Se dau 15.000 de euro, în două tranşe, cu o singură condiţie. Plan ambiţios pentru atragerea angajaţilor calificaţi

Se caută nomazi digitali pentru Extremadura, o regiune aflată la granița dintre Spania și Portugalia.
Filip Stan
30 aug. 2024, 13:16
Se dau 15.000 de euro, în două tranşe, cu o singură condiţie. Plan ambiţios pentru atragerea angajaţilor calificaţi
Nomazii digitali în România ar putea primi noi beneficii

Extremadura îi invită pe profesioniștii care lucrează de la distanță să-și redescopere pasiunea pentru muncă și viață, oferindu-le până la 15.000 de euro.

Extremadura, o regiune autonomă situată la granița cu Portugalia, se confruntă cu provocări demografice, fiind comunitatea autonomă spaniolă cu cea mai mică populație. Pentru a combate acest fenomen și a atrage noi rezidenți, autoritățile locale au conceput un plan ambițios de atragere a angajaților la distanță.

Programul are scopul de a ajuta la relocarea a 200 de lucrători la distanță și nomazi digitali în regiune.

Nomazii digitali pot fi nedoriți în multe locuri, dar regiunea Extremadura, din Spania, dorește în continuare să-i găzduiască. Atât de mult încât le oferă ajutor financiar celor care fie se mută sau lucrează la distanţă acolo, scrie Euronews.

Vouchere pentru alimente până în 2027. Guvernul a modificat oficial plafonul. Primii bani din 2024, viraţi pe carduri în februarie

Programul se adresează profesioniștilor calificați care pot lucra complet online și la distanță. Candidații eligibili trebuie să se angajeze să locuiască și să lucreze în Extremadura pentru cel puțin doi ani. Atât cetățenii spanioli din alte regiuni, cât și străinii sunt bineveniți, cu condiția să nu fi locuit în Extremadura în ultimele șase luni și să dețină documentele necesare, notează şi Euro Weekly News.

Considerați odinioară beneficii pentru comunități, nomazii digitali au devenit nedoriți în multe zone din Europa, fiind acuzați că agravează gentrificarea (n.r proces urban care implică transformarea unui cartier sau al unei zone urbane, de obicei prin renovarea și modernizarea locuințelor și a infrastructurii)  și că determină creșterea prețurilor, excluzând populația locală.

Cu toate acestea, o regiune din Spania dorește în continuare să găzduiască lucrători la distanță, şi pentru care au pus la cale un program de sprijin financiar.

Este vorba despre regiunea Extremadura, o comunitate autonomă la granița cu Portugalia, care este una dintre regiunile mai puțin vizitate ale Spaniei, dar găzduiește rezervații naturale sălbatice, lanțuri montane pline de faună și o capitală presărată cu ruine romane.

Guvernul regional din Extremadura oferă nomazilor digitali până la 15.000 de euro pentru a se muta în această zonă. Comunitatea autonomă are una dintre cele mai mici populații din Spania și este una dintre cele mai puțin dezvoltate regiuni. Are unul dintre cele mai mici PIB-uri pe cap de locuitor din țară și una dintre cele mai ridicate rate ale șomajului, 17,6% comparativ cu media națională de 11,9%.

Pentru a sprijini atât populația, cât și economia, autoritățile din Extremadura au alocat 2 milioane de euro care vor fi folosiți pentru a ajuta la relocarea a 200 de lucrători la distanță și nomazi digitali în regiune.

Pe lângă ajutorul financiar, nomazii digitali se pot bucura de un cost al vieții scăzut în comparație cu multe alte zone din Spania. Comparativ cu capitala spaniolă Madrid, orașul Badajoz din Extremadura are în medie costuri cu 30% mai mici pentru mese în oraș, transport public și utilități, conform Numbeo.

Potrivit autorităților regionale, Extremadura nu are o infrastructură de transport dezvoltată, dar are o acoperire de fibră optică și de rețele mobile peste media națională.
Extremadura vizează lucrători la distanță care sunt profesioniști foarte calificați în industria tehnologică. Trebuie să poți lucra complet de la distanță și online „prin utilizarea exclusivă a mijloacelor și sistemelor IT, telematice și informatice.”

