În România este așteptat un val de concedieri în mai multe domenii. Analiștii economici prevăd o criză în mai multe industrii din țară. Mai mult, este posibil să apară o criză economică mondială.
Încă de pe data de 5 august a fost tras un semnal de alarmă, după ce bursele din întreaga lume au deschis pe roșu, inclusiv în România (-3,6%), cu scăderi care au coborât până la -12% la bursa din Tokyo. Marii investitori din Europa, Asia și New York s-au îngrijorat la vederea datelor economice din Statele Unite. Astfel, cea mai mare economie a lumii se confruntă cu o perioadă mai proastă decât ne-am fi așteptat. Mai mult, economia germană a intrat în recesiune încă din primul trimestru din 2024, după ce s-a confruntat cu probleme majore și în 2023.
Un studiu Romanian Economic Monitor din cadrul UBB arată că evoluția efectivului de salariați din domeniul IT din România va putea ajunge la o stagnare sau ar putea avea o scădere în 2024.
Doru Șupeală, consultant în resurse umane, susține că urmează un val de concedieri în mai multe industrii din România, printre care IT, automotive sau textile. Astfel, mai multe companii vor folosi strategii pentru a renunța la angajați cu costuri minime, putându-se ajunge la abuzuri.
„Urmează, cu siguranță, domeniul automotive. La Timișoara, avem acum semnale că sunt probleme mari la Continental și la Vitesco, două companii gigant care produc componente, piese auto, dar și software. Știm bine că industria germană de mașini este într-o situație critică.
Volkswagen a anunțat, de exemplu, concedieri, a anulat contractul colectiv de muncă care garanta oamenilor o mulțime de beneficii și elemente de protecție. În România, avem un sector automotive foarte mare care depinde industria auto germană.”, a spus acesta, potrivit Adevărul.
Doru Șupeală a mai spus că urmează o perioadă grea pentru angajații din România, chiar dacă nu toate domeniile vor fi afectate.
„Da, foarte grea. Urmează un val de concedieri. De fapt, este deja aici, dar nu în toate domeniile. Noi, cu toții, simțim semne de recesiune deja de un an și jumătate, odată cu inflația masivă, cu prețul energiei care s-a dublat sau s-a triplat, ceea ce a determinat creșterea costului întreținerii și oamenii au tăiat din alte costuri.”, a mai adăugat el.