Armata şi forţele aliate i-au atacat pe insurgenţi lângă Halfaya în timpul nopţii, cucerind câteva poziţii, a declarat ONG-ul cu sediul în Marea Britanie.
Cel puţin 22 de membri ai facţiunii Jaish al-Izza au murit în ambuscade şi zeci de persoane au fost rănite, cel mai mare bilanţ de victime în rândul combatanţilor în nord-vestul ţării după multe luni, potrivit OSDO.
Observatorul a declarat că nu este clar dacă membri ai forţelor proguvernamentale au fost ucişi.
Schimburi de focuri intermitente au izbucnit în nord-vestul Siriei după o înţelegere în septembrie între Rusia, un aliat-cheie al Damascului, şi Turcia, care sprijină opoziţia.
Acordul de stabilire a unei zone demilitarizate a oprit ofensiva armatei împotriva regiunii Idlib deţinute de rebeli, inclusiv zone din apropiere din cadrul provinciilor Hama şi Alep.
Cel puţin 500.000 de persoane au murit în Irak, Afganistan şi Pakistan de la declanşarea de către SUA a ‘războiului împotriva terorismului’ după atentatele de la 11 septembrie 2001, arată un raport al Institutului Watson pentru relaţii internaţionale al Universităţii Brown (statul american Rhode Island), transmite AFP.
Raportul, prezentat joi, indică un bilanţ de 480.000-507.000 morţi, dar atrage atenţia că numărul real al victimelor ar putea fi mai ridicat.
Acest nou bilanţ ‘arată o creştere de 110.000 (victime) faţă de cel precedent’, dat publicităţii în august 2016.
‘Chiar dacă războiul împotriva terorismului este adesea neglijat de opinia publică, de presa şi de aleşii americani, creşterea numărului de morţi dovedeşte că, departe de a se reduce, acest război rămâne intens’, adaugă raportul.
Bilanţul include victimele din rândul civililor, insurgenţilor, poliţiei şi forţelor de securitate locale, precum şi al militarilor americani şi din forţele aliate.
Irakul furnizează cel mai mare număr de civili ucişi (între 182.272 şi 204.575), urmat de Afganistan (38.480) şi de Pakistan (23.372).
Aproape 7.000 de militari americani şi-au pierdut viaţa în Irak şi în Afganistan.
‘S-ar putea să nu cunoaştem niciodată bilanţul direct al acestor războaie’, afirmă totuşi autoarea raportului, Neta Crawford, pentru că multe victime înregistrate drept combatanţi ar putea fi de fapt civili sau pentru că victimele civile nu au fost contabilizate deocamdată.
‘Spre exemplu, e posibil ca zeci de mii de civili să fi murit în timpul preluării controlului (de către armata irakiană şi aliaţii săi) la Mosul şi în alte oraşe controlate de gruparea Stat Islamic, dar trupurile să nu fi fost încă descoperite’, a explicat ea.
Bilanţul nu include nici victimele indirecte ale conflictului, cum sunt cei decedaţi din cauza unor boli sau a lipsei de infrastructuri.