Nomazi digitali

Cei care doresc să aplice trebuie să se angajeze să mențină un loc de muncă la distanță și să locuiască în Extremadura timp de cel puțin doi ani. Atât cei care locuiesc în alte regiuni ale Spaniei, cât și cei care locuiesc în străinătate sunt eligibili, atâta timp cât nu au locuit în Extremadura în ultimele șase luni.

Cetățenii străini pot aplica, dar trebuie să fie rezidenți legali în Spania și să dețină un număr de identificare pentru străini (NIE) menționat pe certificatul verde al UE sau pe cardul TIE pentru non-UE.

Cetățenii din afara UE pot aplica, de asemenea, cu condiția să participe deja la programul Spaniei pentru viza de nomad digital.

Cei care nu dețin o viză de nomad digital trebuie să aplice mai întâi pentru aceasta și să obțină aprobarea autorităților spaniole, precum și un document de rezidență, înainte de a aplica pentru programul din Extremadura.

Femeile sub 30 de ani primesc 10.000 de euro, la care se adaugă 5.000 de euro după un stagiu de doi ani

Suma oferită variază. Femeile, tinerii sub 30 de ani și cei care aleg să se mute în localități cu mai puțin de 5.000 de locuitori pot primi o subvenție inițială de 10.000 de euro. Pentru ceilalți candidați, suma este de 8.000 de euro. După doi ani de ședere continuă, cei care decid să rămână încă un an pot beneficia de o a doua tranșă de 5.000 de euro, respectiv 4.000 de euro.

Data deschiderii aplicațiilor nu a fost încă confirmată, dar autoritățile spun că aceasta va fi în ziua următoare publicării schemei în Monitorul Oficial al Extremadurei, probabil în jurul mijlocului lunii septembrie.

Autoritățile spun că aplicațiile vor rămâne deschise până când toate fondurile pentru aproximativ 200 de nomazi digitali vor fi alocate, ceea ce va fi cel puțin o lună, dar nu mai mult de un an.

Aplicațiile trebuie depuse electronic folosind Punctul de Acces Electronic General din Extremadura. Solicitanții trebuie să dețină un certificat digital sau un card electronic de identitate spaniol care permite identificarea electronică.

Trebuie să trimiți formularul de aplicație împreună cu un document oficial emis de țara ta sau de o altă regiune din Spania pentru a-ți dovedi locul actual de reședință și un certificat de la angajatorul tău care să te autorizeze să lucrezi în Extremadura sau de la distanță în Spania sau, dacă ești lucrător independent, un document care să detalieze termenii și condițiile în care vei desfășura activitatea profesională de la distanță.

Dacă te muți dintr-o altă regiune spaniolă, vei avea nevoie de un raport original furnizat de Trezoreria Generală a Securității Sociale care să arate că ești la zi cu plățile pentru securitatea socială, un document care să certifice că ești la zi cu plățile de impozite și un certificat care să ateste că nu ai datorii la Trezoreria din Extremadura.

Documentele care nu sunt în spaniolă trebuie însoțite de o traducere legală autorizată de un profesionist. Solicitanții vor primi un răspuns în termen de trei luni dacă au avut succes.

Cei care au succes trebuie să se înregistreze într-o municipalitate din Extremadura pentru a obține un certificat de înregistrare locală (padrón) în termen de trei luni. După aceasta, ai o lună pentru a solicita plata grantului, care va fi efectuată într-o singură tranșă.

Legislația pentru nomazii digitali ia avânt în România: fără taxe și contribuții pe salarii

Legislația cu privire la nomazii digitali ia avânt în România. Proiectul de lege privind regimul fiscal al nomazilor digitali ar putea fi votat marți, 28 februarie, de Camera Deputaților, for decizional.

Așadar, străinii care vin în România și lucrează de la distanță ar putea avea mai multe beneficii.

Nomazii digitali nu vor fi obligați să plătească taxe în România, fiind considerați persoane care stau maximum 183 de zile pe teritoriul țării.

„Veniturile din salarii sau asimilate salariilor obţinute de persoana fizică cu statut de nomad digital definit potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvemului nr.194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare, din activitatea pe care o prestează in baza unui contract de muncă la o companie înregistrată în afara României și care prestează servicii prin utilizarea tehnologiei informaţiei și comunicaţilor sau care deţine o companie înregistrată în afara României, în cadrul căreia prestează servicii prin utilizarea tehnologiei informaţiei și comunicaţiilor și poate desfăşura activitatea de angajat sau activitatea din cadrul companiei, de la distanţă, prin utilizarea tehnologiei informaţiei și comunicaţiilor, în condiţile în care persoana fizică este prezentă pe teritoriul României pentru o perioadă sau mai multe perioade care nu depășesc 183 de zile pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat”, potrivit proiectului de lege.

