Asociaţia a trimis un comunicat în care îi cer premierului Ludovic Orban demiterea ministrului Educaţiei şi cercetării, Monica Anisie, precum şi a secretarului general al Ministerului, Ioana Lazăr.
„AEC a solicitat, atât public, cât şi prin discuţii repetate cu ministrul educaţiei şi secretarul general al ministerului, o serie de măsuri care să rezolve cât mai rapid problema transportului elevilor din România, printre care se află trimiterea unui punct de vedere la Curtea Constituţională a României în vederea susţinerii admiterii excepţiei de neconstituţionalitate a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 51/2019, care a eliminat transportul judeţean din sfera serviciilor publice, lăsând astfel zeci de mii de elevi fără transport, abrogarea HG 309/1996 care a blocat acordarea reducerilor pentru toţi elevii din România la transportul judeţean şi abrogarea HG 863/2016 care a făcut imposibilă decontarea navetei elevilor”, se precizează în comunicat.
De asemenea, AEC aminteşte că a dat în judecată Guvernul României, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC) pentru abrogarea HG 863/2016, iar miercuri a avut loc primul termen de judecată din acest dosar.
„Deşi doamna ministru, Monica Anisie, şi-a exprimat în repetate rânduri sprijinul faţă de cauza AEC, de a rezolva problema transportului elevilor, în cadrul şedinţei de judecată s-a prezentat unul din consilierii juridici ai ministerului, încercând să amâne rezolvarea problemei”, a precizat sursa citată.
Asociaţia susţine că reprezentantul ministerului a cerut în instanţă anularea acţiunii, invocând drept argument faptul că AEC nu ar fi asociaţie reprezentativă a elevilor, în sensul Statutului Elevului, afirmând că asociaţia nu a dovedit că 75% din membrii AEC sunt elevi.
„Notele scrise depuse la dosar au fost semnate de către Ioana Lazăr, secretarul general al Ministerului Educaţiei, persoană care în trecut s-a poziţionat de mai multe ori împotriva apărării drepturilor elevilor. De fiecare dată când aceasta a participat la discuţiile din cadrul ministerului, a încercat să inducă în eroare, afirmând că Ministerul nu poate întreprinde niciun demers pentru protejarea dreptului elevilor la transport, încercând să intimideze membrii AEC şi căutând mereu să justifice inacţiunea ministerului”, au mai spus elevii constănţeni.
„Considerăm, deci, că nici ministrul educaţiei şi cercetării, nici secretarul general al Ministerului nu îşi doresc rezolvarea situaţiei tragice în care zeci de mii de elevi din România se află zilnic, neputând ajunge la şcoală din cauza lipsei transportului sau a lipsei resurselor financiare necesare pentru a îşi permite utilizarea lui, fiind nevoiţi să meargă pe jos kilometrii întregi, să folosească cursele la ocazie sau, aşa cum o bună parte din ei fac, să abandoneze şcoala. Elevii din mediul rural sunt condamnaţi la o viaţă fără visuri, fără posibilitatea de a părăsi comunităţile rurale în care sunt izolaţi de stat. Aripile lor sunt frânte încă de mici”, se mai arată comunicatul.
Astfel, asociaţia îi solicită premierului Orban demiterea ministrului Educaţiei şi a secretarului general.
„Pe cale de consecinţă, Asociaţia Elevilor din Constanţa consideră că dezinteresul la care elevii din România au fost supuşi a ajuns la limită, motiv pentru care poziţionările noastre vor fi mai drastice. În acest sens, solicităm premierului României, Ludovic Orban, demiterea ministrului educaţiei şi cercetării, Monica Anisie, precum şi a secretarului general al ministerului, Ioana Lazăr, din cauza refuzului constant de a rezolva situaţia transportului elevilor”, se menţionează în finalul comunicatului.