Această investiție de 750 de milioane de euro în noua fabrică face parte din strategia OMV Petrom de a deveni primul mare producător de combustibili sustenabili din Europa de Sud-Est.
Potrivit Christinei Verchere, CEO OMV Petrom, combustibilii sustenabili sunt necesari pentru reducerea emisiilor de carbon în transporturi, în special în domeniul aviației, unde electrificarea este greu de implementat.
Până în aanul 2030, OMV Petrom va direcționa 35% din bugetul său de investiții către proiecte care susțin tranziția energetică în România și în regiune. Această fabrică va integra producția de SAF și HVO cu infrastructura deja existentă de producție, depozitare și distribuție a combustibililor, sprijinind astfel tranziția la mobilitate sustenabilă în Europa de Sud-Est.
Proiectul va implica o investiție totală de 750 de milioane de euro, dintre care 560 de milioane vor fi utilizate pentru construirea unității SAF-HVO, iar 190 de milioane de euro pentru două instalații de producție de hidrogen verde. Aceste investiții reflectă angajamentul OMV Petrom de a contribui activ la reducerea impactului carbonic al transporturilor.
SAF și HVO sunt combustibili sustenabili obținuți prin procesarea materiilor prime regenerabile, cum ar fi uleiurile vegetale uzate și grăsimile animale. Prin procese avansate de rafinare, care implică utilizarea hidrogenului verde, aceste materii prime sunt transformate pentru a avea caracteristici similare cu kerosenul și motorina convenționale. Utilizarea acestor combustibili poate reduce emisiile de CO₂ cu cel puțin 65% comparativ cu combustibilii fosili tradiționali.
Flexibilitatea noii unități va permite ajustarea tipului de materii prime folosite și mixul de produse finite, precum SAF, HVO, bio-nafta și bio-GPL, în funcție de cerințele pieței și de disponibilitatea materiilor prime.
Pe lângă dezvoltarea producției de combustibili sustenabili, OMV Petrom extinde și rețeaua de stații de încărcare pentru vehicule electrice, cu obiectivul de a ajunge la peste 5.000 de puncte de încărcare în România până în 2030, față de aproximativ 900 de stații existente în prezent.