Ce schimbări ar aduce ORDONANŢA UBER pentru şoferi şi pentru clienţi

Companiile de ridesharing sustin ca - fara a fi perfect - proiectul de ordonanta de urgenta care le-ar permite intrarea in legalitate e suficient de bine inchegat pentru a fi, in sfarsit, adoptat de Cabinetul Dancila, in sedinta de azi.
Iulian Tudor
12 iun. 2019, 06:11
Ce schimbări ar aduce ORDONANŢA UBER pentru şoferi şi pentru clienţi

De fapt, Guvernul a promis inca de la finele lunii martie ca, in doar 3 saptamani, va adopta o ordonanta de urgenta care sa legalizeze serviciile de ridesharing (cum sunt Uber si Bolt – ex-Taxify), dar si pe cele de ridehailing (cum e Clever Taxi).

Citeşte şi COTAR cere retragerea din dezbatere a proiectului de OUG privind platformele de ridesharing. Reacţia Coaliţiei pentru Economia Digitală

Ulterior, ministrii care isi asumasera emiterea ordonantei – adica Razvan Cuc si Daniel Suciu – au dat inapoi, sustinand ca, de fapt, un asemenea act normativ nu poate fi dat peste noapte. Cei doi membri ai Cabinetului Dancila au anuntat, in schimb, la inceputul lunii aprilie, ca s-au infiintat comisii care lucreaza la intocmirea unui draft de ordonanta pentru legalizarea transportului alternativ.

Intre timp, a intrat, insa, in vigoare „Ordonanta taximetristilor”, care prevede ca soferii de Uber si Taxify pot fi amendati cu pana la 5.000 de lei si pot ramane vreme de 6 luni fara placute de inmatriculare daca sunt surprinsi facand transport de persoane contra cost.

In repetate randuri, Razvan Cuc si Daniel Suciu au spus nu si-au propus sa dea ordonante care sa faca rau societatilor ca Uber si Bolt. Dar nici n-au facut nimic pentru a-i ajuta pe soferii care erau opriti in trafic si amendati.

In cele din urma, dupa mai multe discutii cu industria ridesharing-ului, Ministerul Transporturilor a reusit, pe 23 mai, sa lanseze in dezbatere publica un proiect de ordonanta care sa legalizeze serviciile de transport alternativ din marile orase ale tarii.

Ulterior – desi nu obisnuiesc sa revizuiasca atat de insistent inititativele legislative – autoritatile au modificat de doua ori textul proiectului de OUG lansat in dezbatere pe 23 mai. Asa se face ca pe 7 iunie a aparut un nou proiect de „ordonanta Uber”. La randul sau, acesta a fost inca o data modificat. In consecinta, dupa numai 3 zile, o noua forma a proiectului de ordonanta a fost pusa in dezbatere publica.

La ce rezultate s-a ajuns dupa negocierile indelungate

Cateva detalii despre modul in care s-a negociat pentru lansarea in dezbatere a 3 variante ale ordonantei a oferit pentru Ziare.com Catalin Codreanu, presedintele Asociatiei pentru Economie Digitala (din care fac parte Uber, Bolt si Clever Taxi).

„Au fost mai multe aspecte asupra carora noi am insistat, la discutii, pentru a ne asigura ca ordonanta de urgenta va permite desfasurarea, in bune conditii, a activitatii de ridesharing.

Printe altele, am solicitat ca legea sa le permita soferilor sa faca transport in regim de ridesharing, inclusiv cu masini de 15 ani. Exista si o justificare: ridesharing fac, de regula, cu masina proprie, soferii care au nevoie sa isi completeze veniturile. Putini isi cumpara o masina pentru asta.

Iar cum varsta medie a autoturismelor din parcul auto depaseste 16 ani, e clar ca multi soferi pur si simplu nu aveau acces la masini mai noi.

Asta nu inseamna, totusi, compromis la siguranta. Intotdeauna am fost de acord sa se faca ITP des, astfel incat sa existe in permanenta confirmarea ca starea tehnica a masinii e buna”, a spus Catalin Codreanu.

Presedintele Asociatiei pentru Economie Digitala a declarat ca – in urma discutiilor cu reprezentantii statului – s-au putut aduce si alte clarificari textului din varianta initiala a proiectului de ordonanta.

„Mai exact, la inceput, textul prevedea ca soferul nu putea face ridesharing decat cu o masina care ii apartine sau pe care a cumparat-o in leasing.

Or, acea prevedere putea da nastere unor situatii ciudate. Spre exemplu, daca sotul avea masina dinainte de casatorie, sotia nu o putea folosi pentru a face ridesharing. Motivul: nu era prevazuta, in lege, posiblitatea incheierii unui contract de comodat pentru masina cu care se face ridesharing.

Apoi, nu exista nici posibilitatea inchirierii unei masini pentru trasport alternativ. Aceste optiuni au fost, insa, incluse in cea mai recenta varianta a proiectului de OUG”, a explicat pentru Ziare.com Catalin Codreanu.

Mai multe despre prevederile proiectului de ordonanta si despre modul in care au fost ele modificate, pas cu pas, puteti afla citind, pe site-ul Ministerului Transporturilor, toate cele trei variante de OUG.

Transportatorii: E inca loc de mai bine. Dar prioritara e adoptarea ordonantei, in forma curenta

Companiile de ridesharing spun ca proiectul ar mai putea fi, inca, imbunatatit, dar ca acum isi doresc ca el sa fie adoptat, in forma prezenta.

