S-au aprins luminiţele de Crăciun în Bucureşti VIDEO

Un elev olimpic la matematică a aprins miercuri seară, din Piaţa Universităţii, luminile de sărbători în Bucureşti şi a dat astfel startul sărbătorilor de iarnă.
Romania TV
05 dec. 2012, 15:09
S-au aprins luminiţele de Crăciun în Bucureşti VIDEO

Luminile au fost aprinse la ora 19.00, de pe esplanada cu statui din Piaţa Universităţii, de către Cosmin Ştefan Gramatovici, în vârstă de 16 ani, elev la Colegiul Naţional „Tudor Vianu” din Capitală, câştigător al medaliei la aur la concursuri internaţionale de matematică, informează Mediafax.

„La mulţi ani, Bucureşti, la mulţi ani, România!”, le-a spus Oprescu, după aprinderea luminilor, bucureştenilor veniţi la Universitate pentru acest eveniment.

Potrivit municipalităţii, miercuri seară, au fost aprinse luminile pe bulevardele Magheru, Nicolae Bălcescu, I. C. Brătianu, Unirii, de la Piaţa Unirii până la Palatul Parlamentului şi de la Palatul Parlamentului până la intersecţia cu Mircea Vodă, Lascăr Catargiu şi Regina Elisabeta, dar şi pe Şoseaua Kiseleff şi în Piaţa Victoriei, pe Calea Victoriei, la Arcul de Triumf, în Centrul Istoric, în Piaţa Constituţiei, Piaţa Regelui, Piaţa George Enescu şi Piaţa Universităţii.

În noaptea de miercuri spre joi, vor fi aprinse luminile pe Calea Dorobanţi, Bd. Aviatorilor, Şoseaua Bucureşti-Ploieşti, Piaţa Charles de Gaulle, Piaţa Rosetti, Bulevardul Carol şi cele de la Piaţa Presei Libere.

Joi, ornamentele de sărbători vor lumina şi la intrarea în Bucureşti de pe DN1, A2 şi A1, la intrarea în Bucureşti dinspre Giurgiu, pe Bd. Tineretului, la intrarea în Parcul Tineretului, pe Bd. Ferdinand, în Piaţa Operei, precum şi pe Calea Dorobanţilor, între Piaţa Dorobanţi şi Şoseaua Ştefan cel Mare.

Ornamentele puse de municipalitate în Bucureşti au, în total, aproximativ 2,7 milioane de beculeţe de tip LED.

La evenimentul de miercuri seară, un alai format din 50 de crăciuniţe şi de 50 de tineri au purtat făclii aprinse, iar corul de copii Andante a interpretat colinde.

Nu au lipsit nici „zânele” şi „spiriduşii” Moşului aducător de daruri, care au creat povestea magică a Crăciunului, în timp ce echipa „Chambres d’OR”, formată din artiştii Monica Păduraru, Diana Patriciu şi Chris Agnew, a realizat picturi pe sticlă specifice sărbătorilor de iarnă, proiectate pe sediile BCR şi RAPPS din vecinătatea esplanadei cu statui.

Odată cu aprinderea luminilor, a fost deschis târgul de Crăciun al Capitalei, organizat de reprezentanţii Primăriei Capitalei, prin CreArT – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie, în noul spaţiu pietonal creat deasupra parcării subterane de la Universitate.

Târgul, demunit „Bucharest Christmas Market”, va fi deschis până în 3 ianuarie 2013, pe toată perioada sărbătorilor de iarnă.

Astfel, în centrul Capitalei, toţi bucureştenii vor putea vizita târgul de Crăciun, în care sunt deschise 65 de căsuţe decorate de sărbătoare. Anul acesta, bradul de Crăciun are 17 metri, a fost amplasat în cadrul târgului şi a fost împodobit cu 2.500 de becuri galbene şi 600 de lucrări de artă ce formează un puzzle, în vârful bradului fiind aşezaţi doi îngeri cu trâmbiţe.

