Zeci de mii de algerieni au ieşit din nou în stradă în mai multe părţi ale ţării vineri, pentru a cincea săptămână la rând, cerând plecarea de la putere a preşedintelui Abdelaziz Bouteflika şi a elitei conducătoare, relatează agenţia DPA.
Începând de luna trecută, ţara nord-africană se confruntă cu demonstraţii masive împotriva preşedintelui Bouteflika, aflat la conducere de 20 de ani.
În capitala Alger, protestatarii au înfruntat ploaia şi vremea rece reunindu-se în principalele pieţe ale oraşului. ”Chiar dacă ninge şi plouă cu pietre, noi nu plecăm până când nu pleacă toţi” de la putere, declara un protestatar la televiziunea algeriană El Bilad.
Alţi demonstranţi strigau sloganuri împotriva lui Bouteflika şi cereau ca tot regimul ”să plece acum”.
Unii dintre protestatari au reuşit să treacă de cordonul de securitate şi să se îndrepte către o stradă ce duce spre palatul prezidenţial din capitală, potrivit unor martori. Forţele de ordine au recurs la gaze lacrimogene pentru a-i dispersa, au precizat martorii. Nu s-au înregistrat victime.
Marşuri anti-Bouteflika paşnice au avut loc şi în alte părţi din Algeria, inclusiv în provinciile Tizi Ouzou, Oran, Batna, Bejai, Annaba şi Skikda, potrivit media locale. Unii protestatari tineri aveau feţele pictate în culorile drapelului naţional în timp ce scandau lozinci împotriva regimului lui Bouteflika.
Săptămâna trecută, Bouteflika a mai cedat în faţa opoziţiei masive şi a renunţat să mai candideze pentru un al cincilea mandat. El a anunţat în schimb o perioadă de tranziţie nespecificată, demers considerat de către protestatari drept o încercare de a-şi prelungi rămânerea la putere.
Decizia lui Bouteflika de a amâna alegerile prezidenţiale, care trebuiau să aibă loc iniţial pe 18 aprilie, este considerată de asemenea de către observatori drept o încălcare a Constituţiei, unde nu există vreun articol care să justifice rămânerea la putere mai mult timp. Actualul mandat al lui Bouteflika (82 de ani), aflat într-o stare precară de sănătate, se încheie pe 28 aprilie.
În ultimele zile, preşedintele a fost abandonat de către mai mulţi aliaţi ai săi, care şi-au exprimat sprijinul faţă de mişcarea de protest. El a suferit în 2013 un atac cerebral vascular şi, de atunci, a fost rar văzut în public. La începutul acestei luni, Bouteflika s-a întors din Elveţia, unde a fost spitalizat două săptămâni.