Se dau bani de la stat. Crescătorii de bovine primesc în aceste zile subvenția de 1473 de lei de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că plățile vizează atât vacile de carne, cât și bovinele din rase de lapte. Subvențiile se dau pe cap de animal, iar fermierii pot beneficia fie de diferența rămasă din avans, fie de întreaga sumă stabilită dacă nu au fost incluși în prima tranșă de plăți.
Sprijinul oferit de APIA îi ajută pe fermierii români și contribuie la susținerea și dezvoltarea sectorului zootehnic. Cu banii primiți, crescătorii de vaci de lapte și de carne își pot crește animalele în condiții potrivite.
Pentru vacile de lapte fermierii vor primi subvenții în valoare de 296,12 euro pe cap de animal. La un curs valutar de 4,9753 lei/euro, înseamnă că fermierii vor primi 1.473,28 lei/cap de animal.
Pentru aceste subvenții, fermierii se regăsesc în două situații:
1. Cei care au primit avansuri de 70%, respectiv 1.031,30 lei/cap de animal, mai primesc diferența de 30%, adică 441,98 lei/cap de animal.
2. Cei care nu au primit avansuri primesc întreaga sumă stabilită, de 1.473,28 lei/cap de animal.
Crescătorii de bovine de carne beneficiază de subvenții prin schema PD-22 „Sprijin cuplat pentru venit – carne de vită”. Cuantumul stabilit pentru această categorie este de 190,82 euro pe cap de animal, echivalentul a 949,38 lei/cap de animal, potrivit reprezentanților APIA.
Citește și Alocaţii 2025. Măsuri dure de austeritate, se taie şi banii copiilor
Și în această situație crescătorii pot fi în unul dintre cele două cazuri:
1. Fermierii care au primit avansuri de 70%, respectiv 664,56 lei/cap de animal, mai primesc diferența de 30%, adică 284,81 lei/cap de animal.
2. Fermierii care nu au primit avansuri primesc suma totală de 949,38 lei/cap de animal.
APIA a stabilit că plățile pentru subvențiile aferente anului 2024 trebuie finalizate până la data de 30 iunie 2025. Astfel, fermierii au la dispoziție o perioadă clară în care să își primească drepturile financiare pentru sectorul zootehnic.
Plățile finale realizate de APIA subliniază angajamentul instituției față de sprijinirea fermierilor români, asigurându-le resurse financiare esențiale pentru gestionarea fermelor. Subvențiile sunt acordate pe baza unor calcule transparente, potrivit ziarulargesul.ro.