Se dau 1.000 de euro pentru aceşti români. Condiţiile pentru ca banii să intre pe card cât mai repede

Legumicultorii pot beneficia de un ajutor de minimis de 1.000 euro. Cererile se vor depune în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a Hotărârii de Guvern.
Alina Costache
27 aug. 2023, 12:12
Se dau 1.000 de euro pentru aceşti români. Condiţiile pentru ca banii să intre pe card cât mai repede

Ministerul Agriculturii continuă programul de susţinere a producţiei de legume în spaţii protejate pentru perioada de extrasezon (toamnă-iarnă 2023-2024), fondurile alocate pentru acest sprijin fiind de peste 22 de milioane de euro.MADR acordă 22 milioane de euro pentru cultivarea legumelor în spaţii protejate.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a postat în secțiunea Transparență Instituțională de pe site-ul instituției un proiect de Hotărâre pentru aprobarea Programului de susținere a producției de legume cultivate în spații protejate pentru perioada 2023 – 2024 și pentru modificarea art.8 din Hotărâre Guvernului nr.1569/2022 privind aprobarea programului de susţinere a producţiei de tomate în spaţii protejate pentru anul 2023.”, au transmis reprezentanții Ministerului.

Potrivit sursei citate, programul prevede ca legumicultorii care înființează în spații protejate culturi de: tomate; ardei gras şi/sau lung și/sau gogoșar; castraveţi; fasole păstăi; salată; spanac; ceapă verde pe o suprafață de 1.000 mp și vor îndeplini condițiile prevăzute de actul normativ, vor beneficia de un ajutor de minimis de maximum 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar.

Cererile se vor depune în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a Hotărârii de Guvern.

Valorificarea producției se va face în perioada 1 noiembrie 2023 – 31 ianuarie 2024, iar plățile se vor efectua după data de 26 februarie 2024, precizează MADR.

Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis prevăzute de prezenta hotărâre sunt în sumă de 109,373 milioane de lei, reprezentând echivalentul a 22,1 milioane de euro, acestea fiind asigurate din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii pe anul 2024.

Potrivit proiectului, schema de ajutor de minimis se acordă întreprinderilor/întreprinderilor unice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, pentru susţinerea producţiei de legume cultivate în spaţii protejate, respectiv:

– producătorilor agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, valabil până la 31 decembrie 2024;
Subvenţii agricultură 2023. Intră banii pe card pentru motorină
– producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale;

– producătorilor agricoli persoane juridice.

Ce condiții trebuie să îndeplinească fermierii pentru a primi miile de euro

Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis pentru producţia de legume în spaţii protejate, beneficiarii trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele criterii de eligibilitate:

– să solicite ajutorul de minimis prevăzut de prezenta hotărâre;

– să utilizeze o suprafaţă cumulată de spaţii protejate de minimum 1.000 mp, cultivată exclusiv cu una dintre culturile de tomate, ardei gras şi/sau lung şi/sau gogoşar, castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac, ceapă verde;

– să marcheze suprafaţa prevăzută, la loc vizibil, cu o placă-indicator, pe care să se găsească inscripţia „Program susţinere legume, perioada 2023-2024„, să obţină producţiile minime corespunzătoare culturii de legume.
Angajări 2023: Ce salarii se oferă în agricultură, construcții, industria alimentară și IT – domeniile care vor rămâne fără facilități fiscale, din toamnă
De asemenea, ei trebuie să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu legume în spaţiile protejate în anul 2023, să deţină Registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor, să facă dovada obţinerii producţiei minime realizate, prin documente justificative în funcţie de forma de organizare şi să obţină legume care nu depăşesc conţinutul maxim aplicabil reziduurilor de pesticide.

Pentru suprafaţa prevăzută de 1000 mp se acceptă o diferenţă de – 50 mp rezultaţi în urma verificării în teren a suprafeţei cultivate cu legume„, se precizează în proiectul de act normativ.

Ce producții trebuie să obțină

Producţiile minime pe care trebuie să le obţină beneficiarii sunt:

– 3.000 kg/1.000 mp pentru cultura de tomate;

– 2.000 kg/1.000 mp pentru cultura de ardei gras şi/sau lung şi/sau gogoşar;

– 4.000 kg/1.000 mp pentru cultura de castraveţi;

– 1.500 kg/1.000 mp pentru cultura de fasole păstăi;

– 10.000 plante/1.000 mp pentru cultura de salată;

– 1.000 kg/1.000 mp pentru cultura de spanac;

– 100.000 bulbi/plante/1.000 mp pentru cultura de ceapă verde.

Fermierii pot accesa credite garantate de stat echivalente a „De 5 ori subvenția” – Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale crește valoarea creditelor pe care fermierii le pot accesa în condiții avantajoase, în baza adeverințelor emise de APIA. Astfel, în baza OUG 43/2013, Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) poate acorda garanții în favoarea instituțiilor finanțatoare cu care are încheiate Convenții de lucru, pentru garantarea creditelor fermierilor a căror valoare se ridică la „DE CINCI ORI SUBVENȚIA”.

„În urma discuțiilor cu fermierii și a consultărilor cu reprezentanții mediului bancar, am majorat valoarea creditelor garantate de stat  pe care fermierii le pot solicita în baza adeverințelor eliberate de APIA. Astfel, „Programul de 3 ori subvenția” devine „Programul de 5 ori subvenția”, ceea ce înseamnă că fermierii pot solicita acum credite echivalente cu valoarea subvenției cuvenite pe 5 ani. Acest instrument oferă fermierilor capitalul de lucru atât de necesar, la o dobândă foarte bună, dar și predictibilitatea de care au nevoie pentru a-și dezvolta afacerea, în condițiile în care plafonul de alocare este garantat de către Ministerul Agriculturii prin Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR). FGCR are deja încheiate Convenții de lucru, pentru garantarea creditelor „DE CINCI ORI SUBVENȚIA” cu 7 instituții finanțatoare, iar cu alte 3 instituții finanțatoare convențiile sunt în curs de semnare”, a declarat ministrul Florin BARBU.

Creditele se acordă pentru finanțarea activității curente/capitalului de lucru în agricultură, atât în sectorul vegetal cât și pentru sectorul zootehnic, pentru măsurile de ameliorare, cele de bunăstare și pentru schemele de sprijin cuplat pentru creșterea animalelor (SCZ), pe baza adeverințelor emise de APIA.

Reamintim că începând cu anul 2019, pentru garanțiile acordate în baza OUG 43/2013, comisionul de garantare a fost diminuat la 1,6% (primă unică) pe an pentru toate categoriile de beneficiari, indiferent de tipul acestora (SC, PFA, II, IF, persoane fizice care desfășoară activități economice, etc.), inclusiv pentru societățile nou înființate sau care nu au mai beneficiat de credite.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Obiectele pe care să nu le ții niciodată în dormitor. Îți strică somnul și nu te lasă să te odihnești
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
Playtech.ro
Zelenski şi-a anunţat demisia! Renunţă la postul de preşedinte fără părere de rău. Avertisment pentru NATO
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Angajații care vor da teste scrise. Își pot pierde posturile
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Sora lui Andrei Perneș trăiește o reală DRAMĂ! Ce a făcut la câteva ore de la înmormântarea fratelui său
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep va întări poziția României ca lider în producția de gaze din UE
MediaFlux
PPC, DECIZIE importantă pentru toți clienți! ESTE OBLIGATORIU! Se poate TĂIA CURENTUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!