Se dau 500 de euro gratis de la stat! Acești bani reprezintă un ajutor social de care vor beneficia doar cei care sunt capabili să muncească, dar care nu se pot întreține din resursele proprii.
În această categorie intră și șomerii sau persoanele care câștigă atât de puțin încât nu își pot finanța singuri mijloacele de trai.
Pot primi acești bani și persoanele care nu pot munci, dar au nevoie de asistență, asta dacă locuiesc împreună cu persoane apte de muncă într-o așa-numită comunitate de nevoi. La calcularea alocației de cetățean sunt luate în considerare toate persoanele care locuiesc cu persoana respectivă.
Aproximativ o jumătate de milion de români și bulgari lucrează în prezent, în Germania, însă nu toți au un loc de muncă pe termen lung. Cu toate acestea, numărul celor care primesc venitul de cetățean s-a triplat, ajungând la 150.000 de persoane. Până acum nouă ani, românii și bulgarii nu aveau voie să lucreze în Germania.
În aceste momente, doar 7% dintre românii apți de muncă primesc venitul de cetățean, ceea ce este mai puțin decât media UE pentru străini. De asemenea, aproximativ 18% dintre bulgari primesc venitul de cetățean în Germania.
Începând de la 1 ianuarie 2023, în Germania se plătește venitul de cetățean. Acesta este o formă de ajutor social, de stat care a înlocuit precedenta indemnizație de șomaj, cunoscută sub numele de Hartz IV.
Potrivit legislației în vigoare, rata standard de acordare a banilor cetățenilor este de 502 euro și este alocată în special persoanelor singure și față de rata anterioară, aceasta vine cu o creștere de 53 de euro pe lună față de rata anterioară.
Astfel, se dau 502 euro pentru o singură persoană, 451 de euro pentru partenerii maritali sau necăsătoriți ai unei coabitări, 420 de euro pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 14 și 17 ani, 348 euro pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 și 13 ani și 318 euro pentru copiii cu vârsta de până la 5 ani inclusiv. Autoritățile anunță că plata are loc în ultima zi lucrătoare a lunii precedente.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, anunța în luna mai a anului trecut că aproximativ 870.000 – 880.000 de lucrători permanenți şi în jur de 180.000 – 190.000 de lucrători sezonieri români se aflau în Germania, transmite stiridiaspora.ro.
Datele publicate de Departamentul Românilor de Pretutindeni de la acea dată arătau că românii plecați la muncă în Germania activează în domenii precum agricultură, construcții, în domeniul sanitar, dar și de îngrijire.