În sectorul 1, aproximativ 90 de utilaje şi 300 de persoane sunt pregătite să deszăpezească cele aproape 1.100 de străzi din această zonă administrativă. Utilajele – abrollkippere (sărăriţă şi plug), autocisterne, basculante, autocisterne multifuncţionale, încărcătoare frontale, multicar (pentru trotuare largi şi străzi secundare), motofreze pentru trotuare, tractoare şi unimoguri – sunt dotate corespunzător, susţine administraţia locală.
De asemenea, cele 300 de persoane – minimum 100 de persoane/pe schimb – vor acţiona 24 din 24 de ore pentru îndepărtarea manuală a zăpezii de pe trecerile de pietoni, din staţiile şi refugiile RATB, căile acces la instituţii publice etc. Numărul personalului va fi suplimentat în funcţie de condiţiile meteo.
Prestatorul serviciului de deszăpezire din sectorul 1 deţine pe stoc 6.500 tone de clorură de sodiu şi peste 2.000 de tone de clorură de calciu. În funcţie de evoluţia condiţiilor climatice, cantităţile se vor suplimenta.
În sectorul 1 au fost luate în calcul pentru această iarnă 21 de puncte fixe unde sunt poziţionate utilaje pregătite de intervenţie.
Reprezentanţi ai Primăriei sectorului 2 au declarat pentru AGERPRES că în această zonă administrativă 143 de utilaje de deszăpezire, 887 de lucrători şi 50 de voluntari ai Diviziei Civice Voluntare sunt pregătiţi să intervină. De asemenea, autoritatea locală are în stoc 1.000 de tone de clorură de calciu lichidă şi 2.500 de tone de sare.
De asemenea, în sectorul 3 al Capitalei, potrivit datelor oficiale, operatorul de salubritate va acţiona cu 66 de utilaje multifuncţionale, toate dotate cu lame frontale şi dispozitive de împrăştiere a materialului antiderapant. Pentru deszăpezirea trotuarelor vor fi folosite 15 turbofreze, 18 Toyota Hilux şi patru Bobkat, iar pentru combaterea poleiului va fi utilizată clorura de sodiu, fiind pregătită o cantitate de 3.000 – 4.500 de tone.
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis miercuri avertizări de cod galben de ploi, ninsori şi vânt puternic pentru jumătate din ţară. Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a declarat că începând de duminică noapte, este posibil să ningă şi în sud, inclusiv în Capitală.
Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a declarat miercuri, la videoconferinţa de la MAI privind măsurile de pregătire pentru iarnă, că începând de duminică noapte este posibil să ningă şi în sudul ţării, inclusiv în Bucureşti. Sandu a explicat că temperaturile vor fi negative noaptea, ceea ce va favoriza apariţia precipitaţiilor sub formă de ninsoare şi în sudul ţării, inclusiv în Capitală.
„Începând de duminică, temperaturile în timpul nopţii sunt negative şi prin urmare cantităţile de precipitaţii pot fi sub formă de zăpadă şi în sudul ţării, inclusiv în Bucureşti. Ne îndreptăm spre regimul de iarnă. Vine iarna”, a declarat directorul ANM, Ion Sandu.
Pe de altă parte, Ion Sandu a spus că, din punct de vedere al culturilor agricole, nu vor fi probleme cel puţin până la jumătatea lunii decembrie. Potrivit lui Sandu, până atunci, nu ar urma să se înregistreze temperaturi de -10,- 15 grade, care să afecteze culturile.
COD GALBEN. În perioada 19 noiembrie, ora 18 – 20 noiembrie, ora 6, sunt aşteptate ploi însemnate cantitativ în opt judeţe.
Citeşte şi PROGNOZA METEO pe trei zile
Va ploua în jumătatea de est a ţării, iar în Dobrogea, Bărăgan şi în estul şi sudul Moldovei cantităţile de apă vor depăşi local 25 l/mp şi izolat 40…50 l/mp.
În a doua parte a nopţii, în grupele nordice ale Carpaţilor Orientali şi zonele deluroase aferente precipitaţiile vor fi predominant sub formă de lapoviţă şi ninsoare.
De asemenea, în perioada 20 noiembrie, ora 06 – 21 noiembrie, ora 12, vor apărea precipitaţii însemnate cantitativ, ninsori şi intensificări ale vântului.
Citeşte şi Prognoza meteo: REVIN NINSORILE!
