Se cere scurtarea concediului de creștere al copilului. Femeile din România care nasc s-ar putea întoarce mai devreme la muncă

Femeile din România care nasc ar putea reveni mai repede la muncă, după ce OCDE a cerut scurtarea concediului de creștere a copilului.
Filip Stan
21 mart. 2024, 09:35
Se cere scurtarea concediului de creștere al copilului. Femeile din România care nasc s-ar putea întoarce mai devreme la muncă
Se cere scurtarea concediului de creștere al copilului. Femeile din România care nasc s-ar putea întoarce mai devreme la muncă

Organizația pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) cere României scurtarea concediului de creștere a copilului. Femeile din România care nasc ar putea reveni mai repede la muncă.

Citește și: Tot ce trebuie să știi despre concediul și indemnizația pentru creșterea copilului. Care sunt condițiile de acordare în anul 2024

Se cere scurtarea concediului de creștere al copilului

Recent, Guvernul României a anunțat că aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) reprezintă unul dintre cele mai importante obiective de țară pentru România, după accederea în NATO și intrarea în Uniunea Europeană. În acest context, pe 1 martie 2024, OCDE a aprobat primul Aviz Formal, ca urmare a evaluării României în cadrul Comitetului Înalților Funcţionari pentru Buget, a informat atunci Ministerul Finanțelor într-un comunicat.

Aderarea la OCDE ar putea aduce și o serie de modificări în legislația internă a țării noastre. Una dintre ele se referă la femeile care nasc și rolul lor post-natal din câmpul muncii. Organizația pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) își dorește scurtarea concediului de creștere a copilului, considerând că acesta, care are o durată de 2 ani, este prea lung. În paralel, reprezentanții Ministerului Muncii afirmă și ei că încurajează întoarcerea mai repede a femeilor la locul de muncă.

„România acordă stimulente de inserţie pentru încurajarea celor care se întorc mai devreme la lucru”, a spus Raul Giuglea, purtător de cuvânt la Ministerul Muncii.

Cei de la OCDE mai vor o modificare în ceea ce privește femeile care aduc pe lume copii. În prezent, conform Legii pensiilor, femeile care au copii se pot pensiona mai repede. Cei de la OCDE cer ca reducerea vârstei de pensionare pentru femei în funcţie de numărul de copii să fie eliminată.

Conform legislației în vigoare, persoanele care se află în concediu de creștere a copilului și decid să își reia activitatea profesională înainte ca cel mic să împlinească vârsta de șase luni sau un an, în cazul copilului cu dizabilități, beneficiază de un stimulent de inserție lunar în valoare de 1.500 de lei. Această sumă este acordată până când copilul împlinește vârsta de doi ani, respectiv trei ani în cazul copilului cu dizabilități. Mamele care se află în concediu de creștere a copilului și decid să revină la locul de muncă după ce copilul împlinește șase luni sau un an, în cazul copilului cu dizabilități, primesc un stimulent de inserție lunar în valoare de 650 de lei. Suma este acordată până când copilul împlinește vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități.

Citește și: Schimbare radicală pentru indemnizaţia primită în concediul de creştere a copilului. Ce se întâmplă dacă ai datorii

 

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Lacrimi și durere la despărțirea de Andrei Perneș de la Mireasa. Imagini sfâșietoare de la înmormântare / FOTO
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Ce amendă poți primi dacă arunci chiștocul de la țigară pe geamul de la mașină. Țara europeană în care poți ajunge la închisoare pentru un astfel de gest
Capital.ro
Retragere numerar de la ATM. Avertisment pentru românii cu card. Se activează manual la bancomat
Playtech.ro
Dezastru pentru Armata Română. Ce loc ocupă ţara noastră la capitolul trupe şi armament
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Fostul consilier parlamentar Avram Gal spune că e esențial ca România să aibă un nou ministru de Externe: „Avem nevoie de diplomație clară și asumată”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Ți se rupe sufletul! Tatăl lui Andrei Perneș de la Mireasa, în lacrimi! Nu s-a putut desprinde de sicriu / FOTO
Spynews
Top 10 cele mai sigure țări de vizitat pentru femei. Unde poți călători singură fără probleme
Evz.ro
Ajutor de la Guvern pentru românii cu probleme. Va fi gratis de la 1 martie
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
BREAKING | Sănătatea Papei Francisc s-a deteriorat! Vaticanul vine cu cele mai proaste vești
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Băsescu, umilință greu de îndurat. S-a văzut în direct la TV: Creier îmbuibat de alcool
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Elon Musk neagă afirmațiile despre amenințările SUA de a întrerupe accesul Ucrainei la Starlink
MediaFlux
Se dă a 13-a PENSIE în APRILIE! Cine primește BANII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ucraina – trei ani de război: de la racheta de tenis la drona militară