Conform ultimului set de măsuri fiscale, angajații români ar putea să primească bani în loc de tichete de masă sau carduri pentru alimente. Valoarea unui bon de masă ar fi ajuns la 40 de lei.
Dacă vreți să donați sânge, trebuie să știți că veți avea și anumite beneficii, inclusiv tichete de masă. Orice cetățean român, care a împlinit vârsta de 18 ani, are dreptul de a dona sânge. Bineînțeles că trebuie să îndepliniți anumite condiții de sănătate, pentru a putea face acest gest caritabil. În schimb, veți primi și mai multe beneficii, din partea statului.
Dacă v-ați hotărât să donați sânge, trebuie să știți că veți beneficia de anumite drepturi și avantaje. Înainte de a face acest gest, veți fi supus unor analize, pentru a evita riscul de a îmbolnăvi persoana sau persoanele care vor primi sângele dumneavoastră.
Beneficiile care sunt acordate donatorilor de sânge sunt menite să încurajeze acest gest, care poate salva viața altor oameni.
Legislația din România prevede ca orice persoană care vrea să doneze sânge să fie informată corect, în legătură cu ceea ce implică acest act caritabil. Astfel, donatorului de sânge i se va explica, cu exactitate, ce analize i se fac și ce scop au acestea.
În pus, donatorul are dreptul de a primi buletinul cu rezultatele analizelor. Dacă ați donat sânge, trebuie să știți că, în fiecare an, aveți dreptul de a efectua un examen radiologic pulmonar, un examen biologic extins si un examen cardiologic, fără să plătiți.
Vouchere pentru donatori de sânge. De asemenea, persoanele care donează sânge în mod regulat pot primi gratuit un tratament cu fier, în cazul în care se depistează că au deficit de fier, din cauza donărilor.
Iată care sunt și celelalte beneficii de care se pot bucura donatorii de sânge:
Cel mai important lucru de care trebuie să țineți cont, atunci când mergeți să donați sânge, este acela că gestul dumneavoastră poate salva chiar și trei vieți, la o singură donare.
Dacă vreți să faceți acest lucru în mod regulat, organismul dumneavoastră va avea parte de mai multe beneficii. Astfel, imunitatea va crește, iar rezistența organismului va deveni mult mai bună.
Riscul de face cancer, infarct sau accident vascular cerebral scade. De asemenea, se reduce nivelul de fier. În cazul în care aveți o cantitate prea mare în organism, colesterolul va crește și puteți să vă confruntați cu boli cardiovasculare.
Țineți cont de faptul că sângele nu poate fi cumpărat și nu poate fi produs, ceea ce înseamnă că se obține doar de la alte persoane, care acceptă să doneze.
Se schimbă banii! Când vor ține românii noile bancnote euro în mână și când va deveni Leul istorie
În mod normal, un adult sănătos are aproximativ 7 litri de sânge în corp, iar la o donare se vor recolta 450 de mililitri. Astfel, gestul de a dona sânge nu reprezintă niciun pericol pentru dumneavoastră.
Organismul va reface cantitatea de sânge donată în aproximativ două ore.
Ca să puteți dona sânge, trebuie să îndepliniți următoarele condiții:
În momentul în care veți ajunge la centrul de donare, veți completa un chestionar, care cuprinde întrebări legate de sănătatea dumneavoastră și de stilul de viață.
Trebuie să aveți la dumneavoastră și cartea de identitate, pe baza căreia vi se va face carnetul de donator. De fiecare dată când veți reveni să donați sânge, va trebui să prezentați carnetul de donator și un act de identitate.
Cu ajutorul acestui carnet de donator, se poate ține evidența frecvenței de donare. În acest fel, nu puteți încălca perioada minimă dintre două donări, care este de cel puțin 8 săptămâni.
Pentru un angajat care lucrează 22 de zile, valoarea tichetelor de masă obținute va fi de 880 de lei, în 2024. De menţionat este faptul că, creşterea valorii tichetelor de masă nu este obligatorie pentru angajatori, suma de 40 de lei reprezentând plafonul maxim care poate fi acordat şi care se va menține până în septembrie 2024, când ar putea avea loc o nouă majorare a valorii tichetelor de masă pentru angajaţi.
