Se aplică în toate supermarketurile şi toate buticurile de la 1 iulie. Această măsură este decisă de UE

Din iulie 2024, sticlele din plastic vor putea fi vândute doar dacă au capace ce rămân atașate și după deschidere.
Filip Stan
07 iun. 2024, 07:22
Se aplică în toate supermarketurile şi toate buticurile de la 1 iulie. Această măsură este decisă de UE
Decizie radicală luată de UE! Care sunt lucrurile care vor dispărea complet de pe rafturile supermarketurilor

În curând, toate capacele vor fi „atârnate” de gâtul sticlei, pentru că se apropie termenul limită al UE de 1 iulie. Este vorba despre Directiva europeană 2019/904 privind limitarea impactului unor produse de plastic asupra mediului. Aplicarea acesteia în România a fost dispusă prin OG 6/2021.

În România, măsura a fost deja aplicată de companii care vând băuturi răcoritoare în ambalaje PET. Noul sistem de închidere al sticlelor din plastic a fost anunțat de Coca-cola, din 2023, de exemplu. Iar în alte, țări, sistemul este în vigoare de câțiva ani.

Coca-Cola adaugă chiar și o bandă de plastic suplimentară pentru a împiedica demontarea capacului în anumite state membre UE. Alți producători vor avea timp până la 1 iulie să facă același lucru.

De la 1 iulie toate capacele trebuie „să atârne” de gâtul sticlei. De ce s-a luat această măsură?

La articolul 6 al ordonanței, se precizează și termenul de la care sticlele din plastic pot fi vândute doar dacă au capace ce rămân atașate după deschidere. Măsura dispusă de UE are în vedere o mai bună reciclare a PET-urilor, inclusiv a capacelor din plastic ale acestora.

ReturRo lansează o aplicaţie pentru magazinele care colectează ambalaje în programul Sistemului de Garanţie-Returnare

”Din iulie 2024 produsele din plastic de unică folosință ale căror dopuri și capace sunt din plastic pot fi introduse pe piață numai dacă dopurile și capacele rămân atașate de recipiente în timpul etapei de utilizare preconizată a produselor.

Aceste produse sunt recipientele pentru băuturi cu o capacitate de până la trei litri, și anume:

  • recipientele utilizate pentru a conține lichide, cum ar fi sticlele pentru băuturi, inclusiv dopurile și capacele acestora
  • și ambalajele de băuturi compozite inclusiv dopurile și capacele acestora.

Nu intră în această categorie recipientele din sticlă sau metal cu dopuri și capace din plastic sau recipientele pentru băuturi destinate și utilizate pentru alimentele destinate unor scopuri medicale speciale”, prevede articolul menționat.

Motivul care stă la baza întregului fenomen este că ONU a stabilit ca obiectiv reducerea poluării globale cu 80% până în 2040.

Deși ideea este fără îndoială utilă și eficientă, există și un revers al medaliei. Mulți consumatori au raportat că urăsc în mod deosebit aceste capace, deoarece fac dificil să savurezi o băutură din sticlă.

Sunt sigur că și cititorii noștri cumpără din ce în ce mai des băuturi răcoritoare, apă minerală, lapte și sucuri cu capace care necesită mult efort pentru a fi deșurubate. Dar există un motiv pentru care acest capac blestemat trebuie să rămână atașat de sticlă.

O normă a UE spune că capacele trebuie să rămână atașate de ambalaj după ce produsul a fost deschis, pentru a nu deveni deșeuri de plastic separate.

Dacă sticlele goale returnabile ţi-au fost respinse de aparat, trebuie să ştii că există cel puţin trei aspecte de care trebuie să ţii cont data viitoare, pentru a-ţi putea lua banii pe garanţie.

Majoritatea problemelor se dovedesc a fi de natură tehnică sau logistică, astfel încat se poate ajunge în situația ca automatele de colectare a sticlelor goale să refuze primirea ambalajelor SGR.

Vouchere de vacanţă 2024. Greşeala de pe Facebook sau OLX care te lasă fără banii de concediu

Cel mai des întâlnite situații sunt cele în care RVM-urile (automatele de colectare) fie nu recunosc ambalajele, fie capacitatea lor de colectare a fost deja atinsă.

Dacă această din urmă situație poate fi remediată relativ ușor, prin punerea la punct a logisticii legate de colectarea ambalajelor de administratorul SGR

Părerile clienților au fost împărțite. Unii spun că dopurile sticlelor sunt mai greu de desfăcut și încurcă la utilizare, alții consideră că orice măsură pentru reducerea poluării mediului este binevenită.

Prin faptul că dopurile rămân atașate la sticlele din plastic după utilizare, se facilitează procesul de colectare și reciclare a ambalajelor PET și a capacelor acestora.

Poluarea cu plastic la scară planetară se agravează tot mai mult, spun specialiștii de mediu, potrivit Agerpres. Producţia anuală a crescut de peste două ori în ultimii 20 de ani, ajungând la 460 de milioane de tone. S-ar putea tripla până în 2060 dacă nu se ia nicio măsură. În acelaşi timp, doar 9% din materialele plastice sunt reciclate.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Wizz Air, lovitură pentru concurență. A introdus rute noi către șase destinații de vacanță aflate în topul preferințelor românilor. Biletele costă mai puțin decât o masă la restaurant
Capital.ro
Călin Georgescu va fi învins. Omul care îi va lua complet fața. Va intra în turul 2 și va câștiga
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Un fenomen rar în România: Inversiunea termică. Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Zelenski cere un contingent militar european pentru securitatea Ucrainei în cazul unui armistițiu cu Rusia
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!