Profesorul de la Universitatea Harvard, Graham Ellison, este ferm convins că liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, nu va supraviețui dacă Rusia pierde războiul împotriva Ucrainei.
Vladimir Putin își va pierde atât puterea, cât și viața, a spus profesorul pentru revista germană Der Spiegel.
Dictatorul își va pierde atât puterea, cât și viața, crede expertul într-o declarație pentru revista germană Der Spiegel.
„Cred că el (Putin – n.r.) crede pe bună dreptate că, în cazul unei înfrângeri clare, își va pierde puterea și, eventual, viața”, spune politologul, adăugând că Putin ar putea sfârși la fel ca Nicolae al II-lea, care a fost împușcat împreună cu familia și anturajul său.
“Putin va rămâne în istoria Rusiei ca omul care a pierdut Ucraina și poate chiar a reînviat-o”, spune profesorul de la Harvard.
Pe de altă parte, dacă Rusia va câștiga un război agresiv împotriva Ucrainei, Putin va intra în istoria Rusiei drept unul dintre cei mai mari lideri ai lumii.
În aprilie, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut apel la Portugalia să furnizeze armatei ucrainene rachete Harpoon. Război în Ucraina. Casa Albă lucrează pentru a oferi luptătorilor ucraineni rachete antinavă avansate pentru a ajuta la înfrângerea blocadei navale.
Casa Albă lucrează pentru a oferi luptătorilor ucraineni rachete antinavă avansate pentru a ajuta la înfrângerea blocadei navale a Rusiei, pe fondul îngrijorării că arme mai puternice care ar putea scufunda navele de război ruseşti ar intensifica conflictul, transmite Reuters.
Ucraina nu a făcut nici un secret din faptul că doreşte capabilităţi mai avansate ale SUA dincolo de inventarul actual de artilerie, rachete Javelin şi Stinger şi alte arme. Lista Kievului, de exemplu, include rachete care ar putea împinge marina rusă departe de porturile sale la Marea Neagră, permiţând reluarea transporturilor de cereale şi de alte produse agricole în întreaga lume.
Actualii şi foşti oficiali americani şi surse din Congres au invocat dificultăţi pentru a trimite arme mai puternice şi cu rază mai lungă de acţiune în Ucraina, care includ cerinţe legate de pregătirea îndelungată, dificultăţi de întreţinere a echipamentului sau îngrijorarea că armamentul american ar putea fi capturat de forţele ruse, pe lângă teama de escaladare a conflictului, notează Reuters.
Dar trei oficiali americani şi două surse din Congres au relatat că două tipuri de rachete antinavă puternice, Harpoon fabricată de Boeing şi Naval Strike Missile produsă de Kongsberg şi Raytheon Technologies au fost luate în calcul fie pentru expedierea directă în Ucraina, fie printr-un transfer de la un aliat european care are rachete.
În aprilie, preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a făcut apel la Portugalia să furnizeze armatei ucrainene rachete Harpoon, care au o rază de acţiune de până la aproape 300 km.
Dar există mai multe probleme care împiedică Ucraina să primească rachetele. În primul rând, există o disponibilitate limitată a platformelor pentru a lansa Harpoons de pe ţărm – o soluţie dificilă din punct de vedere tehnic, potrivit mai multor oficiali.