precum hrană, îmbrăcăminte, igienă personală, menţinerea şi salubrizarea locuinţei. În strategia UE până în anul 2020, România şi-a asumat două obiective majore ? creşterea ratei de ocupare a populaţiei în vârstă de 20-64 de ani la 70% şi reducerea sărăciei pentru 580.000 de persoane, din totalul de 20 de milioane de persoane la nivelul întregii UE. Facem eforturi să le îndeplinim pe amândouă înainte de termen”, afirmă Scutaru.
El precizează că venitul minim de inserţie va avea trei componente de bază, respectiv „prestarea de servicii în folosul comunităţii de către persoanele beneficiare, obligativitatea frecventării şcolii în cazul familiilor cu copii şi acordarea de stimulente pentru reintegrarea pe piaţa muncii”.
„Venitul minim de inserţie va avea un prag flexibil, spre deosebire de venitul minim garantat actual, care are un prag fix, de exemplu de 155 lei pentru o persoană singură”, adaugă Scutaru.
Potrivit acestuia, prioritatea Guvernului României este în acest moment atât reducerea sărăciei pentru românii cu grave probleme sociale, grupurile vulnerabile amintite,cât şi prevenirea intrării în blocaj social pentru cei care au un loc de muncă.