Ucraina poate trage zilnic mii de obuze de artilerie împotriva invadatorilor ruşi, în timp ce forţele NATO în Afganistan trăgeau 300 de lovituri pe zi, transmite agenţia de presă Ukrinform, citând publicaţia americană The New York Times.
Potrivit unor responsabili NATO, cantitatea de artilerie utilizată este stupefiantă. În Afganistan, forţele NATO ar fi putut trage până la 300 de obuze de artilerie pe zi şi nu aveau probleme cu apărarea antiaeriană.
Dar Ucraina poate trage mii de obuze zilnic şi rămâne îngrijorată pentru apărarea antiaeriană împotriva rachetelor ruseşti şi a dronelor de fabricaţie iraniană.
Noi bombardamente devastatoare, Ucraina lăsată în bezna. Au sunat iar sirenele de război, oamenii petrec noaptea în buncăre reci
„O zi în Ucraina echivalează cu o lună sau chiar mai mult în Afganistan”, declară Camille Grand, expert în apărare în Consiliul european pentru relaţii externe, fost până de curând secretar general adjunct al NATO pentru investiţiile în apărare.
Un înalt responsabil al NATO a declarat că, vara trecută, în regiunea Donbas, ucrainenii trăgeau între 6.000 şi 7.000 de obuze de artilerie pe zi, în timp ce ruşii lansau între 40.000 şi 50.000 de obuze zilnic. Comparativ, SUA nu produc decât 15.000 de obuze lunar.
Occidentul depune eforturi pentru a găsi echipamente şi muniţii din perioada sovietică, tot mai rare, pe care Ucraina le poate utiliza în prezent, inclusiv rachete de apărare antiaeriană S-300, tancuri T-72 şi în special obuze de artilerie de calibru sovietic.
„Occidentul încearcă de asemenea să propună sisteme alternative, chiar dacă ele sunt mai vechi pentru a înlocui stocurile în descreştere de rachete de apărare antiaeriană şi grenade antitanc costisitoare.
Klaus Iohannis, înaintea reuniunii cu miniștrii de Externe și liderii NATO: „Toți partenerii ar trebui să ofere Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a-și apăra suveranitatea și democrația, atât timp cât va fi necesar”
Există discuţii cu privire la investiţii ale NATO în vechi uzine din Republica Cehă, Slovacia şi Bulgaria pentru a relansa fabricarea obuzelor de calibru sovietic 152 mm şi 122 mm pentru arsenalul de artilerie ucrainean datând în marte parte încă din epoca sovietică.
Potrivit lui Mark F. Cancian, fost strateg în materie de armament al Casei Albe, în prezent consilier principal la Centrul de studii strategice şi internaţionale din Washington, ucrainenii vor cel puţin patru sisteme de artilerie pe care Occidentul nu le-a furnizat şi pe care este puţin probabil să le furnizeze: rachete sol-aer cunoscute sub numele de ATACMS care ar putea lovi Rusia şi Crimeea; avioane de vânătoare occidentale; tancuri occidentale; şi o apărare antiaeriană mult mai avansată.
Rachetele ATACMS, cu o rază de acţiune de 190 km, nu vor fi furnizate din teama de a nu atinge Rusia; tancurile şi avioanele de vânătoare sunt pur şi simplu prea complicate, necesitând un an sau mai mult pentru antrenament în utilizarea şi întreţinerea lor.
În ceea ce priveşte apărarea antiaeriană, a declarat Cancian, NATO şi SUA au dezactivat cea mai mare parte a sistemelor de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acţiune după Războiul rece şi nu se mai poate face mare lucru. Producţia lor poate lua până la doi ani.
Washingtonul are în vedere de asemenea alternative mai vechi şi mai puţin costisitoare, ca de pildă să ofere Ucrainei rachete antitanc TOW, care sunt din abundenţă, în loc de Javelin, şi rachete sol-aer Hawk în locul versiunilor mai recente.
„Dar responsabilii exercită presiuni din ce în ce mai mari asupra Ucrainei pentru a fi mai eficientă şi a nu mai trage de pildă cu o rachetă care costă 150.000 de dolari asupra unei drone care costă 20.000 de dolari”, se afirmă în articolul din The New York Times.
Potrivit lui Cancian, vor fi necesari poate patru-cinci ani pentru a creşte capacitatea de producţie a obuzelor de 155 mm, conform publicaţiei citate.
Război în Ucraina: Herson, lăsat fără apă potabilă
Primarul oraşului ucrainean Nikolaiev, Oleksandr Senkevici, a declarat că nu există alimentare cu apă potabilă în această localitate din sudul Ucrainei, după ce forţele ruse au avariat o staţie de pompare din regiunea învecinată Herson, relatează The Guardian.
”În timpul unui atac cu rachete, teroriştii ruşi au avariat o staţie de pompare a MKP Nikolaievvodokanal, situată în regiunea Herson. Prin urmare, pe o perioadă nedeterminată, suntem nevoiţi să furnizăm oraşului apă din estuarul Bugului, doar pentru utilităţi”, a scris Senkevici pe contul de Telegram.
El a spus că alimentarea cu apă a oraşului abia fusese reluată de curând, fiind reparată la o săptămână după ce Hersonul a fost eliberat de trupele ucrainene.
”Avem de-a face cu terorişti adevăraţi care sunt neputincioşi împotriva armatei noastre şi, prin urmare, luptă cu populaţia civilă”, a adăugat oficialul ucrainean.
Senkevici a spus că lucrările de reparaţii continuă la reţelele care au fost avariate de apa sărată furnizată, mult mai corozivă.
”De îndată ce situaţia de securitate va permite, vom repune în funcţiune cu promptitudine staţia de pompare şi vom reluat furnizarea apei potabile în oraşul Nikolaiev”, a promis primarul.
”Aşteptam cu toţii eliberarea Hersonului şi a altor teritorii ocupate temporar. Imediat după aceea, sistemul de alimentare cu apă a fost reparat prompt, literalmente într-o săptămână”, a subliniat Senkevici, potrivit CNN.
Atacul face parte dintr-o campanie rusă prin care a fost atacată infrastructura ucraineană care furnizează apă, energie electrică şi căldură pe măsură ce se apropie iarna.