Ordonanţa vine şi cu un element de noutate şi anume că sumele reprezentând valoarea nominală a tichetelor de masă şi a voucherelor de vacanţă acordate potrivit legii vor fi incluse în baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care obţin venituri din salarii şi asimilate salariilor, astfel că vor fi impozitate cu 10%.
Piața tichetelor de masă în 2024. Cum sunt folosite de angajatori pentru a compensa scăderea veniturilor reale diminuate de inflație
Tichetele de masă au ajuns să reprezinte, în 2024, unul dintre puținele instrumente eficiente în lupta cu inflația care erodează tot mai mult puterea de cumpărare, arată o analiză realizată recent de firma de consultanță fiscală Frames, pe baza datelor de la Registrul Comerțului, Ministerului Finanțelor, REVISAL, CNP, FMI, SNAP, și Eurostat.
În contextual actual, piața tichetelor are șanse să marcheze, în 2024, un record istoric, de peste 7 miliarde de euro, cu condiția ca statul să ofere predictibilitate fiscală, să susțină dreptul firmelor de a le oferi angajaților aceste beneficii, fără să le impună noi taxe și impozite. Angajatorii se bazează anul acesta pe faptul că, începând cu 1 ianuarie 2024, valoarea tichetelor de masă a crescut de la 35 la 40 de lei, astfel că, pentru cei care au normă întreagă de muncă, acestea asigură un venit suplimentar de 880 de lei.
„În sectorul bugetar, statul va oferi o creștere salarială de 5%, în marea majoritate a sectoarelor, iar în economia privată sunt foarte puține companii care vor oferi angajaților creșteri salariale peste nivelul inflației”, afirmă analiștii Frames.
Plusarea bonusării prin prisma tichetelor de masa este considerată de analiști una dintre puținele măsuri menite să susțină puterea de cumpărare a angajaților, într-un an în care inflația va continua să fie la un nivel ridicat, de 6% (conform prognozei bugetare), iar creșterile salariale vor fi, în multe domenii, sub acest procent.
Potrivit Frames, valoarea programului de tichete de masă ar putea depăși, în acest an, 31,68 miliarde de lei, luând în calcul o medie de 40 de lei/tichet/22 de zile pe lună.
„Sunt peste 3 milioane de beneficiari care își vor putea vedea veniturile mai mari cu 880 de lei, în cazul unei norme complete de muncă. Adăugați și valoarea tichetelor cadou, a celor de studii, vacanță și a celorlalte tipuri de tichete și am putea ajunge, în 2024, la un stimul de peste 35 miliarde de lei, adică aproape 7 miliarde de euro. E un pas semnificativ pentru susținerea puterii de cumpărare în condițiile în care, să nu uităm, consumul reprezintă principalul motor al economiei”, afirmă economistul Adrian Negrescu, managerul Frames.
Tichetele de masă au devenit un as în mâneca angajatorilor pentru a încerca să-și fidelizeze angajații
Având în vedere că în cursul acestui an, din cauza dificultăților cauzate de majorarea impozitelor și, în special, de inflație, numeroase companii nu vor avea posibilitatea de a majora salariile, se preconizează că tichetele vor reprezenta o soluție ideală pentru a-și menține loialitatea angajaților.
O cercetare realizată de Frames, la finele anului trecut, arăta că 66,7% dintre managerii intervievați declarau că vor suporta din bugetul propriu (al firmelor) taxarea cu 10% a tichetelor de masă, măsură intrată în vigoare la 1 ianuarie 2024. În decembrie 2023, cifrele arătau că 34,8% dintre manageri vor acorda prime salariale sau cadouri, 30,4% – tichete cadou și prime salariale iar 26,1% doar tichete cadou.
În ceea ce privește valoarea bonusurilor, cei mai mulți dintre antreprenorii și managerii chestionați (44,4%) declarau în decembrie că urmau să ofere beneficii între 1000 și 1500 de lei, iar 16,7% între 2000 și 2500 lei. Un procent similar afirmau că vor oferi bonusuri între 300 și 1000 de lei, majoritatea respondenților fiind din domeniul IMM-urilor. La polul opus, numai 5,6% au declarant că vor oferi bonusuri simbolice, de până în 300 de lei.