„Mai exista, inca, problema teritorialitatii. Ce inseamna acest lucru? Potrivit proiectului de lege, oamenii care locuiesc in zonele metropolitane ale marilor orase trebuie sa se autorizeze in localitatile in care au domiciliu.

Asta inseamna ca cine locuieste intr-o localitate de langa Bucuresti se va autoriza pentru ridesharing acolo, nu in Capitala. Si in consecinta, nu va putea face ridesharing in Capitala. Iar asta este o limitare a serviciului de transport alternativ (…)

Dar din punctul nostru de vedere, ordonanta ar fi trebuit adoptata chiar si in forma lansata in dezbatere publica pe 23 mai. Sigur ca erau (si inca mai sunt) lucruri de pus la punct. Dar importanta este acum crearea cadrului legislativ si transmiterea unui mesaj pozitiv catre soferii care se tem sa mai iasa pe traseu pentru a face ridesharing”, ne-a mai spus directorul Asociatiei pentru Economie Digitala, Catalin Codreanu.

Cum va functiona transportul alternativ, daca se adopta ordonanta

In cazul in care proiectul de „Ordonanta Uber” va fi adoptat de Cabinetul Dancila, regulile in transportul alternativ se vor schimba destul de mult.

Mai exact, pentru a functiona, toate platformele digitale de transport alternativ – cum sunt Uber si Bolt – vor fi obligate sa obtina un aviz de la Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale. Pentru eliberarea anuala a acestui aviz, operatorii platformelor digitale vor plati cate 50.000 de lei.

La randul lor, soferii parteneri vor fi nevoiti sa se autorizare la Autoritatea Auto Romana (ARR) pentru a putea face transport de persoane contra cost in regim alternativ. ARR le va elibera autorizatii de transport alternativ in localitatea de domiciliu, dar si cate o copie conforma, pentru fiecare autoturism folosit pe traseu.

Masinile folosite pentru ridesharing vor avea aplicate – in partea din dreapta jos a parbrizului si lunetei – cate un ecuson. Acesta va fi de fapt un sticker pe care vor fi inscriptionate: numarul masinii si numele platformei digitale de ridesharing folosita.

Soferii vor fi obligati sa dea bonuri fiscale (si chitante, la cererea pasagerului), iar toate fondurile obtinute din ridesharing de operatorii platformelor digitale vor trebui declarate si taxate potrivit legislatiei din Romania.

In plus, operatorii vor trebui sa aiba o evidenta clara a intregii activitati, pe care sa o puna, la cerere, la dispozitia autoritatilor romane care vor veni in control.

Cu alte cuvinte, ridesharingul va avea, in sfarsit, o legislatie proprie, care sa ii permita sa co-existe cu transportul in regim de taxi.

Ramane sa vedem daca, pana la urma, Cabinetul Dancila va decide sa dea aceasta ordonanta miercuri sau daca va prefera sa o modifice iar si apoi sa o relanseze, pentru a treia oara, in dezbatere publica.

DailyBusiness
Salarii regale la Aeroportul Mihail Kogălniceanu. Ce venituri au liderii în plină austeritate
Spynews
Cum prepari cea mai bună ruladă cu mere cu blat turnat. Un desert plin de savoare, super-ușor de făcut acasă
Bzi.ro
Cu ce se ocupă iubita lui Cuza de la Neatza! Alexandra a fost inițiată de Ema Uta!
Fanatik.ro
Netflix, anunț important despre cel mai popular serial. Vine și sezonul trei, după ce primele două au rupt orice top
Capital.ro
Călin Georgescu, eliminat definitiv din cursa prezidențială! Îl trădează fix prietenii
Playtech.ro
Produsul de 40 de lei care îţi scade factura la gaze considerabil. Menţine căldura în locuinţă
DailyBusiness
Produsul iubit din comunism revine în magazine! Prețul mic va câștiga inimile tuturor românilor
Adevarul
Fenomenul medicilor agresați de pacienți, de necontrolat. Polițist: „Medicii se autosabotează”. Care ar fi soluțiile
wowbiz.ro
Larisa Iordache, pierdere uriașă cu puțin timp înainte să nască! Fosta gimnastă suferă cumplit: „Rămas bun, suflet drag. Am simțit, după multe vizite la medici...”
Spynews
Bianca Mitroi și Robert Braia de la Insula iubirii s-au împăcat? Cum au fost surprinși în aceeași locație / FOTO
Spynews
Actriţă celebră, moartă din cauza gripei. Avea 48 de ani și era mama a doi copii / FOTO
Evz.ro
Vreme la extreme: când prea frig, când prea cald. Prognoza pentru februarie
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Când vor fi livrate pensiile pentru luna februarie. Poștașii vor distribui banii cu întârziere
Cancan.ro
Ninsori și furtuni electrice. Meteorologii Accuweather anunță o primăvară cum n-a mai fost în București
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Gheorghe Dincă, nevinovat?! Cutremur total la Caracal după aproape 6 ani: Trăiește!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
El e tânărul care a murit electrocutat acasă, când făcea grătar! Tiberiu avea doar 22 de ani: "Era voinicuț, era ascultător"
substantial.ro
Statele Unite și Canada ajung la un acord privind suspendarea taxelor vamale pentru 30 de zile
MediaFlux
CONCEDIILE se ADAUGĂ la PENSIE! Casa de PENSII a explicat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bianca Censori-femeia dezbrăcată aproape complet la Premiile Grammy. Legătura ei cu Kim Kardashian