Românii care strau la casă se opun acestei inițiative, invocând fie dificultăți legate de procedurile birocratice, fie obiceiul și confortul oferit de sobele tradiționale. „Trebuie să aduci certificat fiscal, buletin și adeverință din Registrul Agricol, iar noi, bătrânii, nu mai avem puterea să ne ocupăm de toate aceste formalități”, a declarat primarul comunei Călinești (Suceava), Petre Nemeș, citat de Capital.
Programul „Rabla pentru Sobe” vizează înlocuirea a 50.000 de sobe vechi din zonele montane ale României, iar fiecare primărie de comună va putea accesa până la 560.000 de lei din bugetul statului pentru a sprijini cetățenii în achiziționarea de sobe noi. Statul va subvenționa 70% din costurile achiziției, iar suma maximă acordată pentru fiecare familie este de 10.000 de lei. Acest ajutor financiar ar trebui să ajute la reducerea costurilor de încălzire pe termen lung și să contribuie la o ardere mai curată și mai eficientă a lemnului.
„Fiecare primărie de comună va accesa, prin Programul „Rabla pentru Sobe”, până la 560.000 de lei, bani ce vor ajunge la oamenii care locuiesc în cele aproximativ 900 de localități din zonele de munte din țara noastră. Estimăm finanțarea a aproximativ 50.000 de sobe cu maximum 10.000 de lei”, a transmis Administrația Fondului pentru Mediu, care insistă că, spun reprezentanții AFM, „programul are beneficii atât asupra mediului, având în vedere că sobele moderne consumă mai puțin lemn și asigură o ardere mai eficientă, cât și pentru gospodăriile care vor avea un confort termic mult mai bun”.
Locuitorii din zonele montane care au sobă veche și vor să o înlocuiască trebuie să meargă la primărie cu certificatul fiscal, cartea de identitate şi adeverința din Registrul Agricol. Cererile se pot depune până la 11 aprilie 2025, ora 23:59.