Citește și: România, locul 3 în topul celor mai bune ţări unde să lucrezi de la distanţă. Între 111 state, suntem devansaţi doar de Portugalia şi Spania

Beneficii pentru nomazii digitali:

  1. Stabilirea regimului juridic iscal al nomadului digital;
  2. Scutirea de plata impozitului pe venit;
  3. Scutirea de la plata contribuțiilor de asigurări sociale, respectiv contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate.

„Prezenta propunere legislativă are ca scop modificarea si completarea legislaţiei fiscale române, în vederea reglementării unui regim juridic de natură fiscală clar definit și aplicat nomazilor digitali, precum și asigurarea unui tratament fiscal avantajos al veniturilor obținute de aceștia pe perioada în care se află pe teritoriul României pentru ca tara noastră să beneficieze de cât mai multe resurse financiare aduse direct în economie prin prezenţa cât mai multor nomazi digitali aici, în România”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Lege pe model portughez

Maria Gabriela Horga, deputat liberal și vice-președinte al comisiei de buget-finanțe spune că, proiectul aflat pe masa deputaților are ca scop clarifcarea regimului fiscal pentru nomazii digitali pentru a evita dubla impozitare a acestora. Aceasta spune că prezenta cât mai multor nomazi în România va duce la obținerea de resurse financiare aduse direct în economia țării.

„Legea mea privind regimul fiscal al nomazilor digitali a primit raport favorabil din partea Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci a Camerei Deputaţilor. Am iniţiat acest proiect de lege, împreună cu colega mea, Diana Buzoianu. Clarificăm regimul fiscal al nomazilor digitali pentru a evita dubla impozitare a acestora. Propunerea urmează să fie votată de plenul Camerei Deputaţilor, for decizional”, transmite Horga, inițiatorul proiecului.

Citește și: Pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru abuzul sexual asupra minorilor prevăzute de un proiect de lege aprobat de Senat

Ce sunt nomazii digitali

„Nomadul digital este o persoană care călătoreşte şi, în acelaşi timp, lucrează dintr-o ţară străină prin intermediul internetului”, explică deputatul PNL.

„În ultimii ani, numărul acestora a crescut la nivel mondial. Au crescut şi beneficiile pe care le pot obţine statele prietenoase cu nomazii digitali. Prin prezenţa cât mai multor nomazi digitali în România, ţara noastră va beneficia de mai multe resurse financiare aduse direct în economie. Pandemia a accelerat fenomenul lucrului de la distanţă şi tot mai multe ţări au adoptat sau urmează să adopte facilităţi fiscale pentru a-i atrage pe lucrătorii de la distanţă”, mai spune Horga.

Aceasta mai explică și că „Portugalia a aprobat recent o viză specială pentru lucrătorii digitali şi facilităţile îi atrag pe nomazii digitali atât în oraşe precum Lisabona şi Porto, cât şi pe insula Madeira, unde a fost înfiinţat un sat nomad digital”.

DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Unde votăm pe 24 noiembrie și cum afli la care secție de votare ești arondat. Mulți oameni vor vota în alte locuri față de cele în care erau obișnuiți
Capital.ro
Se transferă minim 2.300 de lei pe cardurile românilor. Decizie la Guvern. Plăți finale pe 2 decembrie
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Elevii care vor primi 1.100 de lei! Care sunt CONDIȚIILE pentru a primi banii
Adevarul
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. Analist: „Mă aștept ca Simion să nu fie susținut” | ANALIZǍ
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Medicament retras de urgență din farmacii. Poate provoca efecte secundare grave
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Ilegal pentru proprietarii de locuințe. Poliția intră peste tine în casă și confiscă tot
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Cinci copii de la o grădiniță din Timișoara, spitalizați cu simptome de toxiinfecție alimentară
MediaFlux
A MURIT DUMNEZEU! ERA mâna dreaptă a lui CEAUȘESCU
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Burse de 1.000 de lei pentru elevii din acest județ. Ce trebuie să facă pentru a fi eligibili