În intervalul menţionat, în Carpaţii Orientali şi Meridionali şi în zonele deluroase aferente vor predomina ninsorile şi local se va depune strat de zăpadă.În Moldova va ploua abundent în cursul zilei de joi, 20 noiembrie când local se vor cumula peste 25 l/mp şi izolat 40…50 l/mp, apoi precipitaţiile vor deveni mixte şi vor slăbi în intensitate.
Vântul va prezenta intensificări temporare în cea mai mare parte a ţării, dar cu viteze mai mari în regiunile estice unde vor fi rafale de peste 55 km/h, iar pe crestele montane va sufla cu 70…80 km/h, viscolind temporar ninsoarea.
PROGNOZA METEO. Joi, tot mohorâtă va fi vremea, şi începe să se răcească uşor. Continuă să plouă mult în jumătatea estică a ţării, iar în rest ploile, slabe cantitativ, vor fi prezente doar la nivel local. În Carpaţii Orientali şi Meridionali, dar şi în dealurile aferente, predomină ninsorile şi se depune strat de zăpadă, iar în Moldova încă plouă abundent în cursul ziei, când încă se adună izolat mai bine de 50 l/mp, apoi precipitaţiile devin mixte, dar slăbesc în intensitate. În schimb vor fi intensificări de vânt în mare parte din ţară, însă în est rafalele vor fi mai puternice, depăşind 55 km/h, şi pe crestele montane vântul trece de 70…80 km/h, viscolind temporar ninsoarea. În aceste condiţii, maximele termice ale zilei pornesc de la 2 grade în nordul Moldove şi doar izolat in sud se mai ating 12…13 grade la amiază.
VREMEA IN BUCURESTI. Joi continua să plouă şi joi, dar fără vânt agitat, iar temperatura atinge aproximativ 10 grade peste zi.
PROGNOZA METEO. Şi vineri cerul tot noros va rămâne şi încă mai ninge în Carpaţii Orientali, în timp ce în restul masivelor montane sunt tot mai puţine. În Moldova şi estul Transilvaniei cad precipitaţii mixte, iar în Muntenia şi Dobrogea vor fi mai ales ploi. În celelalte regiuni, doar izolat vor fi posibile lapoviţe şi ploi slabe. Vântul încă suflă agitat prin sud-est şi zona de munte. Prin urmare, la amiază nu vor fi mai mult de 2 grade în nordul Moldovei, în timp ce în Oltenia se ating încă 10…11 grade.
Citeşte Vin zăpezile!
VREMEA IN BUCURESTI. Vineri, cerul rămâne acoperit de nori şi vineri, încă plouă slab şi trecător sunt condiţii de lapoviţă, iar vântul nu se domoleşte de tot, încă mai dă semne de agitaţie. Iar peste zi nu se mai depăşesc 6…7 grade Celsius.
PROGNOZA METEO. Sâmbătă se strecoară şi câteva raze de soare, dar norii sunt în continuare prezenţi şi mai lasă precipitaţii slabe, predominant ninsori pe alocuri la munte şi în Moldova, în timp ce în rest numai izolat sunt posibile câteva lapoviţe. Vântul se domoleşte însă în mare parte din ţară şi doar în Dobrogea încă mai are putere. Temperaturile maxime pornesc de la 1…2 grade în nordul Moldovei şi abia ating 10…11 grade în sud-vest, vremea este uşor mai rece decât ar fi normal la această dată.
COD GALBEN de NINSORI, PLOI şi VÂNT în jumătate de ţară
PROGNOZA METEO. Duminica va fi cer mai mult noros, încă mai cad precipitaţii slabe, mai ales ninsori, local, la munte şi în Moldova, şi doar cu totul izolat în centrul şi sudul ţării. Cu vânt ceva mai alert doar pe litoral şi în deltă. Iar temperaturile râmân în continuare ceva mai modeste decât cele potrivite datei calendaristice, de la 1…2 grade în Moldova, până la 10…11 în sud-vest. Şi nici în zilele următoare nu se aşteaptă vreo încălzire semnificativă în regiunile extracarpatice şi în depresiuni, unde vremea rămâne rece îndeosebi în cursul nopţilor si al dimineţilor, însă în restul teritoriului temperaturile vor fi apropiate de cele normale pentru final de noiembrie. Precipitaţii mai sunt posibile în sud-estul ţării la începutul săptămânii viitoare, apoi încetează şi ele.