Se acordă un nou ajutor financiar pentru fermieri. Ministerul Agriculturii a introdus eco-schema PD-28, iar cei care îndeplinesc condițiile pot beneficia de o subvenție de peste 50 de euro/hectar.
Potrivit ministerului, eco-schema PD-28 se referă la menținerea de zone neproductive și/sau înființarea de elemente noi de peisaj pe terenurile arabile.
Pentru a putea beneficia de sprijin, fermierii trebuie să aloce cel puțin 2 la sută din suprafața arabilă a fermei în vederea menținerii zonelor neproductive și/sau înființării de elemente noi de peisaj, notează agro-tv.
Fermierii spun că schema de sprijin le va aduce ”sume bune” și își fac deja calcule referitoare la condițiile ce trebuie îndeplinite.
”Această nouă eco-schemă, PD-28, va aduce sume bune, între 50 și 70 de euro pe unitatea de suprafață în funcție de numărul solicitanților. Aici, conform acestei eco-scheme, trebuie să lăsăm o suprafață de 2 la sută pârloagă, care nu înseamnă teren lăsat pur și simplu, ci teren întreținut. Bucuria cea mai mare este că această suprafață poate fi calculată prin factor de conversie de 1 la 9 pentru marginile de câmp. Adică la 1.000 de hectare, trebuie să las 20 de hectare pârloagă. Dacă las benzi pe capătul solelor, cuprinse între 1 și 20 de metri, acea bandă se va socoti, și atunci, în loc de 20 de hectare, va trebui să mai las undeva la 2,3 – 2,4 hectare”, a explicat, în emisiunea Agricultura la Raport, fermierul Cosmin Iancu.
Același fermier este de părere că singura problemă privind implementarea acestei subvenții ar fi legată de aplicația APIA pentru digitizarea parcelelor, care nu permite delimitarea marginilor de câmp. Se speră însă că problema va fi rezolvată până la sfârșitul perioadei de depunere a cererilor.
”Conform întâlnirilor și discuțiilor purtate la informările APIA, exista și aici o problemă, în sensul că această nouă aplicație nu permite digitizarea acestor benzi de teren, dar sper că se va rezolva. Nu este greu de îndeplinit și ar fi păcat ca un număr cât mai mare de fermieri să nu o aplice”, spune Iancu.
Ministerul Agriculturii intenționează să acorde pentru fermieri, prin această schemă de sprijin, 58,18 euro/ha.
Cuantumul ajutorului poate să crească sau să scadă, în funcție de numărul fermierilor care aplică. Pentru mai multe detalii privind această subvenție, fermierii sunt îndrumați să citească informarea publicată de Ministerul Agriculturii.