Toţi cei 28 de şefi de stat din UE vor participa la un summit pe 20-21 iunie pentru a ajunge la un acord în privinţa succesorului lui Jean-Claude Juncker la conducerea Comisiei Europene. Această alegere va reflecta, parţial, rezultatele alegerilor europarlamentare de săptămâna trecută.
Un purtător de cuvânt al lui Michel, Barend Leyts, a declarat că premierii Pedro Sanchez din Spania şi Antonio Costa din Portugalia vor participa ca reprezentanţi ai taberei socialiste, iar Andrej Plenkovic din Croaţia şi Krisjanis Karins din Letonia vor fi reprezentanţii Partidului Popular European (PPE) la cina „neoficială” de vineri.
Grupul liberalilor va fi reprezentat de Charles Michel şi de premierul olandez Mark Rutte, a adăugat el.
Aceste „familii” politice s-au clasat pe primele trei poziţii la alegerile europarlamentare şi negociază ceea ce ar putea fi o coaliţie majoritară în Parlament, informează news.ro.
Citeşte şi Ce a promis Viorica Dăncilă la Bruxelles după întâlnirea cu Junker şi Timmermans
Verzii, clasaţi pe poziţia a patra, sunt de asemenea implicaţi în discuţiile din parlament însă nu au niciun lider naţional în Consiliul European.
Consiliul European trebuie să nominalizeze viitorul şef al Comisiei, iar Parlamentul European trebuie să aprobe această nominalizare, potrivit news.ro.
Discuţiile privind cele mai importante funcţii – care linclud conducerea Băncii Central Europene, a Consiliului European precum şi pe cea de şef al politicii externe a UE – au ca scop găsirea unui echilibru între interesele unor state, unor grupuri de state precum şi cele ale unor partide politice.
Liderii europeni doresc de asemenea ca mai multe femei să ocupe poziţii de conducere.