Se dau sporurile de weekend din nou. Legea va fi schimbată, a anunțat ministrul de Interne de atunci încă din luna februarie. ”Vom face toate demersurile pentru a corecta legislaţia şi a reveni la un nivel de remuneraţie corespunzător lunii noiembrie 2024”, a explicat Predoiu.
”Am avut însă un debut de an uşor tensionat prin ricoşeu, ca să spun aşa, şi Ministerul Afacerilor Interne a fost afectat de o serie de prevederi legislative adoptate de Guvern, sub presiunea unor nevoi bugetare şi a unei nevoi de ajustare a cheltuielilor bugetare în prima fază, pentru a putea să relaxăm lucrurile pe parcursul anului, dar, aşa cum v-am spus din prima clipă prin intermediul liderilor de sindicat cu care am discutat imediat, vom rezolva problema”, a afirmat, miercuri, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, la bilanţul Poliţiei de Frontieră, conform News.ro.
Guvernul modifică ordonanţa-trenuleţ. Se măresc salariile şi se aprobă sporurile
Potrivit acestuia se vor găsi soluţii pentru plata orelor lucrate de către poliţişti. ”E vorba de problema plăţii orelor prestate în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale, celebrul SDSL, un acronim care a fost vehiculat mai mult decât era cazul în ultima perioadă, pentru că, aşa cum am spus din prima clipă, vom face toate demersurile pentru a corecta legislaţia şi a reveni la un nivel de remuneraţie corespunzător lunii noiembrie 2024. Şi pot să vă spun că este iminentă această modificare”, a mai afirmat ministrul de Interne.
Acesta a anunţat că angajaţii din minister, de la Juridic şi Economic, au lucrat împreună cu cei de la Finanţe, ”pentru a pregăti forma finală a reglementării care să procedeze la această ajustare”.
Veste bună pentru bugetari, cum se ocoleşte „ordonanţa-trenuleţ” în multe instituţii de stat
”Deci să sperăm că am depăşit aceste momente tensionate”, a mai declarat ministrul. Ordonanţa trenuleţ, adoptată la finalul anului trecut, a dus la numeroase proteste din partea sindicaliştilor din sistem, din cauza faptului că a fost eliminată plata orelor efectuate în zilele de weekend şi sărbători legale.
Sporurile de weekend şi pentru profesori. Profesorii, directorii și inspectorii din București care lucrează sâmbăta și duminica au un spor de 100% din salariul de bază, după cum prevede Contractul Colectiv de Muncă la nivelul grupului de unități al Inspectoratului Școlar al Municipiului București.
Art. 27 – „(1) Angajații au dreptul, între două zile de muncă, la un repaus care nu poate fi mai mic de 12 ore consecutive.
(2) În fiecare săptămână, angajații au dreptul la două zile consecutive de repaus, de regulă sâmbătă și duminica.
(3) În cazul în care activitatea la locul de muncă nu poate fi întreruptă în zilele de sâmbătă și duminică, în cadrul Comisiei paritare de la nivelul unității/instituției prevăzute în Alexa nr.3, se vor stabili condițiile în care zilele de rapaus vor fi acordate în alte zile ale săptămânii. În condițiile legii, salariații aflați în această situație beneficiază de un sport de 100% din salariul de bază”, se arată în contractul colectiv de muncă al ISMB.
Potrivit Legii nr. 153/2017, dacă compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă, munca suplimentară prestată în zilele de repaus săptămânal va fi plătită în luna următoare cu un spor de 100% din salariul de bază, corespunzător orelor suplimentare efectuate.
Articolul 21 – „Sporul pentru munca suplimentară>
(1) Munca suplimentară prestată peste programul normal de lucru, precum și munca prestată în zilele de sărbători legale, repaus săptămânal și în alte zile în care, în conformitate cu legea, nu se lucrează, se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.
(2) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut la alin. (1), munca suplimentară prestată peste programul normal de lucru va fi plătită în luna următoare cu un spor de 75% din salariul de bază, solda de funcție/salariul de funcție, indemnizația de încadrare, corespunzător orelor suplimentare efectuate.
(3) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut la alin. (1), munca suplimentară prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, va fi plătită în luna următoare cu un spor de 100% din salariul de bază, solda de funcție/salariul de funcție, indemnizația de încadrare, corespunzător orelor suplimentare efectuate.
(4) Plata muncii în condițiile alin. (2) și (3) se poate face numai dacă efectuarea orelor suplimentare a fost dispusă de șeful ierarhic în scris, fără a se depăși 360 de ore anual. În cazul prestării de ore suplimentare peste un număr de 180 de ore anual, este necesar acordul sindicatelor reprezentative sau, după caz, al reprezentanților salariaților, potrivit legii.
(5) La locurile de muncă la care durata normală a timpului de lucru a fost redusă, potrivit legii, sub 8 ore pe zi, depășirea programului de lucru astfel aprobat se poate face numai temporar, fiind obligatorie compensarea cu timp liber corespunzător.
(6) Prevederile prezentului articol nu se aplică persoanelor salarizate prin plata cu ora, prin cumul de funcții în cadrul aceleiași instituții sau autorități publice ori persoanelor angajate cu timp parțial.”
Codul Muncii prevede că românii care sunt angajați în mediul privat pot lucra în zilele de sâmbătă și duminică, însă totul depinde de locul de muncă, de domeniu și de înțelegerea cu angajatorul. Lucrurile sunt diferite pentru cei care lucrează la stat. Ce drepturi au bugetarii care lucrează în weekend.
Potrivit unui raport al Minsterului Finanțelor, în România există aproape 1,3 milioane de bugetari. La finalul lunii februarie, rapoartele indicau un număr de 1.289.965 de români care lucrează la stat, cei mai mulți dintre ei fiind angajați la Ministerul Educației. Circa 64% dintre bugetari lucrează în administrația centrală.
Citește și: Salarii majorate cu 25%. Anunţul făcut de bugetarii cu cele mai multe sporuri din România
Zilele de sâmbătă și de duminică lucrate sunt reglementate de Codul Muncii pentru cei ce lucrează în mediul privat, dar lucrurile stau diferit în ceea ce privește bugetarii. Așdar, aici intervine Legea Salarizării Unitare (Legea cadru nr. 153 din 2017, intrată în vigoare la data de 1 iulie 2017).
Potrivit Articolului 21, alineatul (1) din Legea Salarizării Unitare, „munca suplimentară prestată peste programul normal de lucru, precum și munca prestată în zilele de sărbători legale, repaus săptămânal și în alte zile în care, în conformitate cu legea, nu se lucrează, se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia”.
Alineatul (3) din Legea Salarizării Unitare prevede că: „În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut la alin. (1), munca suplimentară pestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, va fi plătită în luna următoare cu un spor de 100% din salariul de bază, solda de funcție/salariul de funcție, indemnizație de încadrare, corespunzător orelor suplimentare efectuate”.
Totodată, se ține cont și de faptul că legea mai spune și că „plata muncii în condițiile alin. (2) și (3) se poate face numai dacă efectuarea orelor suplimentare a fost dispusă de șeful ierarhic în scris, fără a se depăși 360 de ore anual. În cazul prestării de ore suplimentare peste un număr de 180 de ore anual, este necesar acordul sindicatelor sau, după caz, al reprezentanților salariaților, potrivit legii”.
Citește și: Adio salarii umflate cu sporuri. Cine sunt bugetarii care vor avea venituri mai mici de anul viitor