Se angajează militari pentru misiuni în Ucraina. Salariul ajunge până la 2.000 de dolari pe zi, plus bonusuri. Ce condiţii trebuie să îndeplinească aplicanţii

Firmele private care oferă servicii de securitate, cunoscute în engleză ca "private military contractors", au început să publice anunţuri de angajare, semn că cererea pentru serviciile oferite este din ce în ce mai mare, în contextul războiului din Ucraina.
Filip Stan
09 mart. 2022, 16:47
Se angajează militari pentru misiuni în Ucraina. Salariul ajunge până la 2.000 de dolari pe zi, plus bonusuri. Ce condiţii trebuie să îndeplinească aplicanţii

Un anunţ de angajare de pe site-ul specializat Silent Professionals, destinat militarilor profesionişti, descrie misiunile la care doritorii ar putea lua parte în Ucraina, dar şi condiţiile de angajare. Este vorba, în principal, de misiuni de recuperare şi evacuare.

Și, spun cunoscătorii, cererea este în creștere. Pe fondul războiului din Ucraina, contractorii privați americani și europeni spun că sunt din ce în ce mai atenți la oportunități, de la misiuni de „extracție” la ajutor în domeniul logisticii, scrie Alba24.

În prezent, există „o frenezie pe piața” pentru contractorii privați din Ucraina, a declarat Robert Young Pelton, un autor american de origine canadiană și expert în domeniul companiilor militare private (PMC).

Pe Twitter apar tot mai multe postări cu voluntari înscriși în trupele de voluntari, așa zisa ”Legiunea Internațională” care sprijină armata ucraineană împotriva invaziei ruse.

Anunt de amgajare militari

Chiar și în timp ce voluntarii occidentali se alătură luptei din Ucraina, pentru care se pot aștepta să fie plătiți la fel ca omologii lor ucraineni, se oferă bani din zona privată pentru servicii de securitate precum cel anunțat pe Silent Professionals.

Platforma de recrutare nu a dezvăluit pentru care este angajatorul pentru care a publicat anunţul, dar, potrivit lui Pelton, sunt angajați contractori pentru sume cuprinse între 30.000 și 6 milioane de dolari pentru a ajuta la în evacuarea unor persoane din Ucraina. Valoarea cea mai mare este pentru grupuri întregi de familii care doresc să plece cu bunurile lor, a spus el.

Citeşte şi: Rusia ameninţă din nou: Ţările care trimit arme sau mercenari în Ucraina vor răspunde pentru gestul lor

Prețul evacuărilor depinde de complexitatea lucrării, a declarat Tony Schiena, directorul general al Mosaic, o firmă de consultanță în domeniul informațiilor și securității cu sediul în SUA care operează deja în Ucraina.

„Când există un număr mai mare de persoane, riscul crește. Copiii și familiile sunt mai dificile. Totul depinde de metodele prin care îi facem să treacă”.

Misiunile Mosaic sunt în mare parte bazate pe informații, mai degrabă decât pe arme, a declarat Schiena, un fost agent de informații sud-african, a cărui firmă include în consiliul de administrație mai mulți foști oficiali de rang înalt din serviciile de informații americane.

Compania lucrează cu clienți privați, corporații și persoane expuse politic, pentru a ajuta la evacuarea acestora din Ucraina, a declarat Schiena pentru BBC.

El a afirmat că o „agenție de informații a unei țări destul de mari” care dorea să își scoată cetățenii se numără printre clienții săi.

„În funcție de modul în care se desfășoară conflictul, cred că va exista o cerere constantă pentru PMC”, a spus Schiena. „Există o nevoie constantă și, pe măsură ce războiul se intensifică sau dezescaladează, va exista întotdeauna ceva ce vom fi abordați să facem”.

În Europa de Est, firmele private au fost folosite de mult timp pentru a proteja persoanele bogate și corporațiile.

În timpul destrămării fostei Iugoslavii, o serie de firme au fost angajate, de asemenea, pentru a ajuta la echiparea, antrenarea și organizarea forțelor bosniace și croate – toate cu binecuvântarea guvernului american.

Natura acestei industrii înseamnă că este dificil să se urmărească numărul de contractori și de bani, dar este, după toate probabilitățile, o industrie în creștere.

Un raport al Aerospace & Defense News a constatat că industria militară și de securitate privată la nivel mondial va valora peste 457 de miliarde de dolari în 2030, în creștere de la aproximativ 224 de miliarde de dolari în 2020.

Citeşte şi: Zelenski, apel la occidentali „să se decidă mai repede” în privinţa trimiterii de avioane de tip MiG-29 poloneze Ucrainei

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Vijelii puternice în România. Vântul a mișcat mașinile care erau parcate. Imagini incredibile / FOTO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul rar, surprins alături de trei pui în pădurile României. Se deplasează fără zgomot și atacă prada pe neașteptate. Oamenii îl consideră drăgălaș, dar e cel mai mare prădător din Europa, după urs și lup
Capital.ro
Regulă pentru proprietarii care au pe gard Parcarea interzisă sau Loc rezervat. Se pot da până la 2 ani de închisoare
Playtech.ro
Pensiile vor scădea drastic în următorii ani. Ce trebuie să facă viitorii pensionari, conform experţilor
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Convorbiri interceptate. Soldați ruși blocați pe front mănâncă medicamente și câini. „Au mâncat chiar și Theraflu!”
wowbiz.ro
Fratele Minervei, interviu cu ochii în lacrimi! Valentin Dima, amintiri cu Gabriela: „Mi-aaș dori ca toată lumea să aibă o soră cum am avut eu” | EXCLUSIV
Spynews
Robert Lele anunță despărțirea de Andra Volos? Mesajul ciudat pe care l-a postat și l-a sters imediat: ”Ne-am separat” | FOTO
Spynews
Armin Nicoară, prima imagine cu fiul său, Amir Efrem. Micuțul a venit pe lume cu puțin timp în urmă / FOTO
Evz.ro
Weekend cu mari probleme meteo. Zăpadă de 20 de centimetri
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
kanald.ro
Cine e Georgiana Lobonț. Biografie, CV și familie. Cum a ajuns pe culmile succesului și câți copii are artista
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Trebuie achitată în 2025. Amendă de până la 4.500 de lei
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Horoscop de weekend 11–13 aprilie 2025. Este o perioadă încununată de succes
MediaFlux
Lovitură pentru pensionari la nivel european. Țara care nu-și mai permite să mențină neschimbat sistemul de pensii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se schimbă regulile pentru portarea numerelor de telefon. Ce trebuie să ştii