Se dă startul pentru unul dintre cele mai mari proiecte din istoria Capitalei: linia metropolitană care unește Bucureștiul de Ilfov

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov (TPBI) anunță că începe unul dintre cele mai mari proiecte din istoria Capitalei. Este vorba despre linia metropolitană care va uni Bucureștiul de Ilfov.
Filip Stan
23 ian. 2025, 15:07
Se dă startul pentru unul dintre cele mai mari proiecte din istoria Capitalei: linia metropolitană care unește Bucureștiul de Ilfov

Se dă startul pentru unul dintre cele mai mari proiecte din istoria Capitalei. Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov (TPBI) lansează în consultare de piaţă documentaţia tehnică pentru achiziţia serviciilor de elaborare a studiului de fezabilitate pentru introducerea şi, ulterior, dezvoltarea trenului urban şi metropolitan Bucureşti – Ilfov, pe un traseu de 60 de kilometri Bucureşti Nord – Căciulaţi – Snagov Plajă/Greci.

Se dă startul pentru unul dintre cele mai mari proiecte din istoria Capitalei

Până la data de 5 februarie 2025 TPBI așteaptă din partea agenților economici interesați propuneri privind determinarea valorii estimate a achiziției de servicii pentru elaborarea Studiului de fezabilitate aferent traseului București Nord – Căciulați – Snagov Plajă/ Greci, precum și pentru îmbunătățirea cerințelor din specificațiile tehnice, informează TPBI într-un comunicat de presă.

Traseul Bucureşti Nord – Căciulaţi – Snagov Plajă/ Greci (aproximativ 60 de kilometri de cale ferată) reprezintă una dintre rutele majore de deplasare pentru locuitorii din judeţele Ilfov şi Ialomiţa, deservind direct nordul Capitalei, Oraşele Chitila şi Otopeni, precum şi comunele Mogoşoaia, Corbeanca, Tunari, Baloteşti, Snagov, Gruiu, Moara Vlăsiei şi Grădiştea.

Citește și Încep lucrările la cea mai scumpă autostradă din România. Sorin Grindeanu: ”Va avea cel mai lung tunel din țară”

Proiectul are ca scop identificarea investițiilor necesare redeschiderii circulaţiei feroviare pe secţia Căciulaţi – Snagov (13 kilometri), modernizarea staţiilor şi punctelor de oprire existente, precum şi introducerea unor puncte de oprire/ staţii noi, amenajarea spaţiilor din zona staţiilor, în particular, şi a căii ferate, în general, pentru a creşte accesibilitatea la şi din trenuri, accesibilitatea şi atractivitatea zonelor învecinate căii ferate (modernizarea intersecţiilor dintre calea ferată şi căile de comunicaţii intersectate, modernizarea drumurilor, aleilor pietonale, instalarea de panouri fonoabsorbante, amenajarea de spaţii de recreere şi bariere verzi etc), menţionează TPBI.

Potrivit comunicatului de presă, proiectul de investiţii preconizat de TPBI vizează cofinanţarea din fonduri europene nerambursabile, din cadrul Programului Transport 2021 – 2027 al axei dedicate trenurilor metropolitane din regiunea Bucureşti – Ilfov, dar şi din alte surse în funcţie de eligibilitatea intervenţiilor identificate.

„Proiectul este unul complex, investiţiile preconizate fiind corelate şi complementare investiţiilor în infrastructura feroviară rezultate din proiectele din faza I a trenului metropolitan Bucureşti – Ilfov (pe traseul semi-inelului de nord al Bucureştiului, respectiv Bucureşti Obor – Bucureşti Băneasa – Carpaţi – Bucureşti Nord – Bucureşti Vest, şi pe traseul Bucureşti Nord – Chitila – Buftea – Periş), proiectul de modernizare a Complexului Feroviar Bucureşti, proiectul de construcţie a liniei ce va deservi viitorul Terminal 2 al Aeroportului Internaţional Henri Coandă, proiectele de investiţii pentru construirea Autostrăzii A0, Drumul Radial 4, proiectele de achiziţii de material rulant derulate de Autoritatea pentru Reformă Feroviară şi proiectele de investiţii programate şi derulate de unităţile administrativ teritoriale de pe traseul analizat”, se arată în comunicatul transmis de TPBI. 

Citește și Ministrul Transporturilor, anunț de ultimă oră despre lucrările pe secțiunea montană a Autostrăzii Unirii A8. Sunt vești bune

Conform sursei citate, realizatorul documentaţiei tehnico-economice trebuie să fie autorizat pentru lucrările de proiectare pe calea ferată, precum şi alte autorizaţii cerute de legislaţia specifică şi trebuie să asiste beneficiarul şi în procedurile de avizare şi aprobare a soluţiilor tehnice identificate, precum şi a indicatorilor tehnico-economici de investiţii.

De asemenea, va trebui să acorde asistenţă TPBI în elaborarea documentaţiei pentru achiziţia serviciului de proiectare şi a execuţiei lucrărilor aferente infrastructurii de transport pentru trenul metropolitan (caiet de sarcini/ specificaţii tehnice, cerinţe tehnice etc.), documentaţiei pentru achiziţia serviciului de consultanţă/ supraveghere execuţie lucrări (caiet de sarcini/ specificaţii tehnice, cerinţe tehnice etc.), documentaţiei pentru achiziţia materialului rulant feroviar (caiet de sarcini/ specificaţii tehnice, cerinţe tehnice etc.), Contractul de Servicii Publice pentru serviciile feroviare de tren metropolitan.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Lacrimi și durere la despărțirea de Andrei Perneș de la Mireasa. Imagini sfâșietoare de la înmormântare / FOTO
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Locul de legendă din România care a fost distrus din temelii și restaurat. Are un potențial turistic uriaș și policandru superb
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
Playtech.ro
Dezastru pentru Armata Română. Ce loc ocupă ţara noastră la capitolul trupe şi armament
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Fostul consilier parlamentar Avram Gal spune că e esențial ca România să aibă un nou ministru de Externe: „Avem nevoie de diplomație clară și asumată”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Ți se rupe sufletul! Tatăl lui Andrei Perneș de la Mireasa, în lacrimi! Nu s-a putut desprinde de sicriu / FOTO
Spynews
Top 10 cele mai sigure țări de vizitat pentru femei. Unde poți călători singură fără probleme
Evz.ro
Zodii care se îngroapă în datorii. Vor face față cu greu situației
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
BREAKING | Sănătatea Papei Francisc s-a deteriorat! Vaticanul vine cu cele mai proaste vești
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru românii cu cont la bancă. NU vor primi toți banii înapoi. Statul a pus limită
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Israel amână eliberarea prizonierilor palestinieni: acordul de încetare a focului cu Hamas, în impas
MediaFlux
Se dă a 13-a PENSIE în APRILIE! Cine primește BANII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ucraina – trei ani de război: de la racheta de tenis la drona militară