„E un semnal important care arată că firmele își doresc să își protejeze angajații în fața efectelor creșterii taxelor și a inflației, iar tichetele reprezintă un instrument eficace, în condițiile în care taxele salariale sunt în continuare foarte mari raportat la media regional. Este o piață care crește semnificativ și sănătos, cu efecte benefice. Poate cel mai mare atuu este că tot mai multe firme fiscalizează, practic, toate beneficiile oferite angajaților (tichete de masă, cadou, vacanță etc.) în loc să ofere bani în plic, prin ocolirea taxelor”, arată analiza Frames.
Potrivit rezultatelor Barometrul de opinie în rândul investitorilor, dezvoltat de Frames în perioada 8-10 decembrie 2023, la care au răspuns 1082 de antreprenori, manageri și angajați cu funcții de răspundere din domenii diverse, precum IT&C, Asigurări, Echipamente, Materii prime, Energie, FMGC sau Turism, 52,6% dintre investitori au declarat că vor pune la dispoziția angajaților variante de beneficii extrasalariale, în încercarea de a securiza forța de muncă.
66,7% dintre firme vor oferi, în primul rând, tichete de masă, urmate de tichetele cadou, voucherele de vacanță, cursurile de pregătire și pachetele de servicii de sănătate și sport.
Tichetele de masă sunt totodată considerate și cel mai apreciat beneficiu extrasalarial oferit angajatilor români, potrivit unui studiu de percepţie privind biletele de valoare, derulat de Asociaţia Profesională a Emitenţilor de Tichete (APET), arată sursa citată.
Frames susține că piața tichetelor are șanse să crească puternic în următorii ani, mai ales în condițiile în care peste 1,5 milioane de angajați încă nu beneficiază de aceste forme de susținere financiară din partea angajatorilor.
„Ce ar însemna ca toți cei aprox. 5,5 milioane de angajați înregistrați în REVISAL să primească tichete? Ar fi o afacere excelentă pentru salariați, dar și pentru stat, pentru că ar susține puterea de cumpărare, mai ales în contextul inflației din 2024 și a provocărilor majore ce ne așteaptă în 2025, un an în care vom deconta economic toate efectele creșterilor de taxe și măsurilor luate în ultimii ani. (…) Dincolo de taxarea de 10% a tichetelor, de la 1 ianuarie, sperăm să nu mai vedem alte artificii fiscale, pentru că orice decizie de creștere a taxelor va determina tot mai multe companii să renunțe la a oferi tichete angajaților”, a adăugat Adrian Negrescu.
Economistul susține că statul ar trebui să mizeze pe acest sistem prin facilități fiscale și nu prin creșterea taxelor. Nevoia de predictibilitate fiscală este esențială pentru dezvoltarea acestui sistem de facilități pentru angajați.
Tichete de masă 2024. Potrivit analiștilor de la Frames, Guvernul are datoria de a rezolva și problema adaosurilor comerciale la produsele alimentare de bază, acolo unde, dincolo de ieftinirile conjuncturale, am asistat la efecte nedorite, precum creșterea importurilor de alimente de bază.
„Plafonarea adaosului a adus efecte pozitive pentru populația săracă, dar a creat efecte negative în sectorul agroalimentar. Cred că statul ar trebui să se decidă în privința acestui program – dacă îl va prelungi sau îl va transforma într-un alt instrument de protecție socială. O soluție optimă ar putea fi acordarea unor tichete sociale dedicate exclusiv achiziției de alimente de bază, mai cu seamă că infrastructura cardurilor sociale există deja”, a mai spus Negrescu.
Dezvoltarea unui astfel de program s-ar înscrie și în tendințele la nivel internațional, subliniate de Organizația Mondială a Comerțului, care estima într-o analiză că statele ar trebui să se folosească de soluția tichetelor pentru a ajuta populația vulnerabilă. Un astfel de sistem prin care ar putea fi acordate subvenții pentru consumatori, orientate către cei mai săraci, ar putea reprezenta un instrument practic pentru factorii de decizie politică în vederea îmbunătățirii accesului la alimente, arată Frames.
Analiza Frames a fost realizată pe baza datelor de la Registrul Comerțului, Ministerului Finanțelor, REVISAL, CNP, FMI, SNAP, Eurostat și surse proprii.