Se activează un „mecanism jurisdicţional” pentru a-i judeca pe jihadişti şi alţi străini afiliaţi Statului Islamic

Un "mecanism jurisdicţional" internaţional este în studiu pentru a-i judeca pe jihadiştii străini afiliaţi grupării Statul Islamic deţinuţi în zona kurdă în Siria.
Iulian Tudor
12 mai 2019, 11:39
Se activează un

„Examinăm posibilitatea de a crea un mecanism jurisdicţional specific”, a declarat el duminică pentru cotidianul Le Parisien.

Acest mecanism ar putea să se inspire „din alte exemple de dispozitiv judiciar de dimensiune internaţională de tipul celui care a fost creat pentru Kosovo sau pe continentul african”, a adăugat el, fără alte precizări.

Un tribunal special instituit în 2015 şi instalat la Haga anchetează suspiciunile de crime de război comise de gherila separatistă kosovară albaneză împotriva sârbilor, romilor şi opozanţilor politici kosovari în 1998-1999.

În Africa, Tribunalul Penal Internaţional pentru Rwanda (TPIR), creat printr-o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU în 1994 şi având sediul la Arusha (Tanzania), a pronunţat mai multe zeci de condamnări până la închiderea sa în 2015. Un mecanism de urmărire a tribunalelor penale ale ONU este însărcinat să-i finalizeze lucrările.

Curtea Penală Specială (CPS) a fost creată de asemenea în 2015 pentru a instrumenta şi a judeca crimele împotriva umanităţii şi crimele de război comise în Republica Centrafricană din 2003 până în prezent.

Jean-Yves Le Drian a respins în schimb orice paralelă făcută cu tribunalul de la Nürnberg, care a judecat înalţi demnitari nazişti după 1945. „Este o referinţă prea grea din punct de vedere istoric”, a apreciat el.

Forţele Democratice Siriene (FDS), o coaliţie arabo-kurdă care a pus capăt „califatului” Statului Islamic în Siria, solicită instituirea unui tribunal internaţional special, cu sediul în nord-estul acestei ţări, pentru a judeca crimele comise de gruparea jihadistă.

Situaţia este totuşi complicată din punct de vedere juridic, Kurdistanul sirian, unde sunt deţinuţi jihadiştii, nefiind o unitate recunoscută pe plan internaţional. În Irak, jihadiştii străini sunt judecaţi de justiţia irakiană.

Ministrul de externe francez a reiterat că Parisul este „dispus” să repatrieze alţi copii orfani ai jihadiştilor francezi, cinci fiind deja repatriaţi în martie.

Franţa se opune în schimb repatrierii adulţilor, bărbaţi şi femei, care trebuie să fie judecaţi „acolo unde au comis crimele”, potrivit ministrului, şi se declară pregătită să examineze „caz cu caz” situaţia numeroşilor copii reţinuţi cu mamele lor în tabere.

Poziţia Parisului este foarte controversată, familiile şi avocaţii lor cerând asumarea medicală, socială şi psihologică a copiilor în Franţa, ţara de origine a mamei lor.

Guvernul prevăzuse iniţial repatrierea a 163 de cetăţeni din cei cei 250 – bărbaţi, femei şi copii – deţinuţi sau reţinuţi în tabere aflate sub controlul kurzilor înainte de a se răzgândi, potrivit documentelor interne făcute publice în aprilie de cotidianul Liberation.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Primele imagini cu Papa Francisc în sicriu! Ce ritualuri urmează în Vatican | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca, petrecere în costum de baie de Paște! Imagini inedite cu vedeta PRO TV în vacanța din Grecia
Fanatik.ro
Ce trebuie să dai de pomană și ce nu e bine să împarți de Sfântul Gheorghe 2025. Este sărbătoare mare, cu cruce roșie în calendar
Capital.ro
Românii vor fi amprentați. Obligație pentru noile buletine cu cip. Te prezinți la serviciul comunitar
Playtech.ro
Moștenitor în străinătate. Unde se face procura pentru succesiune
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Gabriel Liiceanu spune cu cine (nu) votează și de ce. „Poporul român doarme liniștit în cel mai cumplit vacarm”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Chef Richard Abou Zaki de la Chefi la cuțite, alături de Mădălina Ghenea, la Roma. Ce pun la cale cei doi: “Abia aștept…” | FOTO
Spynews
Elena Viscu se căsătorește din nou?! Fosta soție a lui CRBL, moment emoționant la o nuntă! | VIDEO
Evz.ro
Bijuteria renăscută din colbul ruinelor: Povestea unui lăcaș legendar din România ce ascunde secretele trecutului
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
O turistă a murit dupa ce s-a răsturnat cu ATV-ul pe Clisura Dunării
Cancan.ro
Cauza morții fetei de 15 ani care a căzut cu trotineta. Ce s-a întâmplat cu Valentina, în șanț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare valoare. Și-a pus amprenta asupra întregii țări. Va fi veșnic în amintirea românilor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Comoara romană ascunsă, găsită înainte de Paște în Giurgiu! Este una dintre cele mai mari descoperiri din istoria recentă
Horoscop special Alina Bădic. Finalul lunii aprilie aduce surprize total neașteptate, dar și provocări. Zodiile care dau lovitura
MediaFlux
Cea mai mare teamă a lui Papa Francisc înainte de moarte. Ultimele ore din viață
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul în care un apartament renovat costă cât o mașină SH