Copiii care vor vizita târgul de Crăciun vor avea ocazia de a vedea şi sania cu reni şi Casa lui Moş Crăciun.

Organizatorii precizează că în cadrul „Bucharest Christmas Market” vor fi prezenţi meşteri populari care au pregătit pentru vizitatori obiecte tradiţionale, ceramică pictată, lemn cioplit, icoane şi pânzeturi brodate, costume şi măşti tradiţionale, jucării din lemn şi instrumente muzicale.

În căsuţele de pe aleile târgului se găsesc obiecte şi podoabe specifice Crăciunului, globuri pictate manual, coroniţe, ghirlande de brad, precum şi lumânări parfumate.

Nu vor lipsi nici produsele gastronomice tradiţionale, turta dulce, cozonaci, prăjiturile pentru Crăciun, dar şi alte produse specifice perioadei, care vor putea fi cumpărate şi de la cele două trăsuri prezente în cadrul târgului. Produsele pot fi gustate alături de vin fiert, care va fi servit în căni speciale, pe care vizitatorii le pot lua acasă drept suvenir.

La crearea decorurilor pentru târgul de Crăciun, au fost folosite zece tone de cetină, cu peste 3.000 de becuri colorate, şi aproximativ un kilometru de ghirlande luminoase.

Odată cu organizarea acestui târg, Capitala este inclusă în reţeaua internaţională a celor mai importante târguri de Crăciun din Europa – Christmas Markets, fiind, oficial, membru al acesteia.

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, pe perioada sărbătorilor, vor fi organizate mai multe concerte, precum şi o campanie umanitară, intitulată „Dăruieşte, fii mai bun! Şi tu poţi fi Moş Crăciun”.

Spectacolele şi concertele vor avea loc pe scena amplasată în Piaţa Universităţii. Loredana şi Agurida, Călin Geambaşu Band, baletul Edi Stancu, Narcisa Suciu, Paula Seling, Ducu Bertzi, DJ Project şi Adela Popescu, Taxi, Bere Gratis şi Provincialii vor susţine spectacole alături de cântăreţi de muzică populară, printre aceştia regăsindu-se nume ca Gheorghe Turda, Matilda Pascal Cojocăriţa şi Ştefan Cigu, Gelu Voicu, Lavinia Goste, Marius Zorilă şi Orchestra Naţională de Tineret, dar şi ansambluri de muzică populară, grupuri de copii, colindători şi ansambluri de datini şi obiceiuri. Accesul publicului la toate concertele organizate în acest loc va fi liber pe toată durata târgului de Crăciun.

Reprezentaţii municipalităţii precizează că la Casa lui Moş Crăciun, vizitatorii vor putea dona jucării şi cărţi, în cadrul campaniei „Dăruieşte, fii mai bun! Şi tu poţi fi Moş Crăciun”.

Şi primarul Emil Boc a aprins luminiţele de sărbători, miercuri seara, de la ora 19.00, în Piaţa Unirii din Cluj. Oraşul este împodobit cu 8 kilometri de ţurţuri luminoşi, 12 kilometri de şiruri luminoase pentru arbori, 650 mp de perdele luminoase, 135 de figurine şi 74 de bannere luminoase de sezon. În premieră, în acest an, toate elementele folosite sunt cu LED ceea ce permite realizarea unei economii la energia electrică.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Tunelul în care niciun om nu va mai putea intra. 100.000 de ani este interzis accesul acolo. Unde se află și cum arată, de fapt
Capital.ro
Interzis pentru cei care au telefoane mobile. Te arestează imediat. Se dă lege
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Înlocuitorul natural pentru Ozempic. Descoperirea ce aduce fericire pentru mulți
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Adio, maestre! Marele actor i-a făcut pe toți românii să râdă: Nimic nu va mai fi la fel acum
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Bikini Auriu al lui Carrie Fisher din „Star Wars” Vândut pentru 175.000 de Dolari la Licitaţie
MediaFlux
BANI în plus la PENSIE. Pensionarii care vor beneficia de 2 MAJORĂRI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!