Se dau 1.500 de euro de la stat. Banii sunt destinați fermierilor înscriși în Programul Tomata, suma fiind acordată pentru înființarea și întreținerea culturilor de roșii, ajutând astfel la stabilitatea și creșterea producției agricole. Astfel, 50% din suma totală, adică 750 de euro, va fi plătită la început pentru a facilita lansarea culturilor. Anul acesta, 25.600 de fermieri au depus dosare pentru a beneficia de acest program.
Având în vedere problemele actuale, cum ar fi seceta și crizele economice, acest ajutor financiar este crucial pentru fermieri. Interesul ridicat și numărul mare de cereri depuse indică importanța și necesitatea acestui sprijin.
Citeşte şi: Bani de la stat pe perioada verii. Ce români pot beneficia de stimulentul financiar
Florin Barbu, ministrul agriculturii, a subliniat că modificările aduse programului au contribuit la succesul său, facilitând accesul rapid la fonduri pentru fermieri și stimulând astfel creșterea și stabilitatea agriculturii românești. „Succesul acestui program este meritul legumicultorilor noștri, acești români gospodari care au tot sprijinul și respectul nostru. Vom continua să lucrăm pentru a îmbunătăți acest program, care, alături de alte măsuri, susține producția românească”, a spus Florin Barbu.
Citeşte şi: Bani de la stat pentru elevii şi studenţii care sunt angajați pe perioada vacanţei de vară 2024
Recent, fermierii din Buzău se confruntă cu o situație disperată în sezonul actual, pe fondul unei supraproducții de roșii. Investițiile lor considerabile în cultura de roșii nu sunt recuperate, iar tone întregi de legume sunt aruncate, în timp ce prețul de vânzare este extrem de scăzut. „Din cauza Programului Tomata, roșia a fost supraaglomerată. A fost o supraproducție și, din cauza aceasta, nu s-au vândut și au ajuns la gunoi”, a spus un legumicultor, citat de Gândul. „Am aruncat cred că peste 10 tone de roșii. Nici nu mi-am luat banii pe investiții. M-au costat numai cărbunii 300 de milioane plus oameni plătiți”, a spus un alt fermier.