Se anunţă un sezon cu gripă severă. Sezonul virozelor incepe mai devreme anul acesta, deja spitalele de pediatrie sunt pline de copii chinuiti de febră şi tuse. Din păcate unii ajung cu pneumonii severe, sunt internați de urgență și chiar mai grav, au nevoie de mască de oxigen. Medicii spun că o posibilă cauză ar fi faptul că timp de doi ani organismul a fost ferit de viroze prin mască și distanțare socială însă asta a avut și un efect advers: organismul si-a pierdut din imunitate. Acum, cand s-a renuntat la aceste restrictii constatam ca gripa este si mai puternică și asa se va intampla si cu următoarele sezoane gripale, acestea vor fi mai severă, există chiar o ingrijorare la nivel global privind acest lucru.
Medicii infecționiști atrag atenția că vaccinarea antigripală anuală este cea mai bună modalitate de prevenție împotriva gripei și a complicațiilor acesteia, mai ales că gripa poate deveni și mai periculoasă în contextul COVID, putând avea complicații serioase: rată de mortalitate dublă la pacienții cu infecție concomitentă COVID – gripă și risc crescut de afectare cardiacă, inflamații mai severe și afectare a organelor.
Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal, pentru sezonul 2022 – 2023. Beneficiarii campaniei de vaccinare antigripală sunt pacienţii cu afecţiuni cronice, persoanele cu vârste peste 65 de ani, gravidele, copiii şi bătrânii din centrele de ocrotire şi personalul medical sau de îngrijire din aceste centre.
„Au început să primească şi medicii de familie în cabinet dozele comandate. (…) Este primul an, cel puţin din istoria pe care o cunosc eu, începând din anul 2001, când vaccinul gripal este adus în luna septembrie. Am ţinut foarte mult la acest lucru ca să generăm campania de vaccinare, să putem să o facem încă de la începutul celui de-al treilea trimestru şi să nu mai fim puşi în situaţia care s-a repetat an de an de a trimite în teren vaccin la mijlocul lunii decembrie sau în ianuarie, ceea ce a dus la adresabilitate scăzută, interes scăzut al populaţiei pentru vaccinare, a creat tensiuni”, a spus ministrul Sănătăţii.
Pe lângă cele 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal, ar putea fi achiziţionate şi altele dacă va fi cerere.
„Este un acord-cadru care ne permite să continuăm cu achiziţia. (…) Categorii eligibile – pacienţii cu afecţiuni cronice, persoanele peste 65 de ani, gravidele, copiii şi bătrânii din centrele de ocrotire şi personalul medical sau de îngrijire care lucrează în aceste centre sunt beneficiarii vaccinării. Anul trecut, până la sfârşitul campaniei, dintre cele 2,5 milioane de doze au fost folosite 1,5 milioane. Aceasta este motivul pentru care ne-am oprit la această cantitate în sezonul 2022 – 2023. Ea este flexibilă şi poate fi suplimentată”, a arătat ministrul Sănătăţii.