Se confiscă maşinile care transportă ilegal lemn. Noul Cod Silvic, publicat în Monitorul Oficial, conţine prevederi drastice

Noul Cod Silvic, un act normativ esenţial pentru gestionarea și protejarea pădurilor din România, a fost publicat în Monitorul Oficial. Această actualizare legislativă, elaborată după 15 ani în care a fost blocată în Parlament, vine ca răspuns la nevoile tot mai stringente legate de sustenabilitate, combaterea schimbărilor climatice și protecția biodiversității.
Mircea Filipescu
10 ian. 2025, 09:30
Se confiscă maşinile care transportă ilegal lemn. Noul Cod Silvic, publicat în Monitorul Oficial, conţine prevederi drastice

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a subliniat importanța acestui nou cadru legislativ, care redefinește rolul pădurilor atât din punct de vedere economic, cât și ecologic.

„Mă bucur că, după 15 ani, avem un nou Cod Silvic – elaborat prin PNRR, de un grup de profesionişti în domeniu, din care au făcut parte cadre universitare de la Universitatea TRANSILVANIA din Brasov, Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava şi specialişti de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură Marin Drăcea. Codul Sivic este un document esenţial pentru România care decurge din provocările majore legate de protecţia pădurilor, gestionarea resurselor naturale şi adaptarea la schimbările climatice şi contribuie la conservarea unui patrimoniu natural valoros pentru viitoarele generaţii, la dezvoltarea economică a comunităţilor rurale şi la îndeplinirea obiectivelor internaţionale de protecţie a mediului, prin gestionarea sustenabilă a pădurilor, prevenirea defrişărilor ilegale şi protejarea biodiversităţii. Astăzi nu mai vorbim doar despre lemn, ci şi despre importanţa pădurii pentru fiecare dintre noi, ca mediu de relaxare şi de deconectare, ca aliat de încredere în lupta împotriva schimbărilor climatice. Nu vorbim doar despre industria lemnului, ci şi de un sector economic, care a ajuns la 3,5% din PIB, având un aport important în balanţa comercială a României”, a declarat ministrul Mircea Fechet.

Noi reglementări din Codul Silvic

Printre cele mai semnificative modificări aduse de noul Cod Silvic se numără măsuri menite să îmbunătățească accesul public și să protejeze pădurile:

– Se permite accesul liber pentru plimbări pe jos sau cu bicicleta în orice pădure din țară.

– Se introduc sancțiuni severe, precum confiscarea mijlocului de transport pentru transporturile ilegale de lemn de minimum 20% din încărcătură sau cel puțin 5 mc fără acte.

– Este interzisă implicarea personalului din autorități și administrațiile silvice, precum și a rudelor de gradul II, în activități economice din domeniul silvic.

– Se limitează tăierile la ras în aproape jumătate din suprafața forestieră a țării, inclusiv în Parcurile Naturale și în siturile Natura 2000.

Citeşte şi: Codul Rutier 2025. Mai multe modificări ți-ar putea aduce amenzi usturătoare dacă le încalci

Totodată, Codul introduce concepte noi, cum ar fi „insulele de îmbătrânire” – suprafețe forestiere de minimum 0,1 ha care vor fi protejate integral pentru menținerea biodiversității.

Noul Cod Silvic asigură un cadru legal pentru implementarea unor măsuri digitale care să prevină tăierile ilegale și să identifice rapid responsabilii. De asemenea, se pune accent pe împădurirea terenurilor abandonate, o inițiativă susținută de stat pentru refacerea suprafețelor forestiere.

Citeşte şi: Care județ din România are cea mai scumpă apă potabilă în 2025. De trei ori mai scumpă decât în județul cu cel mai mic tarif!

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
A început Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri pentru fiecare zi înainte de Paște
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce este laptele UHT vândut în supermarketuri, de fapt. Mulți români îl cumpără fără să știe
Capital.ro
Se schimbă banii. Termen pentru trecerea la Euro, 1 ianuarie 2026. Bancnotele vor trebui înlocuite
Playtech.ro
Titlu de proprietate emis ilegal în România. Cum anulezi documentul
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
De ce nu poate Putin să oprească războiul. Cinci capcane pe care și le-a întins singur
wowbiz.ro
Incredibil ce a spus Mihai Sturzu de la HI-Q despre Dana Nălbaru și viața pe care o duce fosta lui colegă acum: „Nici nu-ți dai seama că e trădare”
Spynews
Alexia Eram a plecat în vacanță! Ce destinație europeană a ales influencerița / FOTO
Spynews
Cât de mare a crescut fiul cel mic al lui Adrian Mutu. Tiago a împlinit 8 ani / FOTO
Evz.ro
Zodiile care fac scandal din orice. Sunt de evitat
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
kanald.ro
BREAKING NEWS Șoferul autoturismului care a fost evitat de microbuzul căzut în Dunăre a fost dus la spital! Câte persoane s-ar fi aflat în microbuz
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă nouă pentru proprietarii de locuințe. Se va achita obligatoriu la nivel național. Cine schimbă legea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
stirilekanald.ro
Polițista de penitenciar, relații amoroase cu un deținut în celulă VIDEO
Crin Antonescu l-ar învinge pe George Simion în turul 2 al alegerilor prezidenţiale. Rezultatele ultimului sondaj CURS
MediaFlux
România, în pericol în următoarele luni! Șeful Armatei Române avertizează privind un atac al Rusiei
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Românii care stau la bloc riscă procese și executări silite dacă nu respectă această regulă