Din păcate, cei 2.000 de muncitori sunt greu de găsit. Dar tinerii fie s-au mutat la oraș, fie au plecat la muncă în străinătate. La interviurile de angajare s-au prezentat până acum doar localnici care au depășit 50, chiar 60 de ani.
„Minim 2.000-3.000 de muncitori, operatori și ingineri vor activa în cadrul acestui contract”, a declarat managerul de proiect, Adrian Boboc, potrivit Știrile ProTV.
Primarul din comuna Cepari, Cristian Alexei Ciobanu, spune că Primăria a publicat anunț de angajare și doar 20 de oameni s-au arătat interesați că instituția pe care o conduce a publicat un anunț și au venit aproximativ 20 de oameni interesați să lucreze, toți având vârste de peste 50 de ani.
Reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere spun că nu-i interesează faptul că lipsește forța de muncă și că responsabilitatea pentru acest lucru aparține în întregime executantului.
„În momentul în care au venit la licitație, ca și constructori profesioniști, au spus că au și forță de muncă și utilaje. Nu poți să semnezi un contract de aproape un milion de euro și să spui că tu nu ai forță de muncă. Nu ne interesează!”, a declarat purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu.
Într-o altă comună, Perișani (Vâlcea) mai trăiesc 2.300 de localnici. De angajat doar pensionarii vor să se mai angajeze. Tinerii ridică pretenții mari și cer salarii la nivelul celor din Europa. Nu stau la discuții dacă aud că se oferă salarii mai mici de 6.000-7.000 de lei.
Ion Brădeanu are 70 de ani și ar vrea să se angajeze fie ca paznic, fie pe motovibrator. Nu ridică pretenții financiare. Are pensie, dar spune că un bănuț în plus nu-i strică.
„M-ar tenta și paznic și pe motovibrator. Eu mă mulțumesc cu mai puțin, am și o mică pensioară”, spune nea Ion pentru sursa citată.