Se aplică în toate supermarketurile şi toate buticurile de la 1 iulie. Această măsură este decisă de UE

Din iulie 2024, sticlele din plastic vor putea fi vândute doar dacă au capace ce rămân atașate și după deschidere.
Filip Stan
07 iun. 2024, 07:22
Se aplică în toate supermarketurile şi toate buticurile de la 1 iulie. Această măsură este decisă de UE
Decizie radicală luată de UE! Care sunt lucrurile care vor dispărea complet de pe rafturile supermarketurilor

În curând, toate capacele vor fi „atârnate” de gâtul sticlei, pentru că se apropie termenul limită al UE de 1 iulie. Este vorba despre Directiva europeană 2019/904 privind limitarea impactului unor produse de plastic asupra mediului. Aplicarea acesteia în România a fost dispusă prin OG 6/2021.

În România, măsura a fost deja aplicată de companii care vând băuturi răcoritoare în ambalaje PET. Noul sistem de închidere al sticlelor din plastic a fost anunțat de Coca-cola, din 2023, de exemplu. Iar în alte, țări, sistemul este în vigoare de câțiva ani.

Coca-Cola adaugă chiar și o bandă de plastic suplimentară pentru a împiedica demontarea capacului în anumite state membre UE. Alți producători vor avea timp până la 1 iulie să facă același lucru.

De la 1 iulie toate capacele trebuie „să atârne” de gâtul sticlei. De ce s-a luat această măsură?

La articolul 6 al ordonanței, se precizează și termenul de la care sticlele din plastic pot fi vândute doar dacă au capace ce rămân atașate după deschidere. Măsura dispusă de UE are în vedere o mai bună reciclare a PET-urilor, inclusiv a capacelor din plastic ale acestora.

ReturRo lansează o aplicaţie pentru magazinele care colectează ambalaje în programul Sistemului de Garanţie-Returnare

”Din iulie 2024 produsele din plastic de unică folosință ale căror dopuri și capace sunt din plastic pot fi introduse pe piață numai dacă dopurile și capacele rămân atașate de recipiente în timpul etapei de utilizare preconizată a produselor.

Aceste produse sunt recipientele pentru băuturi cu o capacitate de până la trei litri, și anume:

  • recipientele utilizate pentru a conține lichide, cum ar fi sticlele pentru băuturi, inclusiv dopurile și capacele acestora
  • și ambalajele de băuturi compozite inclusiv dopurile și capacele acestora.

Nu intră în această categorie recipientele din sticlă sau metal cu dopuri și capace din plastic sau recipientele pentru băuturi destinate și utilizate pentru alimentele destinate unor scopuri medicale speciale”, prevede articolul menționat.

Motivul care stă la baza întregului fenomen este că ONU a stabilit ca obiectiv reducerea poluării globale cu 80% până în 2040.

Deși ideea este fără îndoială utilă și eficientă, există și un revers al medaliei. Mulți consumatori au raportat că urăsc în mod deosebit aceste capace, deoarece fac dificil să savurezi o băutură din sticlă.

Sunt sigur că și cititorii noștri cumpără din ce în ce mai des băuturi răcoritoare, apă minerală, lapte și sucuri cu capace care necesită mult efort pentru a fi deșurubate. Dar există un motiv pentru care acest capac blestemat trebuie să rămână atașat de sticlă.

O normă a UE spune că capacele trebuie să rămână atașate de ambalaj după ce produsul a fost deschis, pentru a nu deveni deșeuri de plastic separate.

Dacă sticlele goale returnabile ţi-au fost respinse de aparat, trebuie să ştii că există cel puţin trei aspecte de care trebuie să ţii cont data viitoare, pentru a-ţi putea lua banii pe garanţie.

Majoritatea problemelor se dovedesc a fi de natură tehnică sau logistică, astfel încat se poate ajunge în situația ca automatele de colectare a sticlelor goale să refuze primirea ambalajelor SGR.

Vouchere de vacanţă 2024. Greşeala de pe Facebook sau OLX care te lasă fără banii de concediu

Cel mai des întâlnite situații sunt cele în care RVM-urile (automatele de colectare) fie nu recunosc ambalajele, fie capacitatea lor de colectare a fost deja atinsă.

Dacă această din urmă situație poate fi remediată relativ ușor, prin punerea la punct a logisticii legate de colectarea ambalajelor de administratorul SGR

Părerile clienților au fost împărțite. Unii spun că dopurile sticlelor sunt mai greu de desfăcut și încurcă la utilizare, alții consideră că orice măsură pentru reducerea poluării mediului este binevenită.

Prin faptul că dopurile rămân atașate la sticlele din plastic după utilizare, se facilitează procesul de colectare și reciclare a ambalajelor PET și a capacelor acestora.

Poluarea cu plastic la scară planetară se agravează tot mai mult, spun specialiștii de mediu, potrivit Agerpres. Producţia anuală a crescut de peste două ori în ultimii 20 de ani, ajungând la 460 de milioane de tone. S-ar putea tripla până în 2060 dacă nu se ia nicio măsură. În acelaşi timp, doar 9% din materialele plastice sunt reciclate.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Ce va face Zanni cu banii câștigați la Survivor All Stars: „Am planul ăsta din vara anului 2023!”
Fanatik.ro
Animalul foarte cunoscut care a început să dispară treptat din Europa. Toți românii l-au văzut măcar o dată în viață
Capital.ro
Amendă de 1.000 de lei. Românii au interzis. Legea este deja în vigoare
Playtech.ro
Vremea o ia razna din nou! Cod PORTOCALIU de ploi și vijelii în zonele astea ale României
DailyBusiness
Lege pentru românii care locuiesc la bloc! Este obligatoriu!
Adevarul
România, primele reacții după eșecul cu Olanda: Hagi și Burcă au explicat ce s-a întâmplat
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Ce urmează în România, după fenomenele extreme. Nici meteorologilor nu le vine să creadă
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:
Cancan.ro
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în accidentul din Suceava 😢
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
România se pregătește să scrie istorie în fața naționalei Țărilor de Jos. La ce oră se dispută partida „Generației de Suflet” din optimile EURO 2024
Capital.ro
Este ilegal pentru românii cu telefoane mobile. Toată lumea trebuie să anunțe
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine transmite la TV România – Olanda. Aici vezi azi, de la 19:00, meciul din optimile EURO 2024
stirilekanald.ro
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
substantial.ro
Naționala României învinsă de Olanda și eliminată din optimile Campionatului European la Munchen
MediaFlux
Incidente grave la EURO 2024. UEFA a deschia o anchetă disciplinară
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?