Scutirea de taxe salariale pentru decontarea transportului la locul de muncă. Ce condiții trebuie să îndeplinească angajatorii pentru a beneficia de această facilitate

Angajatorii ar putea deconta trnsportul salariaților la și de la locul de muncă, fiind scutiți de anumite taxe salariale.
Alina Costache
22 feb. 2023, 18:42
Scutirea de taxe salariale pentru decontarea transportului la locul de muncă. Ce condiții trebuie să îndeplinească angajatorii pentru a beneficia de această facilitate

Angajatorii vor putea oferi salariaților un beneficiu major prin acordarea contravalorii transportului la și de la locul de muncă. Aceștia nu vor plăti taxe salariale dacă acoperă această facilitate, dacă sepcifică în mod concret condițiile și sumele alocate în contractul individual de muncă și/sau în regulamentul intern al instituției/societății.

Condiții și limte legate de scutirea de taxe salariale

În articolul 76, alin. 4, lit a) din Codul fiscal se arată că veniturile reprezentând contravaloarea transportului la și de la locul de muncă al salariatului nu sunt impozabile. Totodată, nu este cuprinsă în baza lunară de calcul a contribuțiilor de asigurări sociale, de sănătate și muncă, potrivit art. 142. Acest lucru se aplică în anumite condiții care țin de procedura aplicată în companie.

Deci, pentru transportul la și de la locul de muncă nu se vor aplica taxe salariale.

Citește și: Angajații din România pasionați de sport vor avea abonamentele decontate de patron. Firmele vor beneficia de scutiri de taxe. Anunț mare din Parlament

Angajatorului îi revine obligația de a exprima, printr-un act adițional la cintractul de muncă al angajatului, contractul colectiv de muncă sau în regulamentul intern, prevederea referitoare la decontarea transportului la și de la locul de muncă al salariatului (cu mașina de serviciu, personală, mijloace de transport în comun).

Menținarea trebuie să arate clar ce decontează, după caz.

„Astfel, s-au decontat in cadrul acestor chetuieli: biletele de tren, autobuz, tramvai, etc. sau bonuri fiscale pentru combustibil auto. Dacă pentru biletele de tren, autobuz, tramvai, sumele sunt evidente, pentru sumele decontate de către salariat ca și combustibil auto s-a plecat tot de la tariful mijloacelor de transport în comun sau de la un cost mediu pe kilometru. Pentru a deconta astfel de cheltuieli fiecare salariat își întocmește un decont de cheltuieli la care anexează documentul de plată”, a declarat Ioan Butariu, expert contabil, potrivit avocatnet.ro.

Citește și: Salarii 2023. Ce se întâmplă cu cei 200 de lei primiţi în plus la leafă

Lunar, salariatul trebuie să justifice sumele folosite pentru transport, fiind obligatoriu să prezinte angajatorului următoarele documente:

  • bonul fiscal
  • foaia de parcurs prin care să rezulte numărul de kilometri parcurși între casă și locul de muncă și numărul de zile în care a folosit mașina personală;
  • calculul cheltuielilor va fi realizat conform formulei număr de kilometri x consum mediu al vehiculului/100 km x preț/litru combustibil.

Legea nu impune limite cu privire la mijloacele de transport pe care angajatul le poate folosi, dar în cazul în care decide să folosească transportul de tipul ridesharing, actele doveditoare ar putea fi mai greu de procurat.

„Totusi nu aș vedea de ce nu s-ar putea deconta în mod ocazional, însă acestea ar trebui cumva reglementate în regulamentul intern si în contractul individual de muncă”, mai spune Ioan Butnariu.

DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Spynews
Antena 1 anunță concurenții sezonului 21 Te cunosc de undeva! Artiștii cunoscuți și cei aflați la început de drum promit un show de neratat
Bzi.ro
Cu ce se ocupă iubita lui Cuza de la Neatza! Alexandra a fost inițiată de Ema Uta!
Fanatik.ro
Construcția uriașă a primit undă verde, iar România dă lovitura într-un domeniu cheie. Se investește 1,4 miliarde de euro pentru realizarea ei
Capital.ro
Verdict oficial pentru Călin Georgescu. Ce s-a întâmplat la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie 2024
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Truc genial! Cum să fierbi pasărea de țară perfect în timp record!
Adevarul
Canadian prins la furat în România. Urmărire ca în filme într-un centru comercial din Oradea
wowbiz.ro
Larisa Iordache, pierdere uriașă cu puțin timp înainte să nască! Fosta gimnastă suferă cumplit: „Rămas bun, suflet drag. Am simțit, după multe vizite la medici...”
Spynews
Ramona de la Mireasa, sezonul 10, imagini înduioșătoare alături de fiica ei! Cum s-a afișat fosta concurentă împreună cu Rebeca: „O iubesc” / FOTO
Spynews
Cum încearcă Vlad Pascu să scape de condamnarea de 10 ani de închisoare, după accidentul din 2 Mai. Urmează un nou proces
Evz.ro
Patru zodii primesc un cadou special pe 5 februarie
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ajutoare sociale care rămân neschimbate în 2025: Guvernul României a decis să plafoneze valoarea ISR la 660 de lei
Cancan.ro
Ce au găsit procurorii în casa soților Vladimir Ciorbă și Laura Vicol. Mascații au stat ore bune la inventariat
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Stop la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot cash de la bancomate. Dispar aceste ATM-uri
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Două surori gemene, dispărute fără urmă de acasă, au fost găsite în apele reci ale unui râu. Ce s-a întâmplat
substantial.ro
Sprijinul Polonezilor pentru Asistența Militară oferită Ucrainei Scade
MediaFlux
Vin BANI în PLUS pentru PENSIONARI! RECALCULAREA pensiilor după ADEVERINȚELE din dosare
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol