Se construiește o nouă fabrică revoluționară în România. Colosul devine lider în sud-estul Europei

OMV Petrom a anunțat începerea lucrărilor de construcție a unei noi unități de producție de combustibili sustenabili la rafinăria Petrobrazi. Uzina va fi dedicată fabricării combustibililor sustenabili pentru aviație (SAF) și motorină din surse regenerabile (HVO), având o capacitate anuală de producție de 250.000 de tone, începând din 2028.
Irina Dumitrescu
19 feb. 2025, 11:22
Se construiește o nouă fabrică revoluționară în România. Colosul devine lider în sud-estul Europei
imagine cu rol ilustrativ

Această investiție de 750 de milioane de euro în noua fabrică face parte din strategia OMV Petrom de a deveni primul mare producător de combustibili sustenabili din Europa de Sud-Est.

Apare o nouă fabrică în România

Potrivit Christinei Verchere, CEO OMV Petrom, combustibilii sustenabili sunt necesari pentru reducerea emisiilor de carbon în transporturi, în special în domeniul aviației, unde electrificarea este greu de implementat.

Până în aanul 2030, OMV Petrom va direcționa 35% din bugetul său de investiții către proiecte care susțin tranziția energetică în România și în regiune. Această fabrică va integra producția de SAF și HVO cu infrastructura deja existentă de producție, depozitare și distribuție a combustibililor, sprijinind astfel tranziția la mobilitate sustenabilă în Europa de Sud-Est.

Citește și OMV Petrom anunță disponibilizări la început de an. Aproximativ 200 de persoane urmează să fie concediate

Proiectul va implica o investiție totală de 750 de milioane de euro, dintre care 560 de milioane vor fi utilizate pentru construirea unității SAF-HVO, iar 190 de milioane de euro pentru două instalații de producție de hidrogen verde. Aceste investiții reflectă angajamentul OMV Petrom de a contribui activ la reducerea impactului carbonic al transporturilor.

SAF și HVO sunt combustibili sustenabili obținuți prin procesarea materiilor prime regenerabile, cum ar fi uleiurile vegetale uzate și grăsimile animale. Prin procese avansate de rafinare, care implică utilizarea hidrogenului verde, aceste materii prime sunt transformate pentru a avea caracteristici similare cu kerosenul și motorina convenționale. Utilizarea acestor combustibili poate reduce emisiile de CO₂ cu cel puțin 65% comparativ cu combustibilii fosili tradiționali.

Flexibilitatea noii unități va permite ajustarea tipului de materii prime folosite și mixul de produse finite, precum SAF, HVO, bio-nafta și bio-GPL, în funcție de cerințele pieței și de disponibilitatea materiilor prime.

Pe lângă dezvoltarea producției de combustibili sustenabili, OMV Petrom extinde și rețeaua de stații de încărcare pentru vehicule electrice, cu obiectivul de a ajunge la peste 5.000 de puncte de încărcare în România până în 2030, față de aproximativ 900 de stații existente în prezent.

Vezi și România va fi cel mai mare producător de gaze din Europa! Lucrările la proiectul Neptun Deep sunt în avans față de grafic! Marcel Ciolacu și Burduja au rămas șocați de “minunea tehnologică” cu care OMV Petrom și Romgaz ne vor scoate din sărăcie energetică!

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Orașul din România în care se găsește cea mai veche fabrică din țară. Uzina e departe de strălucirea de altădată și are dificultăți financiare
Capital.ro
Reguli noi pentru gunoi. Devine obligatoriu de la 1 Mai. Rezidenții trebuie să obțină un card de la primărie
Playtech.ro
Cum a fost fotografiat Ilie Bolojan la înmormântarea Papei Francisc! Imaginile vorbesc de la sine, a fost surprins...
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Peripețiile unor interlopi din Moldova, în pelerinaj la Muntele Athos. „Se auzeau lupii, coioții”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Colțul de rai ascuns din România. O comoară neprețuită de care puțini știu
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Anunț de ultimă oră pentru pensionari. Câți bani vei primi la pensie în funcție de data nașterii și stagiul complet de cotizare
Cancan.ro
Obiect din România, pus în sicriul Papei Francisc. Ce este, de fapt: 'Rămâne… până în ziua de apoi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor a murit. Este doliu în televiziune. A cucerit milioane de telespectatori
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Pensii care trebuie înapoiate. Patru noi situații în care pensionarii sunt obligați să returneze banii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte