Cei care vor să înceapă o astfel de afacere cu fonduri europene pot depune proiectul de aplicare pentru fonduri până în luna mai.
Președintele fundației Alături de Voi (ADV), Angela Achiței, spune că această sesiune de finanțări ar putea fi ultima de acest tip.
”Până în 2029-2030 nu vor mai fi deschise astfel de sesiuni de finanțare, astfel că persoanele care vor să creeze un impact real în comunitatea din care fac parte pot accesa, până la 100.000 de euro, un singur proiect. Toate informațiile despre aceste finanțări pot fi urmărite pe site-ul nostru, la Acceleratorul de Întreprinderi sociale. Acesta oferă resursele și sprijinul de care au nevoie cei interesați să își transforme ideile de afaceri într-un business sustenabil și cu impact”, spune Angela Achiței, citată de bzi.
Precedenta sesiune de proiecte, dedicată tot celor interesați să deschidă o afacere în domeniul economiei sociale, s-a bucurat de un real succes în rândul antreprenorilor. S-au înscris peste 500 de aplicanți din toată țara, iar în final au fost finanțate 72 de proiecte, dintre care 21 ale unor antreprenori din Iași. Datorită afacerilor începute de aceștia, și-au găsit locuri de muncă români cu dizabilități, șomeri, victime ale traficului de persoane și foști deținuți.
Antreprenorii care aplică pentru finanțare cu o ideea de afacere trebuie să știe care sunt condițiile ce trebuie îndeplinite.
”În această sesiune de depunere a proiectelor, aplicanții trebuie să contribuie cu 10 la sută din sumă, partea de cofinanțare, trebuie să angajeze șapte persoane din grupurile vulnerabile. Au acces la AFIN, primul IFN dedicat întreprinderilor sociale, au acces în singurul cluster de economie socială din România înregistrat pe platforma europeană de clustere, iar cursurile pe care le fac gratuit sunt cursuri acreditate ca ‘Manager de Întreprindere Socială’, susținut de formatorii din echipa ADV România. (…) După ce se depun proiectele, le verificăm, în august ar trebui semnate contractele de finanțare, iar în septembrie ar trebui plătită prima tranșă din proiectul de finanțare. Se va pune accent și pe partea digitală, vor fi ajutați pentru a rezolva mai ușor partea birocratică”, a precizat președintele ADV.
Referitor la cele 72 de afaceri începute datorită finanțărilor acordate în urmă cu trei ani, remarcabil este faptul că 70 dintre acestea sunt active în continuare.
Un exemplu în acest sens este business-ul început de o tânără din Iași care, cu cei 100.000 de euro, a deschis o fabrică de jucării din lemn unde sunt angajate persoane din categorii defavorizate.
Citește și Se dau 500 de lei pe card! Câți români au primit deja banii