Victor Ponta, fost premier și președinte al PSD, revenit în interiorul partidului ca deputat de Dâmbovița, spune că ar putea să candideze la alegerile prezidențiale din 2025, în ciuda faptului că partidele de la guvernare stabilesc în aceste momente propriul candidat.
Fostul premier a vorbit despre candidatura sa la alegerile prezidențiale și mărturisește că va anunța public luarea acestei decizii în perioada care urmează.
„Când o să iau această decizie, o să o fac public și o să explic foarte clar de ce candidez sau de ce nu candidez și care este echipa. Adevărul este însă da, mă, îmi puneați această întrebare acum trei luni, v-aș fi răspuns absolut categoric nu”, a transmis fostul președinte al PSD pentru Digi24.
Victor Ponta mărturisește că este și el un reprezentant al curentului suveranist în România, însă că spre deosebire de Călin Georgescu, acesta este pro-american și pro-european. Totuși, spune fostul premier, nu este nimic greșit în a fi suveranist și este perfect normal să negociem.
„Eu sunt un suveranist pro-american, pro-european. Sunt un social-democrat care a luat cele mai liberale măsuri din istoria României. Ce e rău să fii suveranist? Înțeleg că în ultimii ani, nu doar în România, dar vorbim de România, a existat o impunere politică, aceea de a lăsa interesul național în defavoarea ideii internaționaliste, care a eșuat.
Cred că trăim un moment în care să spui: domnule, vreau să pun România pe primul loc, vreau să fiu partea Uniunii Europene, dar sunt măsuri ale Uniunii Europene care mă dezavantajează”, a precizat Victor Ponta.
Deputatul PSD susține că Georgescu nu este un candidat prorus și mărturisește că este de acord cu unele idei propuse de el, care nu se încadrează în această paradigmă.
„Nu, nu cred că este produs. Multe dintre ideile pe care alegătorii le-au pus în domnia sa, și anume un tip de revenire la valori tradiționale, un tip de mândrie națională, un tip de parteneriat în alt mod decât a fost în ultimii 10 ani? Da, mi se par corecte”, a mai susținut Victor Ponta.
Fostul președinte al PSD susține că votul pentru Călin Georgescu a fost unul împotriva partidelor clasice și a sistemului, dar și împotriva ipocriziei. Ponta mărturisește că a simțit asta pe pielea lui, când a fost avertizat să nu vorbească despre anumite subiecte.
„Pe Călin Georgescu îl cunosc destul de puțin ca să pot să-l definesc. Eu cred că domnia sa nu este cauza fenomenului, ci este până la urmă cel care e un efect al unui fenomen real, adevărat, consistent în societatea românească – respingerea față de ce înseamnă partide clasice, respingerea față de sistem.
Și în ceea ce mă privește, cred că la mine principala revoltă pe care am avut-o în ultimii ani a fost față de domnia ipocriziei. A fost o o apoteoză a ipocriziei în care trebuia să spui niște lucruri, pentru că așa trebuie spuse.
Mi s-a întâmplat de prea multe ori, în ultimul timp, când ieșeam dintr-o emisiune sau când scriam ceva pe o rețea socială, să mi se spună: băi, ai dreptate, Victor, dar nu trebuia să spui asta. Cred că asta sufoca cel mai tare”, a mai spus Victor Ponta.