Codrin Scutaru a afirmă, într-o postare pe blogul personal, că o analiză pragmatică a alegerilor din 16 noiembrie arată următoarea situaţie: ‘se înlocuieşte o coabitare cu o alta, una firească’, deşi actorii politici par încă bulversaţi în acţiunile lor din această perioadă.
‘Înainte de 16 noiembrie, aveam o coabitare între preşedintele Traian Băsescu şi o alianţă de guvernare cu o majoritate confortabilă. După 22 decembrie, vom avea un nou preşedinte în persoana lui Klaus Iohannis şi aceeaşi majoritate politică de guvernare condusă de Victor Ponta. Tind să cred că nici noul preşedinte, nici premierul, nu vor continua politica războinică din spaţiul public de până acum şi vor opta mai degrabă către o colaborare instituţională firească’, arată Codrin Scutaru.
În opinia sa, este firesc ca noul PNL format din fuziunea PDL cu PNL să îşi dorească să ajungă la un moment dat la guvernare, însă, pe de altă parte, este mai mult decât firesc ca Parlamentul ales în 2012 să îşi ducă mandatul mai departe conform opţiunii electorale de atunci, iar Guvernul este dat de acel Parlament majoritar USL din 2012.
‘Din punctul meu de vedere, singura preocupare a Guvernului trebuie să fie îndeplinirea obiectivelor de guvernare pentru care am primit mandat de la populaţie, prin votul Parlamentului. Există în mod clar două momente de încercare pentru actuala coaliţie guvernamentală: martie 2015 şi septembrie 2015, când PNL va depune moţiune de cenzură împotriva Guvernului. Dacă se va trece de momentul septembrie, care va fi cel mai dificil, guvernarea poate continua până la termen în 2016’, mai spune Codrin Scutaru.
El mai arată că avantajele anului 2015 sunt mari pentru echipa actuală de guvernare.
‘În primul rând, vorbim de primul an ne-electoral, în care putem să ne concentrăm exclusiv pe politici şi nu pe politică, adică exact ce ne-a cerut strada la aceste alegeri. În al doilea rând, toate partidele trebuie să răspundă aşteptării românilor pentru o politică diferită. Aş defini această politică diferită cerută ferm de votul românilor din 16 noiembrie, astfel: politicienii şi managementul administrativ trebuie să fie exclusiv profesionişti ai politicii şi respectiv ai administraţiei. Funcţia politică şi cea din administraţia publică trebuie să reprezinte exclusiv ceea ce englezii numesc ‘public service’, adică vii şi te înrolezi pentru o perioadă în acest serviciu public, ca într-o armată, pentru un salariu fix din care trăieşti şi nu pentru foloase colaterale necuvenite’, precizează Codrin Scutaru.
Vicepreşedintele PC consideră că este ‘extrem de ciudat să vezi oameni aflaţi în serviciul public prosperând personal dintr-un salariu limitat’.
‘Românii îşi doresc în politică şi administraţie profesionişti corecţi. Cei care au văzut politica ca pe o şansă de a accede la resurse publice, la aceleaşi pile, cunoştinţe, relaţii, trebuie să înţeleagă că locul lor nu mai este în politică şi să facă un pas înapoi. Fără acest balast de profitori ai politicii, România are o şansă în plus să devină o ţară europeană normală, aşa cum ne-o dorim cu toţii’, conchide Codrin